USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Найгірший призов за всю історію. У мережі обговорюють порожні військкомати Києва

6 Листопада 2018 12:04
У Києві рекордно впала явка у військкомати. Осінній призов опинився під загрозою зриву - на нього відгукнулося лише 8% майбутніх солдатів. Це означає, що в комісаріати з'явився лише кожен дванадцятий призовник.

Таке падіння інтересу до армії у соцмережах пояснюють по-різному. Одні кажуть, що дається взнаки недолік патріотичного виховання і вимагають збільшити фінансування.

Другі заявляють, що проблема в іншому - люди зневірилися в цілях цієї служби і не хочуть терпіти її труднощі, поки чиновники, включаючи президента, накопичують свої доходи.

Які проблеми у осіннього призову-2018 і що про це говорять в Мережі, розбиралася «Страна».

«Хвиля патріотизму згасає»

У столичні військкомати прийшли тільки 8% призовників. Про це 5 листопада на брифінгу в київській мерії заявив воєнком Києва Сергій Клявлін.

«Явка призовників в Києві вкрай низька. На сьогоднішній день у військові комісаріати прибуло всього 8% юнаків - мешканців столиці. Тобто, жителі Києва до призовних дільниць як не зверталися, так і не звертаються», - розповів комісар.

За його словами, призовники на час кампанії масово виїжджають за кордон або ховаються на дачах у родичів. Не кращим чином поводяться і вузи, які «покривають» студентів, які вже випустилися, а значить втратили право на відстрочку. Вони часто не подають до військкоматів списки таких студентів. Тому, заявив Клявлін, доводиться влаштовувати рейди гуртожитками.

«Ми разом із Нацполіцією відвідуємо гуртожитку, де проживали ці призовники, і виявляємо факти, коли особа втратила право на відстрочку, але називає себе студентом на тій підставі, що нібито проживає в гуртожитку», - сказав воєнком.

Він зазначив, що ситуація і призовом є гіршою, навіть у порівнянні з 90-ми і двохтисячних роками, а також гірша, ніж під час весняного призову цього року.

«Хвиля патріотизму, яка була в 2014-2016 роках, поступово згасає, дуже багато негативної інформації про проходження служби призовниками в ЗМІ. Нашій інформації не довіряють, зате вірять інформації в інтернеті, що призовників відправлятимуть в зону проведення ООС. Хоча це неможливо, оскільки строковиків заборонено відправляти в зону ООС. Не залучають туди призовників. Це категорично заборонено, і за це знімають з посади командирів», - пояснив військовий комісар.

Ті ж проблеми і в інших областях

Осінній призов розпочався в Україні 1 жовтня. І вже за минулий місяць з'явилося багато повідомлень про його зрив. Характерною ознакою недобору стало те, що хлопців ловлять на вулицях.

Так, в Харківській області військовий схопив хлопця за рукав прямо на вулиці і не відпускав. Молода чоловік зажадала пояснити, на підставі чого його затримують. Поліцейський стояв поруч і не вживав ніяких заходів. Юнак спробував втекти, проте військовий наздогнав його і повалив на землю. Передбачається, що інцидент стався в Куп'янську.

Після публікації цього відео в Харкові заявили, що існує серйозний недобір призовників.

«Майже 50% юнаків, які підлягають військовый службы, не отримали повістки або ігнорують їх. Хоча згідно з указом президента повинні в десятиденний термін з'явитися в районний військкомат. На жаль, це тисячі людей, які ховаються від виконання свого обов'язку перед країною», - повідомив підполковник міського військкомату Олександр Томашевський.

В Ужгороді ситуація ще більш гірша: там на пункти збору не з'явилося 68% призовників. Але найгірше становище в Києві: менш, ніж через два тижні після початку призову, 80% юнаків проігнорували надіслані їм повістки.

«Петро ж обіцяв 1000 в день»

Депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко після інформації про зрив призову написав обурений пост у Facebook. У ньому він заявив, що виною всьому - відсутність військово-патріотичного виховання молоді. І що десяти мільйонів гривень, які на це виділяють, - мало.

Правда, в кінці він обмовився, що молодь не розуміє не тільки, як воювати, але і навіщо.

«Дуже сумна і дуже прогнозована статистика. У нас в державі не ведеться національне-патріотичне виховання молоді. Група ентузіастів в Мінмолодьспорті домоглася виділення на ці цілі лише сміховинних 10 млн гривень на рік, десь приблизно по дві гривні на одну молоду людину, яку слід виховувати.

Колосальні ресурси радянської ДОСААФ, будучи нині державним майном - сотні полігонів, тирів, спортзалів, приміщень для навчання - протиправно знаходяться в приватних руках і використовуються в комерційних цілях.

Натомість держава, правоохоронні органи не роблять кроків для повернення контролю над цим стратегічним державним майном. І явно не безкорисливо.

Яка у нас може бути «сильна армія», якщо ніхто не хоче служити, захищати Україну - молодь не розуміє, ні як, ні для чого», - обурився Луценко.

Деякі користувачі натякнули, що справа не тільки у відсутності «виховання», але і в самій армії.

«Так Пєтя ж обіцяв контрактну армію і 1000 гривень в день, плюс страхування на мільйон», - іронізує фахівець з аеророзвідка Сергій Гавриш. «Але він же вибачився, зрадофіл!» - віджартувався від нього Луценко.

Студент КНУ ім. Шевченко і активіст Богдан Паламарчук поіронізувати над Луценком: «Тільки 10 мільйонів неонацистам? Треба більше!» Як відомо, помічниками Луценко в Раді офіційно числиться активісти С14, яких вже навіть українські ЗМІ називають «неонацистами».

У відповідь на це нардеп заявив, що журналісти вже відмовилися від своїх слів:

Повертаючись до теми призову, користувачі повідомили, що недобір дійсно відчутний, і в провінції забирають служити навіть явно непридатних до служби.

«8% набрали в Києві, а значить будуть добирати по областях. У мене брата двоюрідного призвали, так каже, що гребуть всіх, сліпих і з грижами в тому числі», - повідомив коментатор з Чернівців Сергій Парчук.

«А де ж всі ці «активісти», що по Києву маршем ходять? Патріоти ау! Що НЕ день - якісь мітинги людей у військовій формі. Будівництво блокувати всі біжать ... земля - біжать, видобуток піску - теж все готові. А як служити, так вднем з вогнем не знайдеш», - пише блогер Андрій Чудовський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Проти Показати IP 6 Листопада 2018 12:25
Треба було всіх тих дурників, що з факелами по Луцьку ходили зразу в військомат направляти. А то вони тільки на словах такі патріоти, і більшість з них навіть уяви не має що таке патріотизм.
Та Показати IP 6 Листопада 2018 12:40
скасуйте , б...ть, той дебільний пережиток - "строкова служба" і гроші та засоби, які тратите на тих нещасних відловлених, які не змогли відкости, бо їм та служба ні нафіг не потрібна,а реально багато хто просто не здатний до неї, хоча фізично і психічно ніби й здоровий, і вони тільки й думають як відмучитись пошвидше на тій службі, а тому з них такі вояки будуть, як з собачого хвоста сито, та вкладіть краще в контрактну армію, куди йдуть ті , хто справді хоче, бо є й такі, хто готовий, хто здатний, значно підвищте краще цим матеріальне забезпечення, умови, технічне оснащення і буде вам армія.
Степан (Крымчанин) до Та Показати IP 6 Листопада 2018 14:02
Контрактна армія-ідея фікс для України. Матеріально і фінансово забезпечити неможливо з двох причин-!.Розкрадуть "отци-командири". 2.Україна занадто економічно слабка для контрактної армії. На пару батальонів вистачить.
А до Степан (Крымчанин) Показати IP 6 Листопада 2018 15:46
утримувати сотні тисяч строковиків по всій країні, одягати. годувати, освітлення опалення, плата зарплат тим хто з ними займається, на яку не яку техніку і зброю значит є гроші, чи це все це безплатно? Думаю, що мільйони йдуть на цю безтолкову, безрезультативну дурню , то чи не краще ці фінанси вкладати саме в контракту армію.
Степан (Крымчанин) до А Показати IP 6 Листопада 2018 18:15
Ідеї немає за що боротися. Ті гасла, що зараз-одноднєвкі. Чим більше людей побували в АТО, тим більше во все це зневірілись. А їх понад 300 тис. Множте на кількість членів родин, ось Вам і кількість "десидентів". Додайте "бігунців" від армії отримаєте реальну цифре "поніверян" (антипатріотів)
Реаліст Показати IP 6 Листопада 2018 12:40
Богдан Паламарчук - респект! Нацкорпус - чим не армія? Вперед, а не стіни розмальовувати і з смолоскипами вулицями совгатися.
Цікаво Показати IP 6 Листопада 2018 13:26
8% розуміють що до чого, але ж 92 проти, а це абсолютна більшість. Як командири зможуть керувати тими, хто не хоче виконувати накази? Виходить що набирають тих хто буде їх же бити в спину? Сад0маз0хізм якійсь виходить. Та й ті 8 проти активної більшості не попруть. Питання НАВІЩО стає ще більш актуальним. До попереднього коменту відносно патріотів: мені нещодавно пояснили, серйозно, що справжні патріоти вже давно виїхали за кордон під страхом смерті і тепер звідти борються за Україну.
Вітя Іловайський Показати IP 6 Листопада 2018 20:33
Хто хоче побачити яка та контракнтна армія пропоную приїхати у Володимир стати біля *віка* і подивитись.Не військова частина а якийсь *вокзал* ходят туда сюда, рівень баласта а то військовослужбовці -жінки зашкалює і всі атошні по посвідченню.Не в парках бойових машин нічого не роблять ні в навчальних класах теорію не вчать. І чомусь журналісти (правдоруби) принципово не хочуть показувату ту баластну армію, Мабуть правда не влаштовує нікого потрібні міфи та легенди
Garson Показати IP 7 Листопада 2018 10:09
Строкова служба і мобілізація нерезервістів це легалізоване рабство. Україна, змушує людей служити їй під страхом кримінального покарання через Ст.335ККУ. Україна, краде в людей рік-півтора життя на піку можливостей, коли ти молодий,ініціативний,здоровий.Україна, розповідає про абстрактий громадянський обов'язок, якого ніхто з нас на себе не брав. Не ходіть в армію і збережіть час, фізичне і ментальне здоров'я, ба навіть життя. Пам'ятайте, повістка повинна бути попередньо виписана і вручена там, де можливо встановити особу призовника, завжди проводьте відеофіксацію дій суб'єктів виконання владних повноважень - комісара і поліцейського, комісар не має над вами влади поки ви цивільний, а поліцейський не має права передавати третім особам ваші особисті дані. Живіть довго і щасливо всупереч Україні і нехай допоможе вам Бог і ст.210КУпАП, статті 69 і 75 ККУ, ст.63КУ P.S. Якщо справи кепські рішення призовної комісії завжди можна оспорити в суді.Якщо не маєте довіри до Українського правосуддя, то 3 місяці можна перечекати в Польщі, заодно і підзаробити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus