USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Кого мобілізують в Україні зараз, де можуть вручати повістки та що таке військова бронь

22 Квітня 2022 19:32
Для багатьох українців залишається актуальним питання, чи підлягають вони мобілізації, кого на війну не можна забирати через заборону законодавства, що таке військова бронь та хто й коли має право вручати повістки.

Про все це Українському радіо розповіла начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталя Марчук.

Як зараз називаються військкомати

На сьогодні колишні військкомати чи військові комісаріати називаються територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Змінилась не лише назва, але й функціонал. Зараз є й соціальна складова. Додані певні функції соціальної підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Хто підлягає мобілізації

На сьогодні, згідно указу президента від 24 лютого цього року, оголошено загальну мобілізацію. Вона триватиме протягом 90 днів. Є певні хвилі або черги мобілізації.

В першу чергу на військову службу призиваються колишні військовослужбовці, які мають бойових досвід або служили за контрактом. Друга черга – це військовослужбовці, які проходили строкову службу або також служили за контрактом. Третя черга передбачає призов військовозобов’язаних громадян, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу. В четверту чергу на військову службу призиваються всі мешканці країни, які не мають вікових обмежень або за станом здоров’я.

На сьогодні ми перебуваємо на другій черзі мобілізації. Тобто коли призивають військовозобов’язаних людей, які проходили строкову військову службу або служили за контрактом.

Чи може людина, яка має інвалідність, служити в ЗСУ

Зараз існує певний перелік категорій осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Однією із таких категорій є особи з інвалідністю. Але є виняток: такі особи можуть призиватися за власним бажанням. Призвати їх на загальних підставах, як інших військовозобов’язаних, не можна.

Якщо особа з інвалідністю хоче служити, їй слід звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, пройти співбесіди та медичний огляд. Після цього лікарська комісія та керівник військового комісаріату будуть приймати остаточне рішення, чи може ця людина бути мобілізованою, чи ні.

Чи можуть призвати багатодітних батьків

Відповідно до законодавства, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають на вихованні трьох неповнолітніх дітей або самостійно виховують дитину до 18-ти років.

Крім того, примусово не можуть мобілізувати батьків чи опікунів, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю або тяжкохвору дитину. Ще одна категорія, яка не підлягає мобілізації, – це батьки, які виховують повнолітню дитину з інвалідністю 1 або 2 групи. Також не підлягають мобілізації усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують неповнолітніх дітей, сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

При плануванні перетину кордону військовозобов’язані чоловіки повинні мати документи, які підтверджують те, що вони, до прикладу, є батьками трьох і більше дітей. Це можуть бути відповідні медичні документи, які підтверджують факт хвороби чи наявності в дитини інвалідності. Також при плануванні поїздки за кордон можна додатково проконсультуватися в юристів, які нададуть інформацію про вичерпний перелік документів, які слід завчано підготувати. Я також раджу звертатися на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

Що таке військова бронь та хто має на неї право

Військовозобов’язані можуть отримати відстрочку від мобілізації за допомогою так званої броні. Статтею 24 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено, що бронювання військовозобов’язаних запасу здійснюється заради забезпечення функціонування певних органів, підприємств та організацій в особливий період.

Бронь можуть отримати військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, яким встановлені певні мобілізаційні завдання.

Якщо вас цікавить, чи можете ви бути заброньовані, то варто звертатися до фахівця свого підприємства чи установи, який відповідає за облік військовозобов’язаних, або до керівника та уточнити це питання.

Право на бронь можуть мати фахівці управління певних військових структур. До прикладу, в ЗСУ, Міноборони є, крім військовослужбовців, які зараз на фронті, певна кількість працівників, які забезпечують функціонування таких міністерств, інституцій. В першу чергу такі фахівці мають право на бронювання та відстрочку на шість місяців від призову на військову службу під час мобілізації.

Хто, як та коли має право вручати повістку

Законодавством на сьогодні не визначено місця, де можна чи не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці.

Вручати повістку може представник органу місцевого самоврядування, керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний. Також повістки можуть вручати безпосередньо посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Повістка має бути вручена особисто. Якщо особа відмовляється від вручення повістки, складається акт, який вручається військовозобов’язаному під підпис.

Разом із тим, керівник підприємства, установи, організації має обов’язок вручати повістки працівникам, якщо вони переховуються від військового комісаріату. І це не буде порушенням норми законодавства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Вітольд Показати IP 22 Квітня 2022 20:52
У країні вільних людей можете підтертись цими всіма законами і умовностями. Як мій кум був зроду задиракою, так і попер москаля бити, дай Бог здоров'я кумові, звісно. А я чого попру? Бо й не служив і ніколи не мріяв по людях стріляти чи навіть по людиноподібних мішенях... з якого то дива якесь серло в Києві вирішило комуняцьку зрівняйлівку відновити?? Ну то проголошуйте комунізм і бийте селянина, женіть його шоб воював за горожанінов, за ментов і за чинуш, в яких бронь... той же селянин не захиститься від воєнкомів і мусорів численних, полюбому дасть слабину і піде вмерти... не вміючи ні воювати, ні ховатись від куль... непотрібний нікому в цім світі. Коротше забагато помпи і щоконадування. Не робіть курва вигляд шо ви там робите якусь мобілізацію. Її роблять хвацькі бойові хлопаки, які ще лишились серед народу, вони роблять і перемоги і все. А ви там щурі кабінетні сидіт і не жвиндіт про якусь там мобілізацію, садоводів не лякайте, чинуші засрані.
Петро до Вітольд Показати IP 23 Квітня 2022 20:44
а ти де, садовод, сидиш?
7777 Показати IP 22 Квітня 2022 21:35
Повитягують всіх, хто працює офіційно, сплачує податки, бо в відділах кадрів ведеться облік військовозобов’язаних. Так призивати найпростіше. А як держава має призивати те стадо лемків, які ніколи навіть не мали військового квитка, не стоять на військовому обліку ??? Донедавна я думав, що то всі якось обліковуються по військовому напрямку. Але коли поцікавився глибше, то дізнався, що є серед знайомих багато таких, які й поняття не мають, що то за облік такий, бо їх ніхто ніколи такому не зобов'язував !!! Висновки робіть самі...
Народна прокуратура Показати IP 22 Квітня 2022 22:00
Що, Вітольде, обхезався з переляку? Хто тобі сказав, що селяни йдуть воювати за "горожанінов, мєентов і чинуш"? Чи як земельку дерибанити, то селяни сміливо "йшли в бій", а як захищати її, то хай "мєнти" йдуть, яким цієї землі не дали? За все в житті потрібно платити
Джек до Народна прокуратура Показати IP 22 Квітня 2022 23:23
Цікаво де то в нас селянин міг проти мєнта земельку подєрибанити. Хай валять воюють,а не бумажки підписують,найшли мені трудяг
Володимир Показати IP 22 Квітня 2022 23:18
У Україні близько 43 тис. чиновників якщо рахувати по місцевим радам. Це дві дивізії дипутатів. Чому не мобілізувати їх, країна нічого не втратить. . Так як більшість з них, пацюки кабінетні, які що тільки вміють пиляти бюджети. Заодно подивимся які з них воїни та патріоти.
Мама Показати IP 22 Квітня 2022 23:40
Поясніть мені мамі студента стаціонару ВУЗу - якщо така категорія не підлягає мобілізації , то чому їх не випускають з країни? Доя прикладу, тато трьох дітей теж не підлягає мобілізації( хіба що добровільно) , але виїхати може. Крім того, з яких пір , для трьох дітей тато треба, а доя двох чи однієї не треба? Я ще розумію, коли мами нема чи дитина- інвалід. А то є випадки серед багатодітних , де батько може виїхати, бо має наприклад 3 х дітей до 18 років, а його син ( 18 років) ще зовсім дитина , не може Чи не замітили всі, що в Бучі , наприклад, саме хлопців з 18 років вистрілювали, знищували. Для чого в разі небезпеки дітей тримати і наражати на небезпеку? Схоже на свідоме знищення мододі.. І щось мені здається цього року , хто має можливість і хто не дуже будуть поступати у закордонні ВУЗи саме через такі норми закону. Адже студентам іноземних вузів можна виїхати
Анонім Показати IP 23 Квітня 2022 01:09
коли будуть мобілізовувати тимчасово переміщених осіб? воєнкомати ними зовсім не цікавляться
Анонім2 до Анонім Показати IP 23 Квітня 2022 08:15
Ще й виявляється що на сході, в районах які ще під контролем України взагалі не діють військкомати. Чого вони не захищають свої домівки?
Катаріна до Анонім2 Показати IP 16 Травня 2022 07:50
Бо ніхто в тих військкоматах військовий облік не веде і не напружується, щоб тих переселенців на в/о поставити, хоча це-нескладно, бо допомогу ж вони отримують негайно по прибуттю в іншу місцевість і, відповідно, їх персональні дані наявні. А у військоматах, зазвичай тилові криси-воєнкоми, які за один день перебування в командировці в АТО здобули собі посвідчення учасника бойових дій, а з бойових дій вміють лиш до срачки пити горілку і гульбанити по місцевих кабаках.
Віктор Мотчаний, Пол Показати IP 23 Квітня 2022 20:46
Нардепів, поліцаєв, чинуш - та інших суб'єктів владних повноважень - В АРМІЮ, а не тих, що невзмозі "відключити"!!!
Просто Показати IP 24 Квітня 2022 09:56
Сама цікава формула "гонщик авто - непридатний".
Igor Показати IP 25 Квітня 2022 11:42
Что делать если вручили боевую повестку в военкомате хотя ранее не служил ВСу а сейчас призывают
Яробот до Igor Показати IP 30 Квітня 2022 04:58
Заболеть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus