USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський тубдиспансер бореться за виживання

14 Квітня 2020 18:10
Після впровадження медичної реформи проблема з фінансуванням саме протитуберкульозних закладів – номер один на Волині. Колектив Волинського тубдиспансеру, борючись за належне забезпечення закладу та пацієнтів, звернувся до Президента України Володимира Зеленського. Медики вважають, що неналежне фінансування галузі може призвести до погіршення епідемічної ситуації.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

У рамках реформування вже закрили два віддалені відділення КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр», а незабаром припинить роботу ще одне. Також довелося скоротити кількість працівників з 530 до 290 осіб, частина з яких працює неповний робочий день, а вже протягом найближчих місяців такі зміни чекають ще на 50 працівників. Однак і за такого масштабного скорочення виділених Національною службою здоров’я України коштів не вистачить навіть на зарплату персоналу. А треба ж іще утримувати лікарні та оплачувати комунальні послуги, транспортувати хворих, харчувати.

«Декларували, що держава всім усе дасть безплатно, медики на вторинці отримають зарплату таку, як на первинці, тобто лікарі – від 18 тисяч гривень, медсестри – 8-12 тисяч, молодший персонал – 6-7-8 тисяч. Натомість у звичайних лікарнях мають 4-5 тисяч гривень зарплати, – обурюється генеральний директор комунального підприємства «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Волинської обласної ради» Іван Нискогуз. – Наприклад, торік вартість харчування за постановою складала 68 гривень 54 копійки, а ми змогли харчувати пацієнтів тільки на 28 гривень. Я вже не кажу про інші аспекти, де є недофінансування».
Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом. Щодня від цієї недуги помирає 10 людей. Нині є багато форм туберкульозу, стійких до лікування.

Вартість лікування звичайної форми цієї небезпечної недуги коштує 1000 гривень, а стійкої форми – 400 тисяч гривень. У Волинському тубдиспансері є сучасна лабораторія, яка визначає наявність у пацієнта захворювання, однак немає чіткої системи транспортування мокрот, що є ще однією проблемою.

Колектив Волинського тубдиспансеру хоче, аби виконавча гілка влади переглянула підхід до формування вартості послуг, що їх надає медичний заклад, а також щоб до кінця 2020 року нарешті закінчили процес його реформування.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ойпрямтаки Показати IP 14 Квітня 2020 18:23
Що ж ви такі нетерплячі. Запросіть до себе правління МВФ, уряд, дайте їм тісно поспілкуватися з самими активними хворими, тоді після введення пандемії можливо щось і зміниться. Ви б ще за кір згадали, ну як маленькі, їй бо. Поки що виконуйте план по коронавірусу і не відволікайте верхи.
Анонім Показати IP 14 Квітня 2020 18:58
Закрити волинський тб це злочин, хто стикався з такою проблемою той знає про що мова.
В курсі Показати IP 14 Квітня 2020 20:02
Вони знали про таку так звану реформу вже рік, а почали говорити лише тепер. Це просто жах,як не цінують працівників.У такий важкий час змушують медпрацівників звільнятись.А зараз ПРИМУСОВО відправили у відпустку. ЖАХ.
Монсанто Показати IP 14 Квітня 2020 21:34
Для поляків територія зачищається?
Корiнний лучанин Показати IP 14 Квітня 2020 22:46
Слава супрун.
анонім до Корiнний лучанин Показати IP 15 Квітня 2020 10:40
і порошенку слава. це його ставлениця яка реформувала нашу медицину.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus