USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Кому не варто щеплюватись вакциною AstraZeneca. Нові застереження

11 Червня 2021 20:46
Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) дійшло висновку, що вакцину AstraZeneca не варто пропонувати пацієнтам, які колись страждали від синдрому підвищеної проникності стінки капілярів.

Про це в ЕМА повідомили 11 червня, пише «Європейська правда».

«Комітет з безпечності препаратів PRAC дійшов висновку, що людям, які раніше мали синдром підвищеної проникності стінки капілярів (capillary leak syndrome), не можна пропонувати вакцину Vaxzevria (офіційна назва ковід-вакцини AstraZeneca. – Ред.). Комітет також зробив висновок, що синдром підвищеної проникності стінки капілярів варто вказати в інформації про препарат як новий побічний ефект вакцини, та повідомити про цей ризик медиків і пацієнтів», – зазначають у заяві.

Комітет здійснив ретельний огляд 6 випадків розвитку такого синдрому у пацієнтів, які отримали щеплення вакциною Vaxzevria. Більшість із них сталися серед жінок протягом 4 днів після вакцинації, троє і з них раніше страждали від такого розладу. Одна пацієнтка в результаті померла.

Регулятор водночас звертає увагу, що йдеться про вкрай рідкісні випадки – на 27 травня у країнах ЄС, Європейської економічної зони та Британії зробили понад 78 млн щеплень вакциною AstraZeneca.

Синдром призводить до набрякання рук і ніг, низького тиску, згущення крові та низького рівня білка-альбуміну.

«Медики повинні бути обізнані про ознаки і симптоми цього синдрому і ризик його повторення у пацієнтів, в яких його діагностували раніше. Люди, вакциновані препаратом Vaxzevria, повинні негайно звернутися за допомогою, якщо помітять швидке набрякання рук і ніг або збільшення ваги у перші дні після вакцинації. Симптоми можуть супроводжуватися запамороченням внаслідок низького тиску», – зазначається у тексті.

Комітет продовжить відстежувати випадки такого синдрому у щеплених пацієнтів та за потреби надасть додаткові рекомендації.

Регулятор також звернувся до компанії AstraZeneca за додатковою інформацією щодо можливого механізму, що призводить до розвитку такого синдрому після щеплення.

Нагадаємо, раніше в Данії повідомили про смерть через утворення тромбів жінки, яка пройшла вакцинацію препаратом від AstraZeneca. У Норвегії з тієї ж причини помер прищеплений медик. Після цього про припинення вакцинації цим препаратом заявили влади Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Австрії, Болгарії, Ісландії, Ірландії, Нідерландів, Данії, Румунії, Швеції та ін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Червня 2021 00:13
Мені просто цікаво чи у нас в Україні комусь лікарі ставили такий діагноз як синдром підвищеної проникності стінки капілярів?
Санітар до Анонім Показати IP 12 Червня 2021 10:18
За додаткову плату - любий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus