USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фольклор, смаколики і трішки магії: у Польщі відбувся фестиваль «Таємниця озера»

31 Серпня 2021 18:32
У суботу, 28 серпня, на березі мальовничого озера Білого, що в невеликому курортному селі Окунінка у гміні Влодава, відгримів транскордонний фестиваль «Таємниця озера».

Його було організовано в рамках проєкту «Українсько-польське поозер’я – край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, який упроваджується за підтримки Європейського Союзу.

Участь у фестивалі взяла й волинська делегація на чолі з головою Волинської обласної ради Григорієм Недопадом.

Нагадаємо, що головний бенефіціар проєкту – Волинська обласна рада, бенефіціар – гміна Влодава.
Організатори транскордонного проєкту наголошують: його мета – сприяти сталому соціально-економічному розвитку українсько-польського прикордоння шляхом створення конкурентоспроможного продукту та популяризації природної спадщини, а також – забезпечити активну промоцію озер, розташованих у Шацькому районі на Волині та у гміні Влодава Люблінського воєводства, аби збільшити їх туристичний потенціал.
Завдяки тісній співпраці було розроблено спільний туристичний бренд Влодави та Шацька з оригінальним логотипом та гаслом «Пізнай магію озер!», який, сподіваються організатори проєкту «Українсько-польське поозер’я – край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим», стане впізнаваним та допоможе популяризувати волинські й польські озера.

Читати ще: Від Влодави до Замостя: волиняни переймали польський досвід промоції та ефективного брендування туристичного потенціалу краю

Аби насолодитися виступами учасників фестивалю, на березі озера зібралося чимало шанувальників. Люди почали сходитися ще задовго до початку. І навіть кепська погода не стала на заваді. Утім навіть у небесній канцелярії зглянулися на учасників дійства і до обіду з-за хмар визирнуло сонечко.
«Дякуємо нашим волинським друзям, які привезли нам гарну погоду», – вітаючи гостей фестивалю, пожартував війт гміни Влодава Даріуш Семенюк.
Своєю чергою, голова Волиньради Григорій Недопад привітав учасників дійства та запросив відвідати фестиваль «Озерна містерія», що відбудеться 4 вересня біля озера Пісочного на Волині.
Програма фестивалю була дуже насиченою. До самого вечора гостей тішили виступами місцеві фольклорні колективи, зокрема ансамбль народного танцю Wlodawiacy, народної пісні Orchowianki та Swańki.
Дуже тепло публіка зустріла виступ гурту з Шацька «Молодички». Дівчата неабияк запалили глядачів, виконавши не лишень українські, а й польські пісні.
Особливим, направду трохи містичним було театралізоване дійство «Таємниця озера» від вихованців Молодіжного дому культури у Влодаві. За основу імпрези актори взяли красиву легенду про історію кохання парубка й дівчини та перемогу добра над злом.
Звісно, не обійшлося цього дня й без ярмарку. Місцеві гостинні господині пригощали всіх охочих різноманітними смаколиками: до кави – солоденьке, а під чарчину наливочки – й солоненьке. А майстрині плели дівчатам вінки з різнотрав’я.
Серед фестивальників цього дня ми зустріли й компанію дівчат у вельонах. Одна з них саме святкувала дівич-вечір. Каже, насправді дату не підбирали, просто так збіглося.

«Але я дуже рада, що мій дівич-вечір припав саме на день фестивалю, – усміхається наречена. – Така класна тут атмосфера, а ще символічно те, що на сцені показали трепетну історію кохання з щасливим фіналом. Сподіваюся, що й наше з моїм майбутнім чоловіком кохання триватиме вічно».
Ближче до вечора під сценою фестивалю збиралося все більше публіки. Усі чекали на виступ співачки Магди Рути, яка народилася й виросла у Влодаві.
Коли ж на сцені з’явилися хедлайнери – гурт «Черемшина» – їх зустріли гучними оваціями. А за кілька хвилин ми збагнули чому: неймовірно потужна енергетика, запаморочливий вокал виконавців просто зачаровували. Пісні українською та польською мовами разом з артистами співали всі гості фестивалю. І, звісно, довго не відпускали «Черемшину» зі сцени, вимагаючи пісень на біс.
Завершився фестиваль феєричним вогняним шоу від польського Театру вогню.
«Загалом фестиваль вдався на славу, – зазначила координаторка проєкту «Українсько-польське поозер’я – край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим» з польського боку Анна Чайка. – Велике спасибі усім, хто долучився до проведення дійства».
Пані Анна зізнається: найбільше під час підготовки переймалися через погоду, адже напередодні фестивалю в Польщі задощило, і навіть у день проведення свята зранку небо затягнуло хмарами, тож був ризик, що люди не захочуть за такої погоди прийти.

«Але до обіду визирнуло сонечко, погода стала кращою і наш настрій – також. У результаті все вийшло якнайкраще», – додала вона.
«Фестиваль вийшов дуже гарний. Приємно, що було й представництво від України, наші «Молодички» з Шацької ОТГ виступили гідно, публіка їх тепло приймала. Це було справжнє свято для гостей та жителів Окунінки, – поділився враженнями голова облради Григорій Недопад. – Сподіваюся, що ми також здивуємо польських гостей на нашому фестивалі «Озерна містерія». Вважаю, що така співпраця, культурний обмін має тривати. Адже це не тільки сприяє покращенню спілкування між нашими країнами, а й розвитку туристичного потенціалу українсько-польського поозер’я».
Він також додав, що вже триває робота над кількома новими транскордонними проєктами, спрямованими на розвиток туристичного потенціалу краю.
А вже цієї суботи, 4 вересня, біля озера Пісочного на базі санаторію «Лісова пісня» відбудеться не менш видовищний фестиваль «Озерна містерія», що стане фінальним акордом проєкту. На гостей чекають розважально-концертна програма, майстеркласи, театралізоване дійство «Срібний берег» та ще низка сюрпризів.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУБОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus