USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Київ може виявитися старішим на 700 років

27 Червня 2021 08:27
Українські активісти вважають, що Київ старіший за затверджений ЮНЕСКО вік щонайменше на 700 років.

Про це йдеться у матеріалі Вєсті, передає УНІАН.

Історики підняли архіви та встановили, що у 1982 році ювілейну дату підробили. За їхніми словами, питання про вік Києва порушувалось у 1976 році радянськими вченими.

При цьому активісти посилаються на виявлене на Оболоні поселення з 66 помешкань, що не було враховано науковцями у часи СРСР. У відповідь академік Петро Толочко зазначив, що це поселення знаходилося за 6-10 км від старого міста, а для «раннього Середньовіччя – це величезна відстань». Тому, мовляв, «якесь оболонське поселення у пісках не мало відношення до Києва».

Натомість радянські археологи за точку відліку взяли невелике укріплення на Старокиївській горі. Толочко додав, що для проведення цього дослідження враховували вже міське поселення – з укріпленням, ремеслом й управлінням.

Директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак не виключає, що на рішення з визначення віку Києва могла вплинути політика СРСР.

Згідно з археологічними даними та писемними джерелами, початок безперервного розвитку Києва датується другою половиною V ст. – першою половиною VI ст.; осередком розширення Києва була гора Замкова.

Один із найстаріших історичних центрів Східної Європи та християнства — Софійський собор та Києво-Печерська лавра внесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

На межі VIII—IX століть Київ став головним містом Руської землі — міжплемінного об'єднання південних східнослов'янських племен, а з 882 року, після завоювання його варягами, — «матір'ю міст руських» — столицею Руської держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Чорноморекопач Показати IP 27 Червня 2021 14:13
У Європі за Трипілля не чули, бо на території Румунії аналогічних артефактів як гною. І що?
Народна прокуратура Показати IP 27 Червня 2021 15:39
Активістам,які це стверджують, варто було б трохи розширити свій освітній рівень, щоб зрозуміти, яку величезну сукупність різнопланових факторів враховують науковці перед тим, як робити подібного роду зачви, а не голослівні висновки а-ля "бульварні журналісти"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus