USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Компанія Порошенка може бути причетна до контрабанди цигарок на мільйони євро, – ЗМІ

31 Березня 2023 18:38
В автомобіль з вантажем «Рошен» в Європу везуть контрабанду – тютюнову продукцію. Проблема стала настільки серйозною, що про неї вголос заговорили чиновники в Румунії.

Про це йдеться у новому випуску програми «Гроші», передає УНІАН.

Контрабанду ховають між палетованих цукерок, які вносять до декларації.

«Сигарети були з безмитним маркуванням, тобто без румунського податкового маркування», – прокоментувала одну з таких «знахідок» на кордоні Вергініка Драгою, керівник регіонального відділення румунської митниці міста Брашов.

Цигарки виявили 24 березня у вантажівці з українським держномером ВХ5519СМ, яку румунські правоохоронці зупинили для перевірки біля міста Брашов. Митників насторожило те, що авто рухалося в напрямку міста Сібіу, але пунктом призначення був вказаний Бухарест, що розташований в іншій стороні.
З урахуванням всіх ризиків митники вирішили провести фізичний огляд вантажу запломбованого автомобіля, і під коробками з солодощами Roshen виявили 3 838 000 сигарет Compliment Blue, 10 000 сигарет Kent, 10 000 сигарет Kent, 10 000 сигарет Kent Crystal і 10 000 сигарет Ashima – всі без акцизних марок.

Румунські митники підрахували, що тільки акцизний збір, не сплачений з цієї контрабанди, становить понад 2 300 000 лей, а це 1 млн євро. Кримінальну справу порушили і в Румунії, і в Україні. Проте, зазначають «Гроші», ні румунська влада, ні ДБР не опублікували назву фірми, яка відправила з України контрабандний вантаж. Однак з даних митної бази, що підтверджені трьома джерелами в правоохоронних органах, випливає, що відправником була ДП «Кондитерська корпорація «Рошен», а одержувачем – фірма Roshen One Ltd в Бухаресті.
Як наголошується в сюжеті, сигарети Compliment виробляють у Львові на тютюновій фабриці місцевого ексдепутата від БПП Григорія Козловського. Донедавна він очолював політсилу п’ятого президента у Львівській облраді.
Але як сигарети потрапили в машину з декларацією, в якій говориться, що стороннього вантажу немає? Президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко вважає, що бренд «Рошен» є хорошим прикриттям для контрабанди, бо це відома компанія, що займається експортом, тому комусь на кордоні було складно припустити, що у вантажі можуть бути сигарети.

«Таку кількість сигарет – цілий автомобіль – не міг завантажити водій, кудись заїхавши, без відома компанії, яку він обслуговує. Він міг не знати, що йому завантажують на складі, але навряд чи сам прийняв на себе відповідальність довантажити (фуру) сигаретами»

Ключове питання – чи був це поодинокий випадок, чи під прикриттям солодощів «Рошен» ділки налагодили потужний канал контрабанди до Європи? Питання небезпідставне, враховуючи гучні корупційні скандали за участю Павла Демчини – за президента Петра Порошенка він обіймав посаду першого заступника Голови СБУ і повинен був боротися з контрабандою, але, за безліччю повідомлень у ЗМІ, налагодив чорні товарні схеми на кордоні, йдеться в сюжеті. І, як вважає Берестенко, може досі брати участь у кондрабандних ланцюжках.

За даними розслідувачів, за 2022-2023 роки лише скандальний автомобіль ВХ5519СМ здійснив 16 перевезень з українського на румунський «Рошен». Якщо в кожному були сигарети – це десятки мільйонів доларів чорного налу. Всього ж за три місяці поточного року ДП «Кондитерська корпорація «Рошен» відправила на фірму Roshen One Ltd в Бухаресті понад 300 вантажівок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 31 Березня 2023 20:43
а коли між соляркою везуть,то хто винен лісгосп...чи між вугіллям ..
ABC Показати IP 31 Березня 2023 21:03
Відео хтось дивився? Акти та додатки до договору російською мовою. ))) Зе-компанія могла би хоч трохи напрягтися і без палева компромат підготувати, чи як?
Уася до ABC Показати IP 31 Березня 2023 21:31
майже половина складського/фінансового ПЗ в Україні - на російській мові, так що не треба тут Пєцю вигороджувати ))) Є сумніви що барига контрабасом займався і займається?
скептик до Уася Показати IP 31 Березня 2023 23:43
це порошенко особисто завантажив той контрабас ? чи може є докази що він дав вказівку завантажити ?
АВС до Уася Показати IP 1 Квітня 2023 07:40
Звичайно є сумніви, як в будь якої розумної людини, Васильку
Андерсон Показати IP 31 Березня 2023 21:58
на власні очі бачив, як Сивочолий гнав фуру

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus