USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кібератака на Україну: СБУ з'ясувала, як зламали сайти держустанов

14 Січня 2022 21:20
СБУ разом із Держспецзв’язку та кіберполіцією розслідують кібератаку на сайти органів державної влади, зокрема причетність до неї РФ.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Наприкінці дня ми можемо з великою ймовірністю стверджувати, що мала місце так звана supply chain attack, тобто атака через ланцюжок поставок. Зловмисники зламали інфраструктуру комерційної компанії, що мала доступ з правами адміністрування вебресурсів, постраждалих внаслідок атаки», – заявили у спецслужбі.

В СБУ зазначили, що важливим завданням було встановити метод реалізації атаки, зібрати цифрові докази, а також у стислі строки відновити працездатність вебресурсів.

«Наразі можна говорити, що є окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ», – підкреслили у відомстві.

Читати ще: Через масштабну атаку хакерів НАТО підпише угоду з Україною про посилення співпраці у кіберпросторі

Зазначається, що на вихідних фахівці продовжать розслідування з метою встановлення замовників і подальшої офіційної атрибуції. Всі деталі події документуються в межах раніше відкритого кримінального провадження СБУ.

За інформацією відомства, загалом було атаковано понад 70 державних вебсайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання. Контент сайтів при цьому змінено не було, а витоку персональних даних не відбулося.

Наразі роботу більшості вебресурсів відновлено.

Також з ініціативи СБУ було відключено низку критичних державних ресурсів, у т. ч. портал державних послуг «Дія», до локалізації технічної проблеми та з метою недопущення поширення атаки. Мобільний застосунок «Дія» працював і працює в штатному режимі.

«Разом з тим повідомлення про експлуатацію хакерами конкретної вразливості системи керування контентом, що протягом дня з’являлося в медіа, було лище однією з версій, що опрацьовувалась», – заявили в СБУ.

Як ми писали, в Україні в ніч з 13 на 14 січня 2022 року вночі відбулася глобальна хакерська атака на сайти уряду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
1+1 Показати IP 14 Січня 2022 21:31
Дуже слабка атака,то не хакери
Анонім до 1+1 Показати IP 14 Січня 2022 22:56
То нахери
Олесь Показати IP 14 Січня 2022 22:04
Перед усе нетреба було робити цифрову країну і оцифровувати людей коли немае спеціалістів в цій галузі толкових . Це ж напере усе робота сбу і кібер віділу . Неможу зрозуміти багато речей які просто халатно поставлені . Це не яблука в польщі збирати а тримати цілу країну під контролем .
Азаза до Олесь Показати IP 14 Січня 2022 23:29
Спеціалісти є, але в нас прийнято набирати на державну роботу рідню. "Там мій Коля так розбирається в компутерах, можна десь пристроїти." І от Коля вже працює в ІТ відділі якогось держоргану, а розбирався він як включити, виключити і і спящий режим.
бабченко Показати IP 14 Січня 2022 22:37
это путин...как всегда...с дворца в геленджике...геращенко подтвердит...)
Всезнайко Показати IP 15 Січня 2022 07:21
Хто б сумнівався, що так скажуть. Іншої версії я не чекав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus