USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Краса християнських обрядів і трепетні сімейні спогади – виставка «Віра» луцької фотографки в Галереї мистецтв

1 Травня 2021 07:58
Спогади про бабусину паску, урочисту красу обрядів у християнських храмах, спонтанні миті родинних свят зафіксувала камерою відома луцька фотографка Лідія Кожевнікова і опублікувала у збірці світлин під назвою «Belief».

Презентація книги в інтер’єрі виставки з вибраними фото «Віра» відбулася в Нижній залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України 28 квітня. На подію відгукнулися шанувальники і друзі авторки, герої її сюжетів, початківці у фотомистецтві, молодь.
За понад 12 років роботи фотографкою Лідія Кожевнікова зібрала багатий архів світлин на теми родинних свят в православних і католицьких храмах Луцька, Почаєва, Харкова. Її часто запрошували зафіксувати щасливі миті вінчання молодят, хрещення новонароджених дітей. Вже тоді Лідія зауважила, що серед цих робіт є справжні шедеври «вирішального моменту», які значно розширюють фокус події і розповідають про українську культуру через призму релігійних обрядів. Мисткиню надихнула їхня піднесена атмосфера, природність і виразність емоцій учасників дійства. Окрім ритуалів, авторка фото зафіксувала унікальну архітектуру українських церков, їхні багаті інтер’єри з вишуканою грою світла і тіней, які так вражають вірян і відвідувачів.
Остаточно до ідеї про створення книги підштовхнув випадок, яким авторка поділилася з гостями презентації: «Подорожуючи Португалією, ми зайшли в храм у місті Порто. У цей час там були хрестини маленької дитини. Мій марокканський друг настільки зацікавився цим процесом, що мені було складно забрати його з церкви. Я пояснила йому, що відбувалося Таїнство Хрещення. Адже в ісламі інші традиції та обряди. І я захотіла показати українську культуру через красу православної віри водночас з переконанням, що кожна релігія красива, коли в її фундаменті лежить глибока віра».
Лідія вважає день презентації фотоальбому «Віра» символічним – саме до Великодня українські родини готуються особливо ретельно, роблять генеральні прибирання домівок, печуть паски і пишуть писанки, відвідують храми. Спостерігаючи через об’єктив багато разів релігійні сімейні урочистості, вона переконалася, наскільки вони змістовні й красиві. Особливо трепетні спогади пов’язані в молодої жінки із святкуванням Великодня з бабусею, спечені нею паски та цвітіння саду за вікном її хати. Про це виразно розповідають світлини виставки.
Глядачі розпитали авторку про те, як книга готувалася до друку. «Робота над книгою тривала два роки. Я обрала 56 фото зі свого архіву, отримала згоду всіх героїв на публікацію їхніх фото. Мені пощастило виграти грант, і фотоальбом друкували за кордоном у дуже високій якості», – поділилася мисткиня.
Особливими гостями події стали юні моделі – героїні сюжетів книги. Одна з них, Поліна, стала «обличчям» книги «Belief», а її мама Вікторія розповіла, що лише Лідії Кожевніковій вона дозволила використати фото доньки для оприлюднення.
Авторка запрошує шанувальників прекрасного переглянути наживо виставку «Віра» під час великодніх свят і насолодитися красою українських храмів, сімейних ритуалів. Виставка триватиме протягом кількох тижнів у Нижній залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вул. Лесі Українки, 24.
Коротко про мисткиню

Лідія Кожевнікова народилася і живе в Луцьку. Вивчала мистецтво цифрового фото на курсах в Німеччині (2012), Норвегії (2013), в Школі фотографії Віктора Марущенка в Києві (2014). Авторка близько 10 персональних виставок в Луцьку, Києві (Україна), Брюсселі (Бельгія), Тронгеймі (Норвегія), Сторкволі (Німеччина). Переможниця і лауреатка міжнародних фотоконкурсів Франції (2019), США (2016), Швейцарії (2013), Бельгії (2013).

Про подію на сторінці Галереї мистецтв https://volart.com.ua/ukr21/belief_lkozhevnikova/

Фото авторки

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сергій Показати IP 1 Травня 2021 10:06
А ви усе писанки, писанки, писанки, мотанки, мотанки а в календарі 21 ст., а не 16 ст.
Микола Показати IP 1 Травня 2021 15:10
Молодець так тримати, це не гламур провінційний з горбцями, квітами та голими дівчатами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus