USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Кого не люблять українці? Соціологи дослідили ксенофобські настрої

7 Листопада 2019 21:01
Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні – до українців, білорусів і росіян, найвищий – до африканців і ромів. Про це йдеться в новому дослідженні Київського міжнародного інституту соціології.

Респондентам наводили перелік деяких етнічних груп і просили відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками цих груп за шкалою від 1 до 7 (1 – згоден допустити як члена родини, 7 – не пускав би в Україну).

Згодом соціологи вивели з отриманих відповідей середній індекс, який має назву соціальна дистанція, і отримали такі результати:

(менша цифра – краще ставлення)

україномовні українці – 2,18

російськомовні українці – 2,67

білоруси – 3,18

росіяни – 3,56

поляки – 3,99

євреї – 4,07

кримські татари – 4,11

канадці – 4,17

американці – 4,27

німці – 4,31

французи – 4,47

румуни – 4,70

африканці – 5,20

роми – 5,41

«Не пускав би в Україну»

Згідно з таблицею, яку наводить КМІС, частина респондентів ставляться до деяких етнічних груп настільки негативно, що навіть не пускали б їх в Україну.

Приміром, американців до України не пускали б майже 8% опитаних, росіян – 15,5%, євреїв – 12,6%, кримських татар – 8,8%, китайців – 14,6%.

Найгірше ставлення – до ромів, яких в Україну не пускали б 40% респондентів, арабів (22%) і африканців (20,47%).

Цікаво, що 2,9% опитаних не хотіли б пускати в Україну російськомовних українців, 0,6% – україномовних.

Що впливає на рівень ксенофобії?

У КМІС зазначають, що на ступінь неприйняття представників інших етнічних груп впливає ціла низка різноманітних факторів, зокрема рівень освіти: чим вищим є рівень освіти респондента, тим нижчим в нього буде рівень ксенофобії.

Також цей показник з-поміж іншого залежить від типу поселення, де проживає людина (в селі рівень ксенофобії вищий, ніж у місті), фінансового стану (вищий рівень добробуту – нижчий рівень ксенофобії) та віку (з віком рівень ксенофобії зростає).

Примітно, що рівень ксенофобії майже не залежить від статі: формально, чоловіки мають дещо нижчий рівень ксенофобії, ніж жінки, але ця різниця дуже незначна.

Дослідження проводилося з 6 по 16 вересня 2019 року.

В опитуванні взяли участь понад дві тисячі людей, що мешкають в усіх регіонах України, окрім Криму та території Донбасу, які не контролюються українською владою. Похибка не перевищує 3,3%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Арафат Показати IP 7 Листопада 2019 21:40
Якою тільки дурньою люди не займаються?! Ви ще згадайте дебільні совітські анекдоти про чукчу/молдавана/руского/француза/мариканця - все те, що пропагувало ксенофобію та ненависть/приниження між людьми. Ну не єврей/поляк/циган наср@в тобі в підїзді а саме - хахол і ти сам, бо не зупинив с@руна/кидуна «бичків»/героя паркування. З власної байдужості і народжуються жиди/цигани/чурки...
Людина Показати IP 7 Листопада 2019 23:03
А в мені тече українська, польська і єврейська кров. І я не хотів би бачити біля себе ледарів і тих, хто лише думкою радіє.
1 Показати IP 8 Листопада 2019 09:46
Украінці і себе не люблять
лучанка Показати IP 8 Листопада 2019 10:05
Російська пропаганда діє на 100%. От скажіть, чому в українців може бути якась неприязнь до американців, що вони нам зробили поганого, яким чином, де і коли перейшли нам дорогу, що ми їх так не любимо? Можливо, просто заздрість до нації, яка побудувала наймогутнішу державу у світі. А канадці що нам зробили недоброго , а французи? І дивує поблажливість до росіян, хоча вони до українців відносяться вкрай негативно.Ви коли-небудь задумувались, яка кількість пересічних росіян випрадовує і погоджується з діями путіна в Криму і на Донбасі? Нам плюють в очі, а ми кажемо, що то божа роса. Коли вже наш народ почне думати і аналізувати те, що відбувається. Казки живуть, на жаль, довго, особливо про" братські" народи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus