USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Компанія банкіра Порошенка допомагає «кинути» банкірів на $ 700 млн

17 Березня 2018 20:14
Компанія ICU особистого банкіра Порошенка Макара Пасенюка допомагає донецькому бізнесмену Нусенкісу «кинути» європейських банкірів на 700 млн доларів.

Про це пише журналіст-розслідувач Олександр Дубінський на своєму сайті.

Інвестиційна компанія ICU скупила борги групи Донецьксталь - металургійний завод і ШУ Покровське православного олігарха Віктора Нусенкіса. Зокрема, викуплені борги ВТБ Банку на 1,8 млрд грн, 29 млн євро і 12,2 тис дол. Борги дочки Ощадбанку РФ на 120 млн доларів (останні - у людини Ріната Ахметова - Сергія Кия). Також на аукціонах Фонду гарантування вчора ICU викупила борги ШУ Покровське перед Дельта Банком за 30% їх реальної вартості.

Таким чином, в руках у інвестиційній компанії зараз перебувають борги компаній Нусенкіса на суму близько 300 млн дол. При цьому, згідно з наявною в моєму розпорядженні інвестиційної презентації, борги ВТБ і Сбербанку компанія ICU викупила з дисконтом 90% від номіналу.

Паралельно з ICU, з компаніями Нусенкіса в Лондонському арбітражі зараз бореться синдикат кредиторів (ING Bank NV, VTB Bank (France SA), ПАТ «Укрсоцбанк», Raiffeisen Bank Int AG, ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", VTB Bank (Deurschland) AG, East- West United Bank SA, Unicredit Bank Austria AG) яким Нусенкіс винен 678,5 млн дол.

За твердженням моїх джерел, які близькі до православного олігарха, компанія ICU найнята ним же, і здійснює скупку боргів групи ПРАТ ДМЗ в інтересах Нусенкіса, за що він виплачує компанії Пасенюка-Гонтаревої комісійні в розмірі 2-3% від номіналу куплених боргів.

При цьому судові позови ICU до ПРАТ ДМЗ мають на меті накладення арештів на нерухомість і активи пов'язаних з Нусенкіс компаній, з наступною зміною їх власників. Таким чином Нусенкіс за допомогою ICU намагається відвести свої активи з-під удару і не допустити їх стягнення синдикатом міжнародних кредиторів через лондонський суд.

При цьому, судячи з усього, донецький бізнесмен заручився підтримкою на найвищому державному рівні (Пасенюка називають особистим банкіром президента). Адже ще в 2015 році в СБУ стверджували, що «православний олігарх» Нусенкіс цілком успішно спрацювався з терористами ДНР:

"СБУ викрила та ліквідувала чергову схему фінансування терористичної організації ДНР через незаконний експорт коксової продукції. Продукція проводилася на двох підконтрольних терористам підприємствах - ЗАТ" Макіївкокс "і ПАТ" Ясинівський коксохімічний завод” (контрольними пакетами обох володіє ДМЗ)".

Однак фінансування тероризму аж ніяк не завадило Нусенкісу перевести акції найбільш ліквідного активу, "Шахтоуправління Покровське", від ДМЗ на офшорну компанію. Що зробило вкрай скрутним юридичне стягнення боргу Нусенкіса через арешт майна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
11 Показати IP 17 Березня 2018 22:47
Молодці ,порох патріот .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus