USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Реальний стан економіки Волині

19 Вересня 2014 10:32
Зовнішньоекономічний ринок Волині змінює стратегію. Перше півріччя 2014-го показало, що бізнес області переорієнтовується на експорт в Європу, натомість імпорт різко скоротився.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 19-го вересня.

«Сьогодні волинський бізнес має чималі ризики, якщо орієнтується на Росію. І це не проблема підписання Угоди з ЄС, адже вона не створює перешкод, тут головне - реакція Росії, а це питання. Перше півріччя показало, що експорт в Росію скоротився, тому суб’єкти підприємницької діяльності зараз переорієнтовуються і виходять на європейські ринки. Так, цього року зовнішньоторговельний оборот області становить 705 мільйонів доларів», - прокоментував начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Анатолій Ломага.

Скорочення імпорту чиновник пов’язує зі зменшенням платоспроможності краян.

ІМПОРТ

За перше півріччя 2014-го року імпорт на Волині скоротився на 38% і становить 352.5 мільйона доларів США.

Продукція в наш край надходила з 88 країн. Зокрема, основний обсяг товарів це: транспортні засоби, механічні пристрої, чорні метали та нафтопродукти.

ЕКСПОРТ

Експорт становить понад 300 мільйонів доларів США, що показує збільшення на 9%, у порівнянні з минулорічними показниками.

Фахівці пояснюють збільшення експорту за рахунок більших поставок в Європу зернових культур, деревини, виробів з неї і електричних товарів.

Так, 2/3 усього, що волинський бізнес відправляє за кордон – потрапляє в країни ЄС. У порівнянні з минулорічними показниками цей показник на 20% більший. Основні партнери: Німеччина, Польща, Австрія, Угорщина, Італія.

Окрім того, 16% товарів спрямували в Росію, 8% в Білорусію і 4% - Казахстан.

Втім відбулося й різке скорочення експорту з країн: Білорусі на 50%, Франції на 50%, Німеччини на 50%, Польщі на 30%.

Найбільше експортували підприємства з Луцька і Нововолинська, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського та Володимир-Волинського районів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 20 Вересня 2014 14:49
Імпорт-352,5 млн, експорт -300 млн. Так і треба казати-від*ємне торгівельне сальдо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus