USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Понад 20 країн зупинили щеплення вакциною AstraZeneca. Реакція західних ЗМІ

17 Березня 2021 08:45
Австрія 7 березня вирішила призупинити щеплення вакцини від коронавірусу компанії AstraZeneca. Пізніше до неї приєдналися понад 20 держав по всьому світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації від утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає – творці вакцини кажуть, що вона безпечна.

Про це повідомляє Бабель.

Щеплення вакциною AstraZeneca призупинила Іспанія, Словенія, Франція, Португалія, Нідерланди, Данія, Норвегія, Ісландія, Італія, Ірландія, Австрія, Естонія, Латвія, Литва, Люксембург, Румунія, Болгарія, Кіпр, Індонезія, Таїланд і ПАР. Причому жодна з цих країн не повʼязує утворення тромбів безпосередньо з вакцинацією. Своє рішення вони пояснюють «превентивними заходами» на час розслідування, яке спростує або підтвердить цей звʼязок.

Всесвітня організація охорони здоровʼя і регулятор охорони здоровʼя Євросоюзу закликають не сіяти паніку і поки не зупиняти вакцинацію. Адже необґрунтовані побоювання з приводу безпеки можуть підірвати довіру суспільства до ефективного препарату. Їхніх порад дослухалися Велика Британія, Польща, Канада, Австралія, а також Україна, яка використовує індійський аналог вакцини AstraZeneca – Covishield.

Рішення низки європейських країн – зокрема Німеччини, Італії та Франції – призупинити використання вакцини компанії AstraZeneca через дані про тромбоз у деяких щеплених викликало серйозне занепокоєння у західній пресі.

Газети попереджають, що рішення ставить під загрозу надії Євросоюзу перемогти пандемію вже цього року, адже за темпами імунізації ЄС і без того відстає як від Великої Британії, так і від США, інформує ВВС України.

Також журналісти цитують експертів, які не бачать прямого зв’язку між вакцинацією AstraZeneca і тромбами та попереджають, що ризик побічних ефектів у вигляді тромбозу значно нижчий, ніж померти від ковіду.

Але навіть якщо зрештою з’ясується, що препарат від британсько-шведської компанії є цілком безпечним, довіри до нього значно поменшає, наголошують газети.

Майбутнє вакцинації в ЄС під питанням

Французька газета Le Monde припускає, що скандал навколо AstraZeneca може суттєво ускладнити подальшу вакцинацію від коронавірусу в ЄС.

На думку видання, навіть якщо Європейське агентство з лікарських засобів підтвердить безпечність вакцини, довіру з боку європейців вже підірвано – тим більше, що дехто з них і без того вважав її «підозрілою».

«Протягом минулих тижнів уряди Німеччини і Франції не шкодували сил на те, щоб переконати населення в ефективності та безпеці вакцини від AstraZeneca... Обидві країни відмовилися від свого початкового рішення не дозволяти її використання на людях старших 65 років», – нагадує Le Monde.

Газета Liberation цитує французьких експертів, які виступили категорично проти рішення призупинити щеплення AstraZeneca. Один з них навіть назвав нововведення катастрофою, а інший пов’язує його з політикою – мовляв, уряди хочуть перекласти відповідальність за потенційні проблеми на ЄС.

На думку цих фахівців, доказів того, що вакцинація препаратом викликає тромбоз, наразі немає.

Про критику рішення з боку медиків пише і німецька преса. Газети попереджають, що воно ставить під загрозу всю кампанію з вакцинації в країні.

«Перевірити повідомлення про інциденти після щеплень вакциною AstraZeneca – правильне рішення. Але не можна забувати те, як добре працює вакцина», – зазначає видання Sueddeutsche Zeitung.

«Якщо вакцину дійсно припинять використовувати, це матиме фатальні наслідки для німецької програми вакцинації. І без того низька швидкість знизиться ще більше», – додає газета.

Британська преса на боці AstraZeneca

Чимало британських газет стали на бік розробників вакцини, наголошуючи, що наразі немає наукового підтвердження зв’язку між вакцинацією і виникненням тромбів.

«Люди завжди помиратимуть. У людей будуть інсульти, серцеві напади і, так, тромби. Це стається не тому, що вакцини небезпечні. Це тому, що небезпечне саме життя», – наголошує газета The Times.

Видання зазначає, що «дивні події» траплялися під час масштабної вакцинації задовго до пандемії коронавірусу.

Наприклад, коли у Британії почали масово щеплювати молодих дівчат від вірусу папіломи людини у 2009 році, одна з них померла за кілька годин після введення препарату. Подія викликала значне занепокоєння в країні, але зрештою з’ясувалося, що у померлої була недіагностована пухлина, нагадує газета.

Як зазначає The Times, станом на 8 березня AstraZeneca повідомила про 15 випадків тромбоемболії легеневої артерії та 22 випадки тромбозу глибоких вен після вакцинації в ЄС та Великій Британії.

«Для контексту, у Великій Британії щороку стільки ж людей кажуть, що їх вдарило блискавкою», – констатує видання.

З такою інтерпретацію даних погоджується і Daily Mail. Газета пише, що ця цифра – 37 випадків – навіть нижча, ніч очікувала AstraZeneca.

Поки що Європейське агентство з лікарських засобів вивчає 30 скарг щодо тромбів, які діагностували у вакцинованих на континенті.

«Але цифра 30 – з п’яти мільйонів – свідчить про те, що таке ускладнення виникло у одного зі 167 тисяч людей», – пише газета.

«Експерти називають рішення призупинити використання вакцини безрозсудним і кажуть, що ризик підхопити ковід, який вбиває одного з 200 людей і з набагато більшою вірогідністю спричиняє тромби, є значно вищим», – додає Daily Mail.

Ще одна провідна британська газета, Daily Telegraph, називає суперечки навколо використання вакцини від AstraZeneca в Європі хаосом.

«Це стало ще однією кризою, що спіткала кампанію з вакцинації у Європі, яка вже постраждала через затримки і дефіцит у поставках. А також – новим сюжетним поворотом у непростих стосунках між AstraZeneca і Євросоюзом», – пише газета, згадуючи про суперечки між Брюселем та компанією через неспроможність останньої забезпечити поставку домовленої кількості доз.

Тепер, як кажуть експерти, план ЄС вакцинувати 75% дорослого населення до 21 вересня може опинитися під загрозою, попереджає Daily Telegraph.

Нова криза посеред третьої хвилі

Як пише американська New York Times, суперечки про використання вакцини AstraZeneca виникли у найгірший час – європейські країни потерпають від «третьої хвилі» пандемії, а за рівнем вакцинації вони суттєво відстають і від Великої Британії, і від США.

«Провідні імунологи в понеділок висловили занепокоєння рішенням кількох великих європейських країн призупинити використання AstraZeneca і попередили, що воно тільки ускладнить процес вакцинації, адже додасть сил тим, хто скептично ставиться до вакцин», – наголошує газета.

Ситуація ускладнюється тим, що Європою ширяться нові штами, які є більш заразними, ніж попередні варіанти. Їхнє поширення вже змусило уряди вводити більш жорсткі обмеження – в деяких країнах це вже третій або навіть четвертий локдаун, пише видання.

«Тиша на вулицях Рима і інших міст викликає моторошні спогади про події річної давнини, коли Італія закрилася першою серед європейських країн. А також засвідчує те, наскільки незначним, на жаль, є прогрес, якого вдалося досягти у боротьбі з пандемією за цей час», – констатує New York Times.

Як ми писали, 10 країн Європи обмежили вакцинацію препаратом AstraZeneca через утворення тромбів у вакцинованих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
розумаха Показати IP 17 Березня 2021 08:57
Ну звісно, що англійці будуть на боці своєї компанії, а ще одна англійська компанія виступили гарантом (взяла гроші) постачання індійської репліки в Україну. От і думай-те... Це мафія країн і їхніх фармацевтичних компаній!
скептик Показати IP 17 Березня 2021 09:53
як я вже казав , масова повальна вакцинація є безглуздою і небезпечною ідеєю. 1. вакцини недостатньо досліджені в клінічних умовах, а рішення УРКАїнського уряду при цьому ще й зняти відповідальність виробників за наслідки є просто злочинним. 2. вакцини провокують загострення латентних хвороб, тобто замість їх діагностики і лікування робиться бездумна масова вакцинація. 3. ніхто навіть не має наміру проводити попередні аналізи на антитіла, що виявило б осіб, яких вакцинувати щонайменше немає сенсу, а в умовах недослідженості вакцин навіть небезпечно. медицині треба змінити стратегію запобігання епідемії. , але це не з чинною ляшкою,
Зелёные Зайцы Показати IP 17 Березня 2021 10:28
А нам всё равно! У нас есть Трын-трава.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus