USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Культурна зброя», або подарунок польським друзям на День незалежності: у Луцьку відбувся міжнародний фестиваль. Фоторепортаж

12 Листопада 2022 12:04
11 листопада, у День незалежності Польщі, в Палаці культури міста пройшов ярмарок-концерт «Професії, що зникають». Він став своєрідним підсумком міжнародного проєкту культурної співпраці між Україною та Польщею.

15 волинських майстрів народної творчості знайомили гостей свята із секретами своїх ремесел. Витончені витинанки, вироби з лози, соломи, воску та глини, ляльки, вишивки, яскраві вінки – усе вражало виконанням і барвами. Деякі витвори майстри лише демонстрували, але більшість з них можна було й придбати, аби підтримати наших захисників. Для охочих проводили майстеркласи, на яких ділилися досвідом і пояснювали тонкощі промислів.
«Сьогодні представляю свої роботи, серед яких і нові, і кілька старих. А одну навіть допрацьовую перед відвідувачами, – усміхається майстриня за технікою народного соломоплетіння Христина Савюк. – Спочатку це мала бути звичайна скульптура. Коли ж почалася війна, я переосмислила концепцію. Твір називається «Моя Україна». Бачите, ось тут у неї в грудях отвір – де серце…
Такі заходи дуже люблю і вважаю, що вони вкрай важливі. Чому? Все просто: з часом майстрів стає менше. Аби молодь почала щось таке робити, потрібно зацікавлювати її ще з юного віку. Малі діти захоплюються творчістю, і в них оцей захват залишається на все життя. Сьогодні тут багато школярів, і їм цікаво. Отже, головне наше завдання – передання досвіду, збереження традицій, їх популяризація і розвиток – виконуємо».
Читати ще: Так розцвітають мої фантазії»: волинська майстриня презентувала виставку оригінальних витворів. Фото

Власне це й було метою міжнародного проєкту «Розвиток польсько-українського співробітництва на основі культурної спадщини» в межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, який реалізовують у партнерстві Польщі та України. Головним бенефіціаром та ініціатором проєкту став Районний центр курпівської культури ім. О. Владислава Скерковського в Мишинці. Українську ж сторону представляв Палац культури міста Луцька.

«Це проєкт про фольклор. Про нашу спільну локальну спадщину, про ті важливі цінності, без яких не може існувати жоден народ. Дуже важливо говорити про це ще й тому, що ми у стані війни. Ворог хоче знищити не лише інфраструктуру, але й цілиться у нашу культуру, нашу ідентичність. Сьогодні ми демонструємо нашу м’яку силу. Це – культура.
На фестивалі талановиті майстри демонструють унікальні вміння, діляться ними. Йому передував візит наших колективів до Польщі. Дуже важливо, що творчі люди познайомилися, налагоджують співпрацю, комунікують. Це і є діалог між культурами, який забезпечує не лише їх розвиток, але й, зрештою, збагачення і невмирущість», – підкреслила директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.
Фестиваль складався з двох частин. Перша – виставка і майстеркласи. Друга ж не поступалася за яскравістю, адже включала виступи колективів Палацу культури: фолькгурту «Чачка», ансамблів танцю та ансамблів народних інструментів «Волинянка» і «Волиняночка». А також показ етноколекції старовинного одягу з особистої збірки Олени Козачук.

Концертній програмі передувало відеозвернення з вітальним словом польських партнерів. З нашого ж боку як подарунок до Дня незалежності Польщі двома мовами прозвучала пісня «Гей, соколи!» у запальному виконанні Уляни Томчук.
Організатори підготували для гостей свята сюрприз. При вході усі отримували картки з номерами, за якими згодом розіграли 10 лотів від майстрів: витинанки, вироби з соломи, свищики, керамічні горнятка, ляльки, смаколики від медоварів.
«Фестиваль вдався, – підсумувала директорка Палацу культури міста Луцька Тетяна Ліпич, – спілкувалася з майстрами, чула відгуки від гостей – усе їм сподобалося. Тут представлені найцікавіші елементи нашого фольклору, унікальні майстри. Звичайно, спочатку планували, що свято відвідають гості з Польщі. На жаль, війна усе змінила, і добре, що проєкт реалізували з мінімальними корекціями. А датою проведення символічно обрали саме 11 листопада – день національного свята наших польських друзів. Ще й так хочемо подякувати їм за підтримку, яку вони надають Україні у важкий час».

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus