USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Коронавірус і туберкульоз: що спільного?

15 Квітня 2020 07:00
На жаль, коронавірус – не єдина недуга, яка відбирає не лише здоров’я, а й життя людей на всій планеті. Туберкульоз входить до десятки найбільш поширених захворювань у всьому світі.

Шириться інформація, що Україна – на межі епідемії туберкульозу. Щодня заражається близько 85 людей. Однак на фоні пандемії COVID-19 на це не звертають достатньо уваги. Про це йшлося в ефірі програми «На часі спецтема» телеканалу «Аверс».

«Туберкульозу маємо боятися не менше, ніж коронавірусу, – вважає директор КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Волинської обласної ради» Іван Нискогуз. – Є інформація про те, що вже винайдено ефективні вакцини проти COVID-19, залишилося тільки провести клінічні випробування. Є й препарати, які лікують цю інфекцію. А туберкульоз – це така інфекція, якою на пострадянському просторі, в тому числі й в Україні, інфіковано фактично все доросле населення. Ми маємо постійне джерело інфекції. Поки в нас не буде нормального рівня життя, це вогнище періодично спалахуватиме. Наша мета – дійти до такого рівня, щоби люди не інфікувалися».

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ВОЛИНСЬКИЙ ТУБДИСПАНСЕР БОРЕТЬСЯ ЗА ВИЖИВАННЯ

У світі уже вголос заговорили про те, що люди, вакциновані БЦЖ, стійкіші до зараження коронавірусною інфекцією, ніж ті, хто такого щеплення не має. Кажуть і про те, що вберегти може й щеплення проти пневмококу, яке, до речі, нещодавно зробили канцлерці Німеччини Ангелі Меркель.

«Думка про те, що БЦЖ-вакцинування може допомогти та значно знизити захворюваність на COVID-19, була пов’язана з тим, що зауважили таку кореляцію: у країнах, де тривалий час проводили це щеплення, рівень захворюваності та рівень смертності в десятки разів нижчий, – пояснює Іван Нискогуз. – Чи це так – покаже час. Наприклад, в Австралії вже чотири тисячі громадян погодилися зробити таке щеплення. Але однозначно БЦЖ-вакцинація стимулює імунітет».

З його слів, і БЦЖ, і щеплення проти пневмококу стимулюють місцевий неспецифічний імунітет та альвеолярні макрофаги, відтак організм здатен себе захистити. Хоча про специфічні антитіла наразі не йдеться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus