USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Табачник відмовився від міжнародного конкурсу з української мови

1 Листопада 2010 16:46
Українські письменники написали відкритий лист президентові Віктору Януковичу з приводу ліквідації Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика міністром освіти Дмитром Табачником.
Десять років Міністерство освіти і науки України разом з Лігою українських меценатів та широкою громадськістю світової української діаспори за участю Міністерства культури і туризму, Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ проводили Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, про що пише «Комсомольская правда в Украине».
Щороку в ньому брало участь до п'яти мільйонів школярів, студентів, учнів профтехосвіти, курсантів і слухачів військових навчальних закладів. Паралельним курсом цей престижний і популярний мовний марафон проходив у більш ніж двадцяти країнах світу.
Дмитро Павличко, Михайло Слабошпицький, Іван Дзюба, Павло Мовчан, Марія Матіос, Василь Шкляр, які підписалися під листом, закликають Януковича, який свого часу, будучи прем'єр-міністром України, підтримав конкурс і за його ініціативою преміальний фонд конкурсу було виведено з-під оподаткування, скасувати рішення міністра Табачника.
Автори листа кажуть, що зникнення Міжнародного конкурсу з української мови імені Яцика з українського життя стане грандіозним скандалом, викличе гучний резонанс не тільки в Україні, а й у світовій діаспорі.
Тим часом співголова координаційної ради конкурсу, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький каже, що від Табачника не надходило жодних пояснень, чому очолюване ним відомство відмовилося від конкурсу.
Довідково:
Конкурс знавців української мови проводиться з 2000 року і триває з листопада по березень. Його засновником став відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження Петро Яцик. Усі 10 років конкурс проводився Освітньою фундацією Яцика, Лігою українських меценатів, за участю Міністерства освіти і науки України, із залученням центральних і місцевих органів виконавчої влади, а також громадськості.
Загальний бюджет конкурсу становить приблизно 600 тисяч гривень, а з державного бюджету оплачувалася лише оренда театру імені Івана Франка для проведення урочистої завершальної церемонії.
Щороку в конкурсі брали участь до 5 мільйонів школярів — від 2 до 11 класів, а також студенти. Переможці отримували грошові премії та подарунки.
Мета конкурсу — сприяння утвердженню української мови, піднесення її престижу серед учнівської та студентської молоді, виховання шанобливого ставлення до культури і традицій українського народу.
Окрім України, конкурс проходив ще у 27 країнах світу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
мама Показати IP 1 Листопада 2010 17:29
вже зовсім придурів , яке вже йому діло до конкурсу. Тепер я вірю ,що він ненавидить українську мову. хворий на всю голову!!!
Неллі Показати IP 1 Листопада 2010 17:32
вже зовсім придурів , яке вже йому діло до конкурсу. Тепер я вірю ,що він ненавидить українську мову. хворий на всю голову!!!
Олексій Показати IP 1 Листопада 2010 17:42
Гнати Табачника в 3 шиї з поста міністра.
Анатолій Показати IP 2 Листопада 2010 08:23
Брехня заполонила українські інформаційні мережі.Це у нас називається свободою слова. Ось заголовок цієї статті яскраво показує, як в угоду політики до українця не доходить правда. Табачник ще не підписав наказ про конкурс, а його вже звинувачують і засуджують. Вже пішли листи письменників, які могли б спокійно і тихо одержати вичерпну інформацію-ні, потрібно перед всіма показати які вони борці за мову. Не Табачника я захищаю-брехати не потрібно.
Ястребок Показати IP 2 Листопада 2010 15:19
Анатолий, спасибо Вам за правду! А этот конкурс, честно говоря, не нужен...
Анатолій Показати IP 5 Листопада 2010 10:28
В цій статті свідомо не пишуть про те, що президент дав розпорядження Табачнику провести конкурс імені Шевченка на знання української мови. Такий конкурс на державному рівні чомусь не тільки не знайшов підтримки серед деяких наших письменників і"патріотів", а вони ще й пишуть, що "...від Табачника не надходило жодних пояснень, чому очолюване ним відомство відмовилося від конкурсу." З цього видно, що не українська мова їх турбує, а якісь свої інтереси.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Прикріпити файл

Система Orphus