USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Хід конем від Табачника

18 Лютого 2012 14:52
Згідно з наказом міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника про нові типові навчальні плани у середній школі, до мінімуму зводиться вивчення української мови та літератури, а курс історії України взагалі скасовується.

Маневрування шахового коня як стиль поведінки міністерства

На відміну від інших шахових фігур, кінь завжди ходить літерою «Г» ‒ не по прямій, а по ламаній лінії. І це дуже ускладнює спостереження за ним, робить його маневри неочікуваними і навіть підступними.

Останнім часом діяльність нашого Міністерства освіти також нагадує маневри шахового коня. На тлі демонстративного штилю і тиші на сайті Міністерства освіти, науки, молоді і спорту, відсутності будь-яких прямих і прозорих громадських обговорень чи офіційних заяв чиновників, у сфері освіти відбуваються надзвичайно важливі події.
Такі, наприклад, як розробка і прийняття нових навчальних планів для п’ятих-дев’ятих класів середньої школи.

Забудькуватість чи конспірація?

Навчальні плани ‒ дуже важливий для кожної школи документ, згідно з яким визначається, які предмети і в якому обсязі (кількість годин на тиждень) вивчатимуться. І це не просто розклад уроків. Це реалізація державної політики та державних стандартів у галузі освіти.

Отже, такі важливі речі не можуть вирішуватися силами одного окремо взятого міністра без широкого громадського обговорення та висвітлення у ЗМІ.

«Навчальний план ‒ дуже чутлива і вразлива матерія; в будь-якій країні справжніх фахівців із формування навчальних планів можна полічити на пальцях однієї руки. Поспіх, кулуарність і втаємничення тут неприпустимі, адже непрофесійні чи просто помилкові рішення не лише негативно позначаться на освіті як такій, а й можуть боляче вдарити по учнях, їхніх батьках та вчителях», ‒ наголошує керівник Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.

Звісно, грифу «таємно» на нових навчальних планах немає. Але й жодних офіційних слідів цього документа ви ніде не знайдете. Можна було б заспокоїти себе тим, що, наприклад, заклопотані державними турботами чиновники просто забули розповісти спільноті про такий важливий проект.

Та ось дивина ‒ на сайті МОНМС під рубрикою «Громадське обговорення» серед переліку проектів ані згадки про проект нових навчальних планів. У чому причина такої конспіраціїї, стає зрозуміло по ознайомленні зі змістом самого документа.

Дивні махінації з годинами

Із перших днів перебування Табачника на посаді міністра освіти проблеми викладання української мови та історії у школах неодноразово опинялися у центрі запеклих успільних дискусій. Але, як з’ясувалося, Дмитро Табачник не відмовився від своїх ідей. Просто скористався методом пана Самохвалова із фільму «Службовий роман»: «Я відповім вам, але в інший спосіб!»

І ось маємо підпільно розроблену таємну зброю ‒ наказ міністра щодо нових типових навчальних планів у середній школі. У цьому документі, серед різних новацій, про які ще скажуть своє слово експерти, вирішується й доля наших мови та історії.

Перш за все, у новому навчальному плані скорочено кількість уроків української мови. Тепер їх буде лише по два на тиждень. Для порівняння: у Російській Федерації на вивчення державної російської мови у шостому класі середньої школи відводиться шість (!) уроків щотижня! Відчуваєте різницю?

Не краще вчинили автори нових навчальних планів і з українською літературою. У сьомих, восьмих та дев’ятих класах кількість годин на її вивчення також зменшується. Логічніше, здається, було б вчинити навпаки: з огляду на зростання обсягу та складності творів для вивчення, виділити більше часу для їх обговорення у класі разом із учителем. До речі, в російських навчальних планах саме так і зробили.

До яких наслідків призведуть ці кроки міністерства, говорити зайве. Література ‒ сегмент культури народу. Про яку самоідентичність нації можна говорити, якщо її молоде покоління не знатиме своєї літератури, а отже ‒ й культури?

Хитрий вгору не піде - хитрий гору обійде

Та ще гірша ситуація складається з історією України. За задумом керівництва Міносвіти, цей предмет як такий взагалі зникне з розкладу шкільних уроків (хоча традиційно викладався навіть у Радянському Союзі). Натомість з’явиться новий, інтегрований курс ‒ історія, в якому буде поєднано всесвітню історію та історію України. Складається враження, що це трансформована ідея міністра про створення спільного з іншими країнами підручника з історії.

«Якщо йдеться про інтегрований курс, то його концепція досі не розроблена, не обговорена й не ухвалена, ‒ коментує експерт і викладач історії Павло Полянський. ‒ Багато людей плутають поняття «синхронізація» й «інтегрування» курсів національної та світової історії. Поєднати події української минувшини й історичний процес в інших частинах світу ‒ не проблема. Більшість учителів історії саме так і чинять, самостійно вибудовуючи послідовність вивчення тем з обох курсів. А ось узгодити в межах усталених періодизацій, знайти спільні загальноцивілізаційні тенденції на українських теренах, що мали тривалі періоди перерваної державності й були інкорпоровані до складу інших держав, ‒ набагато складніше. Не скажу, що це неможливо, але це потребує серйозної попередньої роботи істориків та методистів, а головне ‒ консенсусу в суспільстві щодо такого дражливого питання.
А то виходить, що не встигла нація за двадцять років усунути бодай найістотніші «білі плями» з мапи історії, образно кажучи ‒ напитися з нововідкритого цілющого джерела пізнання власної історії, як це джерело вже намагаються брутально засипати. Спочатку «реформування» Інституту національної пам’яті, потім ‒ «наведення ладу» в архівній справі, метушня довкола Національного науково-дослідного інституту українознавства і всесвітньої історії… Схоже, це таки тенденція».

Звісно, досвід викладання інтегрованого курсу історії існує в інших країнах. Наприклад, у Росії. Згідно з навчальними програмами, історія рідної країни становить у ньому близько третини всього матеріалу. А як буде в наших програмах ‒ невідомо.

У дев’ятому класі російських шкіл з’являється окремий предмет «Історія Росії». Наші ж старшокласники і далі інтегруватимуться. Оскільки навчальних планів для десятого та одинадцятого класу не розроблено, про подальшу долю предмету «Історія України» ніхто нічого певного сказати не може.

Цікаво, що, проголосивши інтеграцію кількох курсів історії, МОНМС паралельно планує скоротити кількість уроків, відведених на вивчення цього предмета. У п’ятому класі тепер матимемо один урок на тиждень замість двох (отже, вилучено приблизно 34 уроки за рік). У восьмому і дев’ятому класах курс скоротили на 0,5 години на тиждень (за рік це приблизно 17 уроків).

Тому говорити про рівноцінне викладання обох історій ‒ всесвітньої і рідної ‒ можуть лише великі оптимісти.

У шкільних програмах поменшає українського

Парадоксально, та при тому, що нові навчальні плани заощаджують час на гуманітарній, зокрема українознавчій, складовій, ‒ загалом учнів вони перевантажують. Тепер, за ідеєю МОНМС, у 5-9 класах кількість уроків на тиждень збільшиться на 4-6: тобто приблизно плюс по одному уроку на день. Очевидно, сумна статистика від лікарів про те, як шкільне навантаження погіршує здоров’я дітей, у міністерстві не відома.

Звідки ж узялися «зайві» години? «Власне, нарощування кількості навчальних годин і, відповідно, навантаження на учнів 5-9 класів було детерміноване ще на стадії затвердження Державного стандарту загальної середньої освіти, в якому значні масиви навчального матеріалу зі старшої школи механічно перенесені до основної, ‒ пояснює Павло Полянський. ‒ Це бачимо на прикладі розподілу змісту предметів природничого циклу та збільшення в основній школі кількості годин на їх вивчення з 26 до 30».

Освіта під грифом «Таємно»

З новими типовими навчальними планами для середньої школи, розробленими в Міносвіти, мало змогу ознайомитися дуже вузьке коло лояльних до нього освітян. Та й то під грифом «Проект». Як повідомляють поінформовані джерела, відповідний наказ уже підписаний Табачником і офіційно зареєстрований під №93 від 01.02.2012 року. Але поки що він лежить під сукном у міністра освіти. Якщо це так, то скоро наказ міністра буде спущено в школи, адміністрації яких не матимуть вибору, виконувати чи не виконувати розпорядження. Тоді змінити щось буде неможливо. Доки ж документ перебуває в міністерстві ‒ є шанс зупинити «реформи». Та й сам Табачник до оприлюднення наказу завжди може внести в нього правки.

На черзі ‒ навчальні плани для старшої школи. Які сюрпризи готують вони суспільству? Павло Полянський з оптимізмом дивиться у майбутнє: «У процесі розробки типового плану для старшої школи цілком реально усунути частину ризиків, породжених навчальним планом для основної школи. Але для цього потрібно, щонайменше, зняти гриф «таємно» з процесу укладання документа, від якого залежать освіта дітей і професійна доля вчителів, і здійснювати цей процес відповідно до процедур державно-громадської моделі управління освітою. Хоча, ще раз наголошу, плани для основної школи слід було б розробляти комплексно й одночасно».
Але в такі перспективи мало віриться. І як же не хочеться, щоб українська освіта отримала шах і мат! До речі, це перське словосполучення означає «король безпомічний».

Оксана ОНИЩЕНКО, «Дзеркало тижня» .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Kapitoshka Показати IP 18 Лютого 2012 15:20
Як??Як так сталось, що вся освіта України залежить від одного табачного недопалка? Що робити з тим, що напрацьовувалось роками? Теж ж мені кінь, що ходить літерою "Г". Та це "г...н" якийсь штопаний
Лучанка Показати IP 18 Лютого 2012 15:26
Згідно з наказом міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника про нові типові навчальні плани у середній школі, до мінімуму зводиться вивчення української мови та літератури, а курс історії України взагалі скасовується. ТО ТІЛЬКИ ВІН МОЖЕ, А ЛЮДИ НЕ МОЖУТЬ? САМІ ВИННІ!!! ЗРОБИЛИ Б ЯК В ГРЕЦІЇ ЧИ В ІСПАНІЇ, ЧИ В ТІЙ САМІЙ ІТАЛІЇ, тоді б мабуть боялися рипатися,а так воно знає,що люди не підуть, а тим більше студенти,то й маневри творить, а треба людям хід конем зробити або не жалуватися!!!
ОК до Лучанка Показати IP 18 Лютого 2012 16:38
Твої студенти в 1991 році на майдані в Києві зняли одного з самих порядних прем"єр- міністрів України- Масла. І що, України сім рокі виходила з тієї ситуації. Пережили і рекет і інфляцію, страшне безробіття. Ти знову того хочш? Студентів навчати історії хоч КПСС хоч законам Хамурапі, аби не бунтували і не виходили на майдан. А щодо української то хай вчать хоч китайську, аби часу менще мали вільного.
Лучанин Показати IP 18 Лютого 2012 16:11
А давайте тверезо проведем обговорення новчальних планів виходячи з того що мозок дитини не резиновий, як і дорослої людини, між іншим. Скільки годин в день може витримати дитина? А скільки предметів існує? А скільки всякої фігні понавводили? Так от щоб діти не вмирали не тільки на уроках фізкультури треба щось скорочувати! Але ж не за рахунок української мови та літератури, бо зараз і так ніхто писати та читати не вміє. Хоча, коли дітям читати ту всю літературу? Не завадило б давати читати одиниці невеличких творів, а про інше просто розповідати щоб мали уяву і без оцінок. А якщо дбати про високу освітченість нашої молоді, то негайно треба скасовувати всі намагання бути схожими на європейців та америкосів і повертати радянську модель освіти яка була найякіснішою серед всіх існуючих, відповідно з сучасною корекцією. Саме про це свідчить те що Захід "гонявся" за нашими спеціалістами, а зараз ми вже зрівнялись, якщо і не гірше. Якісні спеціалісти потрібні всім, але хто ж хоче щоб їхні були гірші, окрім нас.
Уніат до Лучанин Показати IP 18 Лютого 2012 16:30
В українські літературі крім "Балади про козака Голоту" та "кобзаоря" бвльше немає нічого путнього. Правильно, скоротити її вивчення.
Заступник директора до Лучанин Показати IP 19 Лютого 2012 20:18
Шановний Лучанин, ви можете обговорювати все, що Вам завгодно, але коли нам спустять Типовий навчальний план - говоріть - не говоріть, але виконувати прийдеться...
Romanas Показати IP 18 Лютого 2012 16:25
Сам не вміє і другим не дам !!! Тре було йому кувалдою, а не букетом тріснути !!! Коли вже та нечисть згине з землі......
я Показати IP 18 Лютого 2012 16:26
Є купа предметів які можна сміливо скасовувати. Наприклад: ОБЖ, худ.культура, у п'ятикласників "Мій Київ", замість скорочення укр. мови сміливо скоротити укр.літ! Адже 90% це відверта мура! Мова просто необхідна. Можна скоротити час екології, астрономії, економіки, інформатики (подивіться підручник-для дебілів), правознавства. Це вже полегшена програма! Тільки вчителям це невигідно!
Заступник директора до я Показати IP 19 Лютого 2012 20:22
Можна скасовувати - і тут не треба жаліти вчителів... тільки жаліє наше міністерство дітей, які не можуть вчити укр. мову, математику, фізкультуру, а мусять вчити ці предмети... щоб бал був високий (для вступу)
Хатуль Мадан Показати IP 18 Лютого 2012 16:28
А далі, панове, буде так: 1. Наближаються вибори. Народ незадоволений пакращенням життя і вимагає "крові". 2. Табачника виганяють нафіг з уряду, що знімає частину загальної напруги в суспільстві, а частину поміркованих може навіть перетягне на бік Яника. 3. Табачник іде на вибори окремо, збираючи під свої прапори "проффесіональних русскіх" і частину комуняцького лохторату. 4. Profit!!! Здогадайтеся кому.
марко Показати IP 18 Лютого 2012 17:39
Де можна придбати історію Ізраїлю в СССР. Моя дитина вже в третьому класі. Треба готуватись.Гадаю Дімон її вже написав. Отримав полковника, отримає й академіка педнаук. Забрали полковниеп, то й академіка з часом відберуть. А підручние, як не крути, лишиьться. Бо фотки Дімона в погонах полковника в мене на пам'ять так і не залишидлсь
Oleg1982 Показати IP 18 Лютого 2012 18:22
Все що не робиться в уряді контролюється Адміністрацією Президента. Значить готують до ДЄМБЕЛЮ міністра освіти. Ще побачите що він не останній хто покине уряд в цьому році. Далі можуть і Тигипка турнути, але поближче до виборів, щоб в опозицію не втік. Це все як кажуть МАНЬОВРИ а політика уряду залишиться такою Ж самою, ТОБТО В НАЙБЛИЖЧИЙ ЧАС БУДЕМ ЖИТИ ВЕСЕЛО.....
ната Показати IP 18 Лютого 2012 18:53
Табака на мило....ОХ і дожились ми.... предки встали б з могил.... той назад попадали...
WWW Показати IP 18 Лютого 2012 19:26
Я не знаю, що там придумали у МОН, та в наших школах і так бардак! І це з подачі дирекції та самих вчителів! На уроках в них так звані "П'ЯТИХВИЛИНКИ"( педагогічні наради)на 45 хвилин п'ятого уроку! Особисто була свідком, до уроків масово не готуються, домашнє завдання задають одне те саме, спізнюються на уроки на 10-15хв. І цей список можна продовжувати!!! Так що хай скорочують все що можна!!! Моя дитина буде здоровіша. А освіту , хто хоче, той і сам забезпечить своїм дітям., принаймні я намагаюсь це зробити сама, а на вчителів і не надіюсь, від них толкку мало!!! P.S.Моя дитина вчиться у одній із кращих шкіл Луцька. І по рейтингу школи входить у 10-ку кращих учнів. Та на превеликий жаль, якість освіти, шкільна програма, підручники та саме власне викладання вчителів мене та мою дитину не влаштовують.Тто хай скоротять все!!!!
Заступник директора до WWW Показати IP 19 Лютого 2012 20:25
А Ви не трандіть, а зверніться по даному факту... а то наговорювати може хто завгодно... і потім прокуратура не дає працювати
Луцьк Показати IP 18 Лютого 2012 20:34
Поки будемо ганятися за політикою, виборами і т.д., українські діти виростуть безродними дебілами (і поясни їм потім, що сталося це через проблеми із тютюнопалінням)
Kapitoshka Показати IP 18 Лютого 2012 22:07
WWW Вас ваше життя теж не влаштовує? Та нехай дитина взагалі не ходить в школу, буде здоровіша) (єдине, що вона буде робити, так це протирати пальцями клавіатуру на компі)
Мама Показати IP 18 Лютого 2012 23:13
Коли я навчалася, то читала все з літератури в оригіналі, вчила кожне правило з української мови, а також мене цікавила історія країни в якій я живу і мені не було вкрай важко. Наших дітей і так нічого вже не цікавить.Скорочувати я думаю аж ніяк не варто, можливо, треба просто змінити методи викладання предметів в школі.
WWW Показати IP 18 Лютого 2012 23:22
Для Kapitoshka! Моя дитина поза школою, ще додатково займається англійською з репетитором три рази на тиждень (бо в школі вчителька слова учням з помилками дає) та кожного дня займається спортом. Програми по телевізорі дивится розвиваючі, а за комп. не сидить, бо вільного часу в дитини прсто НЕМАЄ!!!! Та не Вам судити. Звісно не всі вчителі погані, є багато хороших, та їх, на жаль, одиниці. Я просто хочу, щоб в школах нашої держави більш відповідально відносилися до уроків перш за все вчителі. Я розумію, що мала зарплата, дурнувата програма,купа непотрібної писанини та багато іншого, та все ж, якби вичелі не формально відносилися до своєї роботи, то толк був би. А на рахунок скороченння годин по деяким предметам та деяких самих предметів ( праця, ектика, ОБЖ, музика, малювання) у такому вигляді в якому вони є то таке скорочення просто необхідно. Чому не зробити фізкультуру у вигляді сучасного фітнесу для дівчаток, чи секцій футболу, чи волейболу для хлопців. А на музиці співати нудні пісні всім класом, чи розмірковувати на етиці про моральні якості людини, а потім дітей називати ідіотами. Систему освіти потрібно міняти повністю, цього потребує саме сучасне життя. Для Kapitoshka! Так моє життя мене теж не влаштовує, бо з такою системою освіти у моєї дитини забрали дитинстово, а я, як мама, виконую функцію різних вчителів, пояснюючи вдома і матема, і укр. мову, і пртродознавсто та багато іншого!!!
Уніат до WWW Показати IP 19 Лютого 2012 13:35
я й кажу, висновок один- скоротити непотрібні предмети. Українську літературу першою, оскільки такого предмету, фактично, в природі не існує.
читачка Показати IP 19 Лютого 2012 17:02
Уніату: дожилися: на 20 році незалежності країни, в якій ТИ ЖИВЕШ, до речі,говорити, шо вітчизняної літератури не існує??! краще б таких, як ти в природі не існувало!
rs Показати IP 19 Лютого 2012 17:11
Це все дурня.. Ці реформи – це не більше ніж імітація бурхливої діяльності тисяч чиновників, якими набиті міністерства. До речі, є непогана стаття Г. Уеллса на тему викладання історії в школах. http://cha-ru.livejournal.com/35599.html
рома Показати IP 19 Лютого 2012 20:38
Те, що в освіті потрібно робити якісь зміни, це правда. Нагрузка на дітей страшенна. Але ж українська мова та історія України - це серце держави. Щось таке твориться, що пояснити просто неможливо. Така відкрита і нагла зневага до держави може бути тільки в освіті. Бо тільки тут куди покажуть пальцем, туди ця маса піде, що накажуть викладати дітям, те будуть тупо і віддано виконувати, піднімати руку в підтримку господаря.
Наталочка Показати IP 19 Лютого 2012 23:11
Від реформ втомилися і школи, й учні. Кожного року нове: то щось вводять, то скасовують, то скорочують. Спочатку іспити, потім ЗНО, потім усе разом тільки трохи по-іншому. Не встигли учнів забезпечити підручниками, як вони стають неактуальними. Це просто смішно. У погоні за Європою та Болонським процесом ми втратили нашу ефективну, автентичну освітню систему. Замість тупої писанини краще б забезпечили у школах матеріальні бази для навчання (батьківські кишені довго так витримувати не в змозі, ми ж не табачники). Ганьба!
AntiUkr Показати IP 20 Лютого 2012 08:50
ШЕДЕВР от "WWW" : "є багато хороших, та їх, на жаль, одиниці". И при чем тут Табачник.
AntiUkr Показати IP 20 Лютого 2012 09:43
А может пора занятся производством? Учить математику, физику, химию. Захукры все учат "мову" историю украиноведение и прочую дребедень, а производство почти на нуле. Волынь дотационная область. А может хватит сидеть на шее. Самим зарабатывать надо. Ежегодно среди 630 тыс выпускников ВУЗов. 90 % гуманитарии. Обясните зачем нам столько болтунов-менеджеров, правомутов, журналюдей, дипломутов, филолухов и прочего мусора, которым завалены все рынки Украины. Мы самые богатые-у нас все торгаши на базарах с высшим образованием.
Анжела Романівна, депутат і педагог Показати IP 20 Лютого 2012 12:07
От скот.на! Соромно за єврейський народ, що такий фарисей і так паплюжить мудру націю.
AntiUkr Показати IP 20 Лютого 2012 16:31
Для окончательного уничтожения Украины надо поставить руководить минобразиною "Анжела Романівна, депутат і педагог" Гуманитарии не создают ВВП-они его потребляют. Но, потреблять уже ничего почти не осталось. Все проукраиноведили. Кстати, что это за предмет? Что он изучает. И в какой отрасли экономики его применяют?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus