USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Конституційний Суд повернув соцгарантії чорнобильцям

18 Липня 2018 21:22
Конституційний суд (КС) України прийняв рішення в справі за конституційним поданням 50 народних депутатів і відновив соціальні гарантії постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, скасовані законом №76-III, прийнятим наприкінці 2014 року.

Про це повідомляє Кореспондент з посиланням на прес-службу КСУ.

Зокрема, суд прийшов до висновку, що закон Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи від 28 лютого 1991 року (№796-XII) зі змінами в редакції закону №76-III суперечить статтям Конституції України.

Установлено, що передбачені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу в порядку, визначеному Кабміном. Окрім того, чорнобильцям, які одночасно мають право на інші пільги і компенсації, передбачені законодавством України, пільги і компенсації надавалися на вибір.

КС постановив, що виконання державою зобов'язання зі збереження генофонду українського народу вимагає, зокрема, належного обсягу державних витрат, зокрема, у сфері охорони здоров'я, соціального забезпечення та їх ефективного використання.

"Пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування збитку зазначеній категорії громадян, тому скасування або обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної заміни буде свідчити про відступ країни від її конституційного обов'язку", - йдеться в рішенні КС.

У рішенні суду також зазначається, що пільги, компенсації і гарантії, встановлені в законі №796-ХII, є особливою формою відшкодування збитку таким особам за втрачене здоров'я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей і можливостей забезпечити собі гідний рівень життя. Крім того, КС зазначив, що рівень соцзахисту чорнобильців має бути таким, щоб забезпечувати їм гідне життя, і не повинен залежати від майнового стану їхніх сімей.

Отже, КС вважає, що передбачені оспорюваними положеннями зміни в закон №796-ХII, що стосуються обмеження або скасування пільг, компенсацій і гарантій, привели до звуження прав постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їхнього соціального забезпечення і фактично є відмовою держави від своїх зобов'язань, передбачених ст.16 Конституції України.

Як повідомляється, зазначені положення втрачають чинність з дня ухвалення цього рішення Конституційним судом.

КС також встановив, що з дня прийняття ним цього рішення ст.53 і 60 закону №796-ХII повинні застосовуватися в редакції до внесення змін законом №76-III. Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus