USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Китай викидає в атмосферу більше парникових газів, ніж усі розвинені країни світу

8 Травня 2021 13:23
Зараз викиди в Китаї перевищують викиди усіх розвинених країн разом взятих.

Про це свідчить звіт американської аналітичної компанії Rhodium Group, пише Мind.

Емісія парникових газів збільшилася в КНР понад втричі за останні 30 років і становить тепер 27% від глобальних викидів.

На другому місці – Сполучені Штати, які викидають 11%. На третьому – Індія з 6,6%, а всі 27 країн ЄС спільно генерують близько 6,4% антропогенних викидів.

Тобто Китай один викидає парникових газів стільки ж, скільки США, 27 країн ЄС, Індія та Індонезія (3,4%) спільно.

Натомість емісія парникових газів країн, що розвиваються, з 1990 року залишалася приблизно на тому ж рівні, в Китаї вона потроїлася. На кожного жителя країни припадає 10,1 тонн газу, тобто трохи менше, ніж середнє значення для країн, що входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) – 10,5 тонн.

Втім, за викидами на душу населення все ще лідирують США – 17,6 тонн на людину, як підрахували аналітики Rhodium Group. Цей показник президент Байден обіцяв знизити на 50% до 2030 року. До числа інших країн, що розвиваються автори доповіді віднесли всі 27 держав-учасників ЄС.

Однак швидке відновлення економіки КНР після пандемії дозволяє припустити, що емісія Китаю на душу населення скоро перевищить середнє значення для країн ОЕСР.

У 2018 році Компартія Китаю ввела заборону на будівництво нових вугільних ТЕС. Також в країні зводять нові електростанції сонячної і вітрової енергії. Проте викопне паливо залишається основним джерелом енергії для промисловості і транспорту. Енергомережі Китаю споживають половину вугілля, що спалюється в усьому світі.

Уряд КНР стверджує, що має право спалювати таку кількість викопного палива, оскільки країни, що розвиваються, робили так само протягом останніх століть. І це відповідає дійсності: з 1750 року економіки країн, що розвиваються викинули в атмосферу близько 1000 гігатонн парникових газів. Але розвиток КНР призвів до того, що країна швидко стала найбільшим постачальником антропогенних викидів: в 2019 році її емісія склала 52 Мт СО2 і еквівалентних парникових газів, а з 1750 року Китай сумарно виділив їх близько 200 Гт.

Згідно з Паризькою угодою про клімат, яку підписав свого часу Китай, країна зобов'язується стати вуглецево-нейтральної до 2060 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus