USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Коктейль із лірики та драйву: Вакарчук презентував лучанам «Оранжерею»

12 Червня 2021 09:54
У п’ятницю, 11 червня, шанувальники творчості Святослава Вакарчука мали нагоду насолодитися концертом у Луцьку. Цього дня він презентував лучанам новий музичний проєкт «Оранжерея».

«Одного дня, працюючи в студії, я подумав: а чому б, поки готуємо новий альбом та великий тур ОЕ, не зробити окремий музичний проєкт і показати вам нові пісні так, як ми грали б їх не на великому стадіоні, а будучи вуличними музикантами? – розповів напередодні Святослав Вакарчук. – Так і народилась ідея мого нового проєкту. Ми назвали його «Оранжерея».

У ньому Мілош Єліч (клавішник ОЕ) і Денис Дудко (бас-гітарист ОЕ) гратимуть на акустичних гітарах, Денис Глінін, наш барабанщик, на акустичних ударних інструментах і перкусії, я гратиму на мелотроні. Плануємо також додати жіночий вокал і залучити інших музикантів».
До програми концертів «Оранжереї» увійшло кілька нових пісень, які музикант написав до майбутнього альбому ОЕ. А також, як назвав їх Святослав, «домашні» версії пісень «Океану Ельзи» та інших відомих композицій, які шанувальники знають давно, але такими ще не чули.
«Останній рік створив такі умови, коли справжню енергію ми отримуємо не на великих концертних чи розважальних аренах, а в затишному колі найближчих людей. Таким за настроєм ми і бачимо цей проєкт – півтори години щирих музичних розмов, – додав лідер «океанів». – Знаєте, коли холодно і сіро навколо, коли найбільше хочеться весни чи літа, найпростіший спосіб згадати про них – зайти в оранжерею. Туди, де завжди тепло. У цьому і є суть мого нового музичного проєкту: відчуття тепла, яке завжди з тобою».
Зізнаємося: трохи дивно було йти на концерт «океанів» не на стадіон, а в облмуздрамтеатр. Здавалося, що закритий простір – то не для них.

Однак за кілька хвилин до початку концерту публіки підтягувалося все більше й більше: і молодь, і поважні меломани. У холі прихильники творчості «Океану Ельзи» мали нагоду придбати сувенірну продукцію із символікою гурту, диски, футболки, браслети із фразами з найвідоміших пісень.
У залі зустрічаємо ректора ВНУ імені Лесі Українки Анатолія Цьося з дружиною. «Я не є аж таким пристрасним меломаном. Але від сьогоднішнього концерту очікую багато добрих емоцій і задоволення», – усміхається він.
І варто сказати, очікування цього вечора не підвели нікого.
«Ми з вами давненько не бачилися, – вітаючись з лучанами, сказав Святослав Вакарчук. – Так, усі звикли до зустрічей в інших умовах. Але я дякую Богу, що за теперішніх обставин наша зустріч стала можливою хоча б у такому форматі. Думаю, що колись-таки, як і все в цьому світі, пандемія закінчиться й ми не боятимемося і сидіти поруч, і танцювати у фан-зонах на стадіонах. Для цього моменту «Океан Ельзи вже готує великий рок-н-рольний альбом. І я вірю, що наступного року, коли він вийде, будуть великі стадіонні концерти».
Як зауважив Вакарчук, за півтора року вимушеного карантину музиканти були обділені у спілкуванні з публікою, але з іншого боку, вони мали багато часу для роботи в студіях.

«Ми написали дуже багато нової музики. «Оранжерея» – це така дуже інтимна, але щира музика. Це 12 пісень, написаних в основному для цієї платівки, але є й те, що має давнішу історію», – розповів лідер «океанів».
З акордами першої композиції «Оранжерея» взяла в полон усіх, хто був присутній у залі. Чуттєві мелодії направду ніби зігрівали й кликали зануритися в романтику літніх ночей.
Особливо зворушливо виконали пісню «Оберіг», яка й поклала початок альбому «Оранжерея».

Чимало композицій цього вечора Святослав Вакарчук заспівав з переможницею «Голосу країни-6» Віталіною Мусієнко. А деякі пісні дівчина з неймовірно сильним та чуттєвим голосом виконала сольно.
Перша частина концерту видалася дуже романтичною, ліричною та чуттєвою – аж до мурашок на шкірі. Натомість друга його частина стала драйвовою та запальною. Заплющивши очі, можна було навіть уявити, що не в залі сидиш, а танцюєш на великому стадіонному концерті.
Здавалося, сцена облмуздрамтеатру стала затісною для виконавця й він «пішов у люди»: співав із залу, стоячи на кріслах, підстрибуючи у властивій тільки йому манері на сцені. Коли чесно, всидіти у кріслі на такому концерті – майже неможливо!
Звучали цього вечора й любимі хіти. Зокрема композицію «Я не здамся без бою» Вакарчук присвятив Віталіні.
«За багато років творчої діяльності бувало різне: виступали і на стотисячних стадіонах, а бувало, що на концерт купували всього два квитки. Але хай там як, хай скільки людей приходило на наш виступ – сто тисяч чи двоє – ми завжди знаємо, що це наші рідні люди. Дякуємо, Луцьк, що сьогодні ви з нами», – сказав Святослав Вакарчук, присвячуючи одну з композицій присутнім у залі.
Цього вечора було багато емоцій, багато щирості, ніжності та драйву, квітів та подарунків музикантам від вдячних шанувальників.
І, звісно, не обійшлося без пісень на біс. «Оберіг», «Друг», «Стіна»… Шалені оплески, музиканти кланяються та йдуть за куліси. Але глядачі не поспішають розходитися. «Обійми»! – лунає з балкону. І софіти знову зблискують, музиканти виходять на сцену і глядачі, затамувавши подих, слухають одну з найулюбленіших композицій «океанів».
«До зустрічі на стадіонах!» – каже на прощання Святослав, жестом обіймаючи всіх присутніх у залі.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus