USD 40.40 40.80
  • USD 40.40 40.80
  • EUR 40.50 40.90
  • PLN 10.20 10.35

Комітет парламенту Грузії погодив законопроєкт про «іноагентів» за 67 секунд

13 Травня 2024 11:28
Юридичний комітет парламенту Грузії розглянув і підтримав законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у третьому читанні за 67 секунд.

Про це пише Бабель з посиланням на «Ехо Кавказу».

Представники опозиції, яких деякий час не пускали до будівлі парламенту, не встигли зайти на засідання комітету.

Голова комітету Анрі Оханашвілі заявив, що третє читання передбачає лише редакційні поправки, яких у депутатів правлячої партії не виявилося.

Уже завтра, 14 травня, провладна партія «Грузинська мрія» планує розглянути й затвердити в третьому читанні законопроєкт про «іноагентів».

Противники ініціативи зібралися напередодні перед будівлею парламенту й провели там усю ніч. Акція проходила мирно.

Що відбувається в Грузії

Правляча партія «Грузинська мрія» 8 квітня 2024 року зареєструвала в парламенті проєкт про «іноземних агентів». Закон змушує медіа й організації з часткою іноземного капіталу звітувати, а також дає право Мінʼюсту влаштовувати перевірки з подальшими штрафами.

Це друга спроба ухвалити закон – рік тому голосування скасували на тлі масштабних протестів і сутичок. Зараз голосування теж супроводжується протестами. Затримання біля парламенту почалися 15 квітня, а 16 квітня були сутички із силовиками.

17 квітня парламент Грузії затвердив у першому читанні спірний закон про «іноагентів».

Усі міжнародні партнери Грузії закликають Тбілісі відмовитися від затвердження законопроєкту про «іноагентів». Голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Теодорос Руссопулос 16 квітня звернувся до Венеціанської комісії з проханням терміново надати висновок щодо цього законопроєкту.

Євросоюз попередив, що ухвалення цього закону може зупинити європейську інтеграцію Грузії. У грудні 2023 року країна отримала статус кандидата в члени ЄС.

1 травня законопроєкт підтримали в другому читанні та відправили на третє. Після цього в Тбілісі поновилися протести.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про «іноагентів» до 1 листопада – тобто після проведення в країні парламентських виборів, запланованих на 26 жовтня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus