USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Рошен», внутрішній офшор, цукор - ЗМІ нагадали про бізнес Порошенка

13 Червня 2017 10:52
За три роки президентства Петра Порошенка істотного відмежування влади від бізнесу на державному рівні не відбулося.

Про це йдеться в публікації "Три роки на Банковій: що відбувається з бізнесом Порошенко" на сайті "Економічна правда", передає NewsOboz.org.

ЗМІ нагадує, що "Рошен" є найдорожчим активом, який належить президенту.

Крім кондитерського сектора, інтереси Порошенко присутні у фінансовій сфері, агробізнесі і медіа. Також президента часто пов'язують з автопромом.

Якщо "Рошен" було передано в "сліпий траст" через відсутність пропозиції, яка задовольнила Порошенко, то про продаж інших активів і не йшлося.

Ці активи передані не в "сліпий траст", а загорнуті в якийсь внутрішній офшор - ВАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд" Прайм ессетс Кепітал". Уповноваженою особою цієї структури є батько президента 80-річний Олексій Порошенко.

Фонд знаходиться в управлінні ТОВ КУА "Ф'южн капітал партнерз". Остання компанія також управляє фондами друзів Порошенка: в її управлінні знаходиться ПАТ "ЗНКІФ" ВІК "Ігоря Кононенко та ПАТ" ЗНКІФ "Сова" Олега Гладковського.

Всі ці компанії тільки за формою є інститутами спільного інвестування. Насправді вони використовуються як форма володіння активами і спосіб оптимізації податків, адже прибуток такого фонду не обкладається податками до моменту закриття інвестиційного фонду і виплати доходу інвестору.

За три роки виручка "Рошен" зменшилася на $ 476 тис. і становить $ 800 млн (річних).

Страхова компанія "Країна" не вибилася в лідери. У рейтингах вона займає приблизно ті ж місця, що і три роки тому. Так, за чистим страхових премій вона 20-а, тоді як в 2013 році займала 26 місце.

Інша справа - банк Порошенка Міжнародний інвестиційний банк (МІБ). Якщо раніше він був маленьким кептивним банком, обслуговуючим переважно інтереси компаній Порошенко і його партнерів, а за активами знаходився в дев'ятій десятці, то зараз це немаленька фінансова установа з активами майже 7 млрд грн з досить привабливими показниками.

Фонд Порошенка володіє компанією ТОВ "Укрпромінвест-агро". Вона вирощує сільськогосподарські культури, виробляє цукор, борошно, м'ясо і молоко. Це, ймовірно, найбільш стабільний бізнес президента. У 2015 році агрохолдинг увійшов в топ-20 ефективних агрохолдингів за версією українського Forbes. З кожним роком компанія тільки збільшує обороти.

Виробництво цукру в 2016 році в порівнянні з 2015 роком зросла на 30% до 253 тис. тонн, борошна на Вінницькому комбінаті хлібопродуктів №2 - на 70%, що дозволило компанії зайняти друге місце серед найбільших експортерів цього продукту.

За версією видання Landlord Петро Порошенко займає четверте місце в рейтингу найбільших аграріїв України 2016 з капіталом $ 607 млн. Видання оцінює виручку компанії "Укрпромінвест-агро" $ 185,3 млн.

У бізнес-імперії Порошенка також входить ЗАТ "Завод" Кузня на Рибальський", колишня "Ленінська кузня", одне з найстаріших підприємств Києва. Завод виробляє бронетехніку, зброю, будує і ремонтує судна.

Фонду Порошенка "Прайм ессетс Кепітал" належить 82,5% акцій заводу, ще 11,5% - фонд "ВІК" Кононенко, давнього друга і бізнес-партнера президента. До 2014 року підприємство було збитковим, але в 2015 році ситуація змінилася - у підприємства додалося роботи.

У жовтні 2014 року завод уклав контракт з Міноборони на будівництво двох малих броньованих артилерійських катерів, а згодом зайнявся розробкою зброї для армії.

На окрему увагу заслуговують справи друзів президента, які останнім часом посилили свій вплив в політиці і бізнесі. Згаданий Кононенко у багатьох тепер асоціюється з "наглядачем" за низкою держпідприємств, пише видання.

Посилив вплив ще один друг Порошенко - колишній власник Українського медіа-холдингу Борис Ложкін, який в 2014 році став керівником Адміністрації Президента.

Порошенко знайомий з Ложкіним ще з 2000 року, коли вони разом володіли радіостанцією "Ретро-ФМ". З призначенням на посаду глави АП колишній бізнесмен тільки зміцнив свої позиції. ЗМІ повідомляли про вплив Ложкіна на тютюновий ринок України.

Одним з акціонерів тютюнового монополіста "Тедіс-Україна" (раніше "Мегаполіс Україна") є український мільйонер Борис Кауфман, друг і бізнес-партнер Ложкіна.

Свій вплив посилили пов'язані з президентом фірми, наприклад, інвестиційна компанія ICU, засновниками якої є голова НБУ Валерія Гонтарєва і Макар Пасенюк, якого називають "фінансистом Порошенко". Сам він це заперечує.

Петро Порошенко став Президентом України в червні 2014 року. На виборах 25 травня за нього проголосували 54,7% виборців.

За даними ЗМІ, соціологія Адміністрації президента за березень показує: за Порошенка проголосували б 13,2% виборців серед тих, хто визначився з кандидатом і планує взяти участь у виборах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus