USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Кошти є, черг немає. Приходьте!» – у луцькій стоматполіклініці пільгове протезування для військових та їхніх сімей

26 Жовтня 2023 14:41
З початку нинішнього року пільгами на зубопротезування у луцькій міській поліклініці в рамках програми соціальної підтримки ветеранів та членів їхніх сімей скористались 55 лучан. Програмою «Здоров’я мешканців громади» – 234 особи.

Валерій Антонюк – батько загиблого військового. Його син Роман поліг на війні з російськими окупантами у грудні минулого року. Кілька місяців тому пан Валерій дізнався від працівників міського управління соцзахисту про державну пільгу на оплату протезування зубів. Її він має як член родини загиблого. Чоловік одразу звернувся за консультацією у КП «Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка», бо ця інформація була для нього актуальною.

«Адміністраторка поліклініки подивилась мої документи і розповіла, що, згідно з законодавством, я маю право на відшкодування коштів на зубопротезування у розмірі 6700 гривень, – каже Валерій Антонюк. – Мене це влаштовувало, і я одразу записався на прийом до лікаря. Зараз стоматолог-терапевт лікує мені зуби і готує їх до протезування. Згідно кошторису, ці послуги обійдуться мені у понад 20 тисяч гривень, майже на 7 тисяч дешевше. А це суттєва різниця для моєї родини».
«Після консультацій з пацієнтом ми обрали конструкції протезів. У нього мають бути мостоподібні протези з металокераміки, зверху і знизу – загалом 19 одиниць», – приєднується до розмови Зіновій Щурук, лікар-ортопед КП «Луцька міська стоматполіклініка».
У коридорі біля стійки адміністратора поліклініки – військовослужбовець Олександр Колошук. Він теж прийшов поцікавитись, чи працює пільгова програма.
«Вперше я скористався цією пільгою, коли 2015 року прийшов з АТО, – говорить Олександр Колошук. – Тоді я тільки лікував зуби, а зараз потрібно поставити протези. Прийшов стати на чергу. Виявилось, що черги немає. Зуби полікував, завтра починаю протезування. Вирішив ставити металокерамічні мости. Орієнтовні витрати становлять близько 29 тисяч. При цьому зекономлю 6700 – це для мене немало».

Як повідомив завідувач ортопедичним відділенням № 2 Луцької міської клінічної стоматполіклініки Іван Келемен, пільги на протезування надаються лучанам по двох програмах: «Здоров’я мешканців ЛТМГ на 2021-2025 роки» і «Програми соціальної підтримки ветеранів війни та їхніх сімей». По першій програмі заплановані бюджетом кошти на нинішній рік – 224900 гривень, за 9 місяців витрачено 151685, прийнято 234 пацієнти. По другій – держава виділяє на рік 471600 гривень на рік. За 9 місяців витратили 237525 тисяч гривень, прийняли 55 пацієнтів.
«Право на безкоштовне та пільгове зубопротезування надається пацієнту один раз на рік, – коментує Іван Келемен. – Розрахункова сума на одну особу становить не більше розміру однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на поточний рік, – 6700 гривень. Якщо вартість робіт з зубопротезування перевищує зазначену суму, пацієнт доплачує власні кошти. Протезування проводиться пацієнтам за чергою у комунальному підприємстві в межах коштів, затверджених у міському бюджеті. Хочу наголосити, що черг зараз у нас немає, а кошти є, тому пільговики можуть приходити до нас і сьогодні».

Окрім протезування, у поліклініці існує пільгова програма терапевтичної стоматологічної допомоги.
Загалом, за словами Івана Келемена, усього міська рада на рік виділила поліклініці 4 мільйони 200 тисяч гривень. Зокрема, на протезування передбачили 696500 гривень, у тому числі на програму соціальної підтримки ветеранів та їхніх родин – 471600 тисяч гривень. Також сюди входять кошти на зарплату працівникам, витратні матеріали та оплату енергоносіїв у сумі 300 тисяч гривень.

Людмила ПРИЙМАЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Оксанка Показати IP 26 Жовтня 2023 15:46
Я маю чоловіка, який зробив протезування на 6 220 грн і вклався у суму яку передбачили для нас. Він зробив той обʼєм, який тепер дає йому можливість жити повноцінно. Дякую колективу, лікарю який займався чоловіком, дякую за швидкі строки виконання, бо чоловік військовий і дуже поспішав. Успіхів усьому колективу!
Упс до Оксанка Показати IP 26 Жовтня 2023 22:19
а чому "я маю чоловіка який..." а не "мій чоловік.."?
УБД Показати IP 26 Жовтня 2023 15:49
Ми знаємо, що таке фронт і хочемо поваги до себе тут в тилу. Мене прийняли без черги, звернули увагу на форму. Все пройшло гарно, добре, ввічливо. Люди пояснили все що маю принести і які документи аби зробити зуби. Тепер можу далі захищати нашу державу!
Джек Показати IP 26 Жовтня 2023 15:52
А решта тіпа не люди?
До Джека! до Джек Показати IP 26 Жовтня 2023 16:15
Прийдіть до поліклініки і вас приймуть там добрі, чуйні люди! Головне не бажати нікому зла.
До стоматології Показати IP 26 Жовтня 2023 16:17
Головне, що якийсь рух почався у поліклініці. Все ожило з приходом нового керівника. Стало прозоро і зрозуміло хто і які послугу може отримати. Директор - молода, гарна людина. Хочеться вірити, що вона допоможе поліклініці стати сучаснішою.
Ольга до До стоматології Показати IP 26 Жовтня 2023 16:47
Люба хватить писати коментарі іди працювати
Андрій Показати IP 26 Жовтня 2023 16:21
Тобто військових заставляють страждати двічі :( перший раз від всіх негараздів війни другий раз від міської стоматполіклініки...
лучанка до Андрій Показати IP 26 Жовтня 2023 17:33
З вересня чогось підняли ціни
просто Показати IP 26 Жовтня 2023 20:21
навіть і не знаю хто бреше,моя мама учасник ВВ,на чергу записали,але натякнули що це не реально,бо коштів не має

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus