USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Змітають усе на своєму шляху. Екстремальні лісові пожежі стали частішими на 25% через зміни клімату

2 Вересня 2023 23:15
Нинішнього року людство зіткнулося з наслідками свого антропогенного впливу на планету: рекордні глобальні температури на поверхні океану і суходолу, посухи, повені та інтенсивні лісові пожежі, що обрушилися на Канаду, Грецію і Гаваї.

Про це пише Science Alert.

Дослідники невпинно попереджають, що якщо не скоротити кількість парникових викидів уже зараз, у найближчому майбутньому ми зіштовхнемося зі ще більшою кризою кліматичної системи Землі. Нове дослідження вчених з некомерційного дослідницького центру Breakthrough Institute виявило, що зміна клімату безпосередньо пов’язана з інтенсивністю і кількістю екстремальних лісових пожеж, з якими людям довелося зіткнутися.

Під час дослідження вчені вивчили низку лісових пожеж у період з 2003 по 2020 роки. Вони використовували машинне навчання, щоб проаналізувати зв’язок між вищими середніми температурами, посушливішими умовами та пожежами, що найшвидше поширюються і рухаються зі швидкістю понад 4 000 гектарів на день.

Читати ще: Як у газовій камері. Дим від лісових пожеж несподівано сильно нагріває Землю

За словами автора дослідження Патріка Брауна, вони з колегами виявили, що наслідки зміни клімату варіювалися від пожежі до пожежі. Наприклад, у деяких частково посушливих умовах глобальне потепління зробило екстремальні пожежі набагато ймовірнішими, натомість у дуже посушливих умовах вплив, навпаки, був меншим. Загалом же дослідники виявили, що частота екстремальних лісових пожеж у середньому збільшилася на 25%.

Моделі також прогнозують, що ризик екстремальних пожеж надалі може збільшитися в середньому на 59% вже до кінця 2100 року, і то за сценарію «низьких викидів». Тобто при сценарії, за якого глобальне потепління обмежується 1,8 градуса за Цельсієм, вищим за доіндустріальний рівень. Менш оптимістичний сценарій прогнозує збільшення частоти екстремальних лісових пожеж на 172%.

Під час дослідження вчені використовували дані зареєстрованих пожеж і виміряли ймовірність того, що вони можуть перетворитися на «екстремальні». Далі вони застосували комп’ютерне моделювання, щоб підрахувати, наскільки постіндустріальне підвищення глобальної температури Землі збільшило цей ризик.

Зазначимо, що в моделях було враховано такі змінні, як-от опади, вітер, абсолютна вологість. Вчені вважають, що зміна цих показників насправді здатна ще більше посилити ризик.

За словами Брауна, розуміння порогів посушливості насправді може допомогти в профілактичних заходах. Наприклад, науковці можуть використати отримані дані для визначення найкращих місць для проріджування та запропонованого спалювання рослинності – це допоможе зменшити кількість сухої горючої речовини, якою «харчуються» лісові пожежі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus