USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Куди найбільше експортують волинські товари

9 Листопада 2017 12:35
В області зберігається та ж сама структура інвестування, що у попередні роки, а головними торговельними партнерами лишаються країни ЄС.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 9 листопада.

Як повідомив заступник начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації Андрій Ткачук, за результатом проведених комерційних операцій суб’єктів господарської діяльності області протягом січня-серпня цього року встановили, що Волинь співпрацює з партнерами зі 105 країн світу, зовнішньоторговельний оборот становив понад 1,29 мільярда доларів, при цьому обсяги товарного експорту за цей період збільшилися на 5,2% і становили 414 мільйонів доларів США. Імпорт збільшився на 32% і становив 876 мільйонів доларів.

Головні торговельні партнери області – країни ЄС, частка яких у сукупному обсязі міжнародної торгівлі товарами становить 80% загального обсягу експорту. Найбільші обсяги експорту традиційно припадали на Німеччину (34% від загального експорту), Польща (20,7%), суттєво підвищився обсяг торгівлі з Нідерландами (10,2%), Австрія, Литва, Італія (приблизно по 2,5%). Суттєво зменшилися обсяги торгівлі з країнами СНД Білоруссю (5,3%) та Російською Федерацією (3,7%).

Головні партнери в імпорті області – Угорщина (13,7% від загального товарообігу), Німеччина (10,7%), Польща (10%), Литва (7%), Греція (3,5%), Італія та Франція (по 2,6%). Серед інших країн світу найбільше товарів по імпорту отримали від Білорусі (24,2%), Російської Федерації (10,6%).

У загальній товарній структурі області переважали електричні машини, деревина, вироби з деревини, котли, машини, меблі, насіння і плоди олійних рослин, молоко та молочні продукти, яйця птиці, м'ясо птиці, натуральний мед, пластмаси, полімерні матеріали, зернові культури.

Товарну структуру імпорту сформували паливо-мінеральні продукти.

Зовнішньоторговельні операції у сфері послуг у першому півріччі область здійснювала з 81 країною світу на суму 36,4 мільйона доларів. Обсяг експорту становив 25,8 мільйона доларів.

Відчутно гірша ситуація з надходженням іноземних інвестицій в область. за січень-червень в економіку області іноземні інвестори вклали 600 тисяч доларів прямих інвестицій (акціонерного капіталу) з 34 країн світу.

Зберігається та ж сама структура інвестування, що й у попередні роки: головні інвестори - Кіпр (фактично, українці, які повертають свої кошти), Польща, німецькі компанії, суттєво збільшився вклад компаній з Нідерландів, пов’язаний з реструктуризацією на підприємстві «Модерн-Експо» і закупівлі ягідної сировини і сільськогосподарської продукції нідерландськими компаніями. 97,3% загального обсягу інвестицій надійшло з країн ЄС - Кіпру, Польщі, Швеції, Словаччини, Австрії, Німеччини.

Щодо розподілу надходжень, 47,1% іноземного капіталу, або 112 мільйонів доларів США припадає на Нововолинськ (це пов’язано з діяльністю підприємства, що входить в групу «Кроноспан», переробкою деревини як перспективною галуззю) , 75 мільйонів доларів надійшло у Луцьк, 15,5 мільйона - Луцький район.

Нагадаємо, про зацікавленість у розміщенні на Волині виробництва повідомляла німецька компанія, що продукує паски безпеки для автомобілів.

Як зауважила перший віце-президент Волинської торгово-промислової палати Віра Корнійчук, Торгово-промислова палата покликана залучати інвестиції та допомагати бізнесу, але докладна інвестиційна інформація про область впродовж багатьох років відсутня. З її слів, повинен бути інвестиційний паспорт області.

Наприклад, якщо є певна земельна ділянка, її потрібно писати – чи наявні там комунікації. Уся ця інформація повинна бути акумульована на будь-яких носіях, щоб представники торгово-промислової палати могли на заходах закордоном поширювати цю інформацію та робити пропозиції інвесторам.

Проблема полягає в тому, що Україну досі сприймають як сировинний придаток, хоча країна може виробляти конкурентоспроможну продукцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Turist Показати IP 9 Листопада 2017 12:46
90% продукції "Модерн-Експо" екпортується в Росію. Не треба бути святими.
Народна довіра Показати IP 10 Листопада 2017 10:02
А скількі робочих місць створив "Модерн-Експо" лучанам ? Зарплати одні з найбільших на Волині !
Андрій Показати IP 10 Листопада 2017 15:51
Я не розумію, а в облдержадміністрації чим займаються!? Прикладів по Україні мало чи як?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus