USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лабіринти, сховані кімнати і привиди: чим славився палац у Лашках

4 Січня 2021 07:40
У селі Лашки Старокостянтинівського повіту Волинської губернії (зараз це село Морозівка на Хмельниччині) Ян Доліва Глембоцький у першій половині ХІХ століття звів палац.

Трішки передісторії. В XVIIст. Лашки входили до складу Острозької ординації, яку створив у 1609 році Януш Острозький.

З 1753 року Лашки були вже у власності князя Антонія Любомирського. Наступними власниками Лашок стали родини Чарнецьких та Глембоцьких.

Палац у Лашках звів у 1849 році Ян Доліва Глембоцький. З 1860 року він обіймав посаду маршалка Старокостянтинівського повіту. Просторий палац був розташований навпроти великого ставку та оточений парком. Будівля була прикрашена цікавим та оригінальним ганком та мансардовим дахом. З вікон палацу відкривався чудовий краєвид в бік Старого Костянтинова та Острополя.
Манеж в Лашках, фото до 1914 р.
Манеж в Лашках, фото до 1914 р.
На першому поверсі будівлі був з десяток салонів, на стінах яких висіли картини авторства відомих італійських художників.

Каміни, дорогі меблі, кришталеві люстри та декор – все це створювало атмосферу гармонії та розкоші.
Інтер’єр палацу в Лашках, фото до 1914 р.
Інтер’єр палацу в Лашках, фото до 1914 р.
Окрасою центральної зали була картина пензля відомого художника Яна Матейки «Хрещення Владислава ІІІ Варненчика» (1881).
«Хрещення Владислава ІІІ Варненчика», Ян Матейко (1881)
«Хрещення Владислава ІІІ Варненчика», Ян Матейко (1881)
Ян Матейко, на замовлення родини Глембоцьких малював цю картину у місті Кракові. У палаці також знаходились цінні картини інших художників.

У палаці на запрошення власника довгий час мешкав відомий польський художник Леон Ян Вичулковський. Він малював членів родини, а також пейзажі та натюрморти.
«Орка на Волині», Леон Ян Вичулковський
«Орка на Волині», Леон Ян Вичулковський
«Гра в крокет», Леон Ян Вичулковський
«Гра в крокет», Леон Ян Вичулковський
У колекції власника палацу було багато старого срібла, бронзи, кристалів та порцеляни. Найціннішими кристалами із колекції Глембоцького були ті, що знайдені поблизу села Чуднів на Волині.

Гордістю власника була простора зала для гри в більярд, де часто збирались чоловіки. Там стіни були прикрашені портретами предків.

Палац у Лашках мав багато лабіринтів і схованих кімнат. З будівлею, у місцевих мешканців навіть була пов’язана легенда про, те, що там живе привид – «біла дама»... Друга містична легенда розповідала про те, що на території палацу власником було закопано скарб разом із робітниками. Вони ніби мали його «охороняти» після смерті.

Біля палацу знаходилась будівля манежу, оздоблена десятком античних колон. Її фасад прикрашало зображення коня у натуральний розмір.

У парку біля палацу в Лашках знаходився родинний склеп Чарнецьких, одних із перших власників маєтку.

Палац в Лашках був розгромлений та розграбований внаслідок погромів 1917 року. У пресі того часу писали про те, що палац розграбували солдати та місцеві селяни. Останнім власником палацу був Ян ІІІ Глембоцький (1853-1922), все це якраз відбувалось за його часів. Будівлю грабували три дні, винесли все із 36 кімнат палацу, залишивши голі стіни. Коштовну бібліотеку спалили. Льохи із дорогим вином розграбовано, частину було випито, частину розлито. Що не змогли винести з меблів, просто розтрощили, так сталось із більярдним столом та великими меблями. Знищено було рибне господарство у більш ніж десяти ставках. Худобу забрали, землю розділили, ліс вирубали.

Джерело фото: https://www.wbc.poznan.pl/

Тетяна Яцечко-Блаженко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 4 Січня 2021 13:18
Скільки таких палаців було на Волині, десятки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus