USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Хто і чим атакував літак РФ на білоруському аеродромі «Мачулищі»

27 Лютого 2023 09:28
Російський військовий літак а-50У на аеродромі в Мачулищах (Мінська область Білорусі) був атакований білоруськими диверсантами з використанням двох дронів.

Про це повідомляють моніторингова група «Беларускі Гаюн» та ініціатива колишніх білоруських міліціонерів BYPOL.

«За інформацією «Беларускі Гаюн», атака білоруських партизан на літак ДРЛО А-50У ВКС РФ в Мачулищах була проведена за допомогою двох дронів. ... «Беларускі Гаюн» також має інформацію, що силовики Лукашенка знайшли сумку з пультами управління дронами», – йдеться в повідомленні «БГ» в Telegram.

Голова BYPOL Олександр Азаров у коментарі «Белсат» повідомив, що білоруси, які організували диверсію, успішно втекли і перебувають за кордоном.

«Це були дрони. Учасники операції – білоруси, учасники плану «Перамога», зараз вони в безпеці за межами країни. Всі пішли, нехай тепер шукають вітер в полі», – сказав він.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав «посилювати безпеку». Відтак на вулицях почало з’являтися більше силовиків. Вони зі зброєю і в бронежилетах перевіряли автомобілі жителів Мачулищів. Крім цього, поблизу населеного пункту патрулював вертоліт, а спецпідрозділ ОМОН влаштовував обшуки в домівках білорусів.

Мачулищі – невелике селище в Мінській області Білорусі, де розташовані авіабаза і військовий аеродром, активно експлуатований російськими окупантами. Росіяни зберігають тут свої винищувачі МіГ-31к (носій гіперзвукових ракет «Кинджал»), кожен підйом яких у повітря супроводжується оголошенням по всій Україні повітряної тривоги. МіГи часто піднімають в небо разом з російським літаком дальнього радіолокаційного виявлення А-50У.

Вранці 26 лютого на аеродромі «Мачулищі» пролунали вибухи. Незабаром стало відомо, що був атакований російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Ініціатива BYPOL повідомила, що літак отримав серйозні пошкодження і «точно вже нікуди не полетить». Повідомлялося, що пошкоджено передню та центральну частини літака, авіоніку та радіолокаційну антену.

За інформацією «БГ», постраждав літак ДРЛО А-50У ВКС РФ з реєстраційним номером RF-50608 (бортовий номер «43 червоний», заводський номер 0093479377, серійний номер 60-05), який прилетів до Білорусі 3 січня 2023 року. За 54 дні цей борт зробив 12 вильотів. Останній його приліт на білоруську територію був 24 лютого.

А-50 розробили на базі Іл-76. Він здатний виконувати різні функції. Його застосовують для оповіщення командних пунктів автоматизованих систем управління видів військ про повітряну та надводну обстановку, а також для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні та морські цілі.

За наявною інформацією, у повітряно-космічних сил РФ є загалом 9 таких літаків (з них 6 вдосконалених). Вартість такого літака оцінюють в 330 мільйонів доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Українка Показати IP 28 Лютого 2023 19:52
Дякуємо сябри! Живе Беларусь!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus