USD 40.50 40.85
  • USD 40.50 40.85
  • EUR 40.55 40.90
  • PLN 10.22 10.40

Колапс океанських течій може різко змінити клімат найближчими роками

11 Лютого 2024 00:08
Система океанічних течій може зазнати критичних змін уже в найближчі роки, що призведе до катастрофічних кліматичних змін, коли температура в одних регіонах різко впаде, а в інших – підвищиться.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації CNN.

Згідно з дослідженням, опублікованим у п’ятницю в журналі Science Advances, учені, використовуючи надзвичайно складні й дорогі обчислювальні системи, знайшли новий спосіб виявлення ранніх ознак наближення колапсу, пов’язаного з циркуляцією течій в океані.

Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (AMOC), частиною якої є Гольфстрім, працює як велетенський глобальний конвеєр, переносячи теплу воду з тропіків до Північної Атлантики, де вона охолоджується, стає солонішою, занурюється вглиб океану й далі знову рухається на південь.

Течії переносять тепло й поживні речовини в різні куточки земної кулі та відіграють життєво важливу роль у підтримці відносно м'якого клімату на більшій частині Північної півкулі.

Читати ще: Зміна клімату може звільнити давні віруси: про що попереджають вчені

Внаслідок танення льодовиків та зміни сольового балансу AMOC може зупинитися, як це вже траплялося 12 тисяч років тому.

У деяких частинах Європи температура може впасти на 30 градусів за Цельсієм протягом століття. Але вже протягом одного-двох десятиліть клімат може дуже змінитися.

З іншого боку, країни Південної півкулі чекає різке потепління. Вологі та сухі сезони в Амазонії можуть помінятися місцями, що призведе до серйозних порушень в екосистемі.

Внаслідок руйнування АМОС рівень океану підніметься приблизно на 1 метр.

Дослідження показало, що 2021 року циркуляція течій Атлантичного океану була слабша, ніж будь-коли за останню тисячу років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus