USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Коли пішохід зобов'язаний пропустити авто: роз'яснення Верховного суду

15 Вересня 2020 16:19
Верховний суд України роз’яснив, коли пішохід зобов’язаний пропустити авто. Інцидент, що послужив приводом для судового розгляду, трапився три роки тому в Чернігові.

Про це повідомляє портал Autoconsuting.

Три роки тому в місті Чернігів трапився інцидент із представниками місцевих правоохоронних органів. Водія оштрафували на 255 гривень за те, що він не пропустив пішохода. Поліція вважала, що водій порушив пункт 18.1 ПДР і 1-шу частину 122-ї статті КУпАП. Оштрафований водій подав апеляцію, яка згодом прийшла на розгляд до Верховного суду.

Верховним судом було визнано, що пішоходи мають перевагу перед авто в тому разі, якщо вони перебувають на «зебрі». Якщо ж пішохід під час наближення авто перебуває на тротуарі перед переходом або тільки йде в його бік, то переважне право проїзду має авто. В такому разі пішохід мусить чекати, коли автомобіль проїде.

Рішення ВСУ є прецедентом і дасть змогу у майбутньому уникнути покарання за ненадання переваги пішоходам, якщо вони не перебувають на «зебрі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Не байдужа Показати IP 15 Вересня 2020 16:56
Ага, будеш 2 дні стояти на тротуарі, ніхто не зупинеться і не пропустить.... Ступити ногою на зебру, можна поплатитися життям...
Еее Показати IP 15 Вересня 2020 16:58
Пояснили так що тепер щоб людині перейти треба стати на зебру тобто вже проїзну частину, а від виходить людина стане на зебрі а під... який летить зібє його і відмазить від відповідальності за рішенням цього суду.
скептик Показати IP 16 Вересня 2020 12:32
і де вони поназбирали тих де""""в у паранджі у верховний суд ?
Юрий Показати IP 17 Вересня 2020 10:51
Читаем ПДР: 4.7 Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч. 4.14. Пішоходам забороняється: a) Виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; б) раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід; ґ) затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху; И, главное, не забывайте, что, в лучшем случае, лежа на больничной койке, вам будет очень приятно осознавать, что Вы были правы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus