USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Критерії карантину: як місцева влада може посилювати обмеження

22 Червня 2020 22:06
З 22 червня в Україні набула чинності нова методика визначення епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні, від якої залежить посилення карантину.

Що це за методика, чим вона відрізняється від попередньої та що це змінить — у матеріалі НВ.

Про що йдеться і що за нові правила

Відтоді, як наприкінці травня Кабінет Міністрів запровадив в Україні систему адаптивного карантину, скасування обмежень у кожному з регіонів залежало від того, чи відповідає область трьом показникам:

інцидентність (кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тис. населення) — не має перевищувати 12 випадків на 100 тис. населення;

завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, призначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 — не має перевищувати 50%;

охоплення тестуванням не нижче рівня інцидентності — середня кількість тестувань (методами ПЛР та ІФА) протягом останніх 7 днів має складати понад 12 на 100 тис. населення.

Читати ще: Кабмін змінив карантинні обмеження в Україні

При цьому загальні для всієї країни обмеження та їх поетапне скасування регулював Кабмін, а місцеві комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) лише визначали, чи може область переходити до наступного етапу зняття обмежень.

Так тривало до 22 червня, а від сьогоднішнього понеділка Кабмін запровадив нові правила, які закріплені постановою уряду від 17 червня.

По-перше, тепер місцева влада та регіональні комісії з ТЕБ та НС отримають більше повноважень, щоб коригувати карантинні заходи в області (районі, місті).

По-друге, Кабмін змінив умови, за яких область буде вважатися регіоном «з широким розповсюдженням COVID-19» та потребуватиме більш жорсткого карантину. Таких критеріїв тепер чотири:

завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, складає понад 50%;

середня кількість тестувань методом ПЛР і ІФА складає менше 24 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів (раніше планка була на рівні 12 тестів на 100 тис.);

коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить понад 11% (при його розрахунку враховується сума нових випадків у регіоні за останні 7 днів, яку ділять на суму ПЛР-тестів за той же період та множать на 100%);

показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить понад 10%.

Останній показник (динаміка зростання випадків COVID-19) застосовується лише тоді, коли зареєстровано понад 8 випадків інфікування на 100 тис. населення сумарно за останні 7 днів, і розраховується за такою формулою:
Що це змінює і які регіони залишаються осередками COVID-19 в Україні

Через запровадження нових правил ще два регіони — Київ та Вінницька область — отримали можливість послабити карантин.
Про це свідчить таблиця, оприлюднена Міністерством охорони здоров’я 22 червня, вперше після того, як набула чинності нова методика.
Це означає, що в порівнянні з попереднім тижнем кількість областей «з широким розповсюдженням COVID-19» в Україні скоротилася з дев’яти до восьми. Зараз в цьому списку залишаються Львівська, Житомирська, Волинська, Тернопільська, Івано-Франківська, Рівненська, Закарпатська та Чернівецька області.

Останні дві не відповідають відразу декільком критеріям: негативна динаміка зростання нових випадків там перевищує 10%, а завантаженість ліжок — понад 50%.

Ще шість областей (Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Миколаївська, Одеська і Чернігівська) тепер порушують критерій охоплення тестуванням, який був підвищений удвічі — з 12 до 24 тестів на 100 тис. населення.

Якщо негативні показники зростання інфікування (хоча б один з них) зберігаються протягом трьох днів, то регіональна комісія з ТЕБ та НС повинна зібратися у позачерговому порядку і прийняти рішення про посилення карантину. Пропозицію про це може направити головний санітарний лікар регіону.

Після того, як карантин в області/місті посилено, послабити його можна не раніше ніж через 7 днів.

У звичайному порядку Кабмін зобов’язав обласні комісії з ТЕБ та НС збиратися кожні три дні та оцінювати ситуацію з поширенням COVID-19 в регіоні.

Читати ще: З 22 червня посилюють контроль за дотриманням карантину. За що штрафуватимуть

Нагадаємо, на Волині регіональна комісія з питань ТЕБ та НС вирішила продовжити карантин на території області та посилити протиепідемічні заходи в частині контролю за їхнім дотриманням. Натомість в Луцьку карантинні заходи не посилюватимуть.

У яких сферах тепер зможе посилювати карантин місцева влада

Згідно з новим розпорядженням Кабміну, місцева влада отримує право запроваджувати додаткові карантинні обмеження в таких галузях суспільного життя:

проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних тощо) заходів;

діяльність установ, що надають послуги з розміщення (бази відпочинку, готелі тощо);

здійснення регулярних і нерегулярних пасажирських перевезень в міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному транспорті;

перевезення пасажирів в метрополітені;

робота дитячих садків (установ дошкільної освіти);

робота закладів фізичної культури та спорту, спортивних залів, фітнес-центрів;

робота закладів культури;

діяльність закладів громадського харчування (ресторани та кафе).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus