USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

В Україні зростає рівень ксенофобії. Інфографіка

6 Жовтня 2018 07:00
Рівень ксенофобії в Україні падав починаючи з 2007 року, проте знову починає зростати - свідчать дані Київського міжнародного інституту соціології. КМІС проводить подібні дослідження багато років поспіль, повідомляють Тексти.

Індекс ксенофобії розрахований як середня соціальна дистанція до 13 етнічних і лінгво-етнічних груп. Назва індексу умовна: взагалі же ксенофобія є складним багатовимірним явищем і не може бути охарактеризоване одним показником, - підкреслює КМІС.

Як це вимірюється?

Для кожної етнічної групи з переліку респонденти мають відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з груп. Це називається соціальною дистанцією.

Ставляться бали:

Як членів своєї родини 1

Як близьких друзів 2

Як сусідів 3

Як колег по роботі 4

Як жителів України 5

Як гостей України 6

Не пускав би в Україну 7

Мінімальна соціальна дистанція 1 (згоден допустити як члена родини), максимальна 7 (не пускав би в Україну).

Рахується середнє для репрезентативної вибірки.

Яких "інших" недолюблюють найбільше?

Як ви й припустили - ромів.

Найменше ж - україномовні російськомовних і навпаки.

Антисемітизм, між іншим - на рівні "антиамериканізму" чи "антинімцизму".

Фактори ксенофобії

Стать практично не впливає на рівень ксенофобії, чоловіки мають дещо нижчий рівень ксенофобії (4,15), ніж жінки (4,24), ця різниця статистично значуща на рівні 5%, але дуже невелика. До того ж серед жінки довше живуть, а з віком рівень ксенофобії зростає (серед чоловіків 22% старші 60 років, а серед жінок – 32%). Тому ця різниця може бути зумовлена віком, а не статтю. І дійсно, серед респондентів, що молодші 60 років різниця індексу ксенофобії між чоловіками і жінками стає незначущою.

Вік має деякий вплив на рівень ксенофобії: чим вищий вік – тим вищий рівень ксенофобії.

Тип поселення має суттєвий вплив на рівень ксенофобії, ті, хто проживають у місті, мають значно менший рівень ксенофобії (індекс 4,05) у порівнянні з тими, хто проживає у селі (індекс 4,51).

Регіон проживання теж має суттєвий вплив на рівень ксенофобії (графік 4), найвищий рівень ксенофобії на Заході (4,74), найменший на Півдні (3,61). Частково ця залежність пояснюється тим, що на Заході більше сільського населення, яке має вищий рівень ксенофобії. Але регіон проживання впливає і незалежно від типу поселення.

Освіта має один з найбільших впливів на рівень ксенофобії з досліджуваних нами факторів. Якщо для осіб без середньої освіти індекс ксенофобії дорівнює 4,64, то для осіб з вищою освітою 4,02.


Фінансовий статус теж має вплив на рівень ксенофобії (див.графік 6) – чим вищий рівень добробуту – тим нижчий рівень ксенофобії. Але тут може впливати не фінансовий статус, а освіта, бо вони пов’язані між собою, люди з вищим рівнем освіти мають кращий фінансовий стан.

Отже

Статистично, найбільші ксенофоби - люди з низькою освітою, які часто живуть у селах, зокрема на Галичині. Статистично-таки, найменші ксенофоби - люди з великих міст із високим рівнем освіти.

Найбільше недолюблюють циган і арабів, найбільш толерантні - україномовні до російськомовних і навпаки, а також до білорусів і дещо менше (звісно, з огляду на останні події) - до росіян.

Загалом, ксенофобія зростала до 2007, потім спадала до 2013, далі зигзагами знову зростає.

Вибірка науково репрезентативна.

Детальніше - КМІС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Реаліст Показати IP 6 Жовтня 2018 08:09
"Статистично, найбільші ксенофоби - люди з низькою освітою, які часто живуть у селах, зокрема на Галичині.". Таки правда. Там живуть за правилом "Я і моя Галя". Все інше - хоч потоп.
! до Реаліст Показати IP 6 Жовтня 2018 11:39
Можливо жителі сіл не лукавлять, а називають речі своїми іменами? Доречі, про Галичину, то ви скоріше через заздрощі, люди там живуть не в роскошах, але працюють і хліб мають і до хліба! А ви з когорти "кармільцев" очевидно, і це все пояснює.
Просто до Реаліст Показати IP 6 Жовтня 2018 11:56
Сьогоднішні ксенофоби просто реалісти, - дивляться на світ без ілюзій, та називає речі своїми іменами.
хехъ Показати IP 6 Жовтня 2018 14:29
На антисемитизм автор сделал "нейтральный", но акцент, двумя роскошными словами - "между прочим". Спрашивается, почему именно на эту деталь ксенофобии? Только не хитрите...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus