USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Лікування раку грудей: волинський центр онкології придбав унікальне обладнання

20 Жовтня 2022 08:05
Жовтень – всесвітній місяць боротьби проти раку молочної залози. Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози відзначають 20 жовтня.

Це захворювання – на першому місці в структурі онкологічної патології та смертності серед жінок. За статистикою, щороку в Україні близько 15 тисяч жінок хворіють на цю небезпечну недугу. На жаль, приблизно п’ять тисяч пацієнток помирають.

Завідувач онкохірургічного відділення №2 (мамологічного) Волинського обласного медичного центру онкології Володимир Федорчук розповів Інформаційному агентству Волинські Новини, що важливо виявити рак на ранніх стадіях і вчасно розпочати лікування, адже за умови раннього виявлення пухлини в 95% випадків терапія завершується успішно.

Читати ще: «Я не маю права на помилку», – волинський онкохірург Володимир Федорчук. Інтерв’ю

Онкохірург інформував: віднині медцентр (один із небагатьох в Україні) має новітнє обладнання Fluoptics Fluobeam, завдяки якому можна визначити об’єм пухлинного ураження молочної залози та оцінити доцільність видалення лімфовузлів.

«Ці дороговартісні апарати представлено лише в кількох лікарнях України. Нам вдалося його придбати завдяки зусиллям адміністрації обласного центру онкології. Жінки Волині від цього тільки виграють», – поділився Володимир Федорчук.
Що таке сторожовий лімфовузол і для чого проводити біопсію?

Шлях поширення раку молочної залози зазвичай проходить через лімфатичні вузли в пахвовій западині. Ракові клітини потрапляють у лімфатичну рідину, коли відокремлюються від пухлини. Потім ця рідина надходить у лімфовузли. Звідти злоякісні клітини можуть потрапляти у кров і поширюватися в інші органи.

Раніше, аби вилікувати жінку з раком грудей, часто видаляли і молочну залозу, і всі пахвові лімфовузли. Однак численні дослідження довели, що насамперед потрібно дізнатися, чи лімфатичні вузли вражено метастазами. Для цього шукають так званий сигнальний (або сторожовий) вузол, який першим збирає лімфатичну рідину з пухлини та, відповідно, може стати першим, що містить ракові клітини. Зазвичай, сторожовий лімфовузол розташований біля краю молочної залози в пахвовій западині.

Визначити, чи вражені вузли метастазами, можна завдяки біопсії сторожових лімфовузлів. Цю хірургічну процедуру лікарі обласного медичного центру онкології віднині можуть проводити завдяки Fluoptics Fluobeam.
«Ми вводимо біля пухлини два мілілітри зеленого флуоресцентного барвника (Diagnostic Green Verdye) і чекаємо кілька хвилин. Зелена речовина проходить через лімфатичні шляхи. Лімфатичні протоки «просвічуються» за допомогою спеціальної камери. Перший лімфовузол, у який потрапляє зелений барвник, і є сторожовим лімфатичним вузлом. Ми робимо розріз, забираємо його та віддаємо на аналіз. Якщо в ньому немає метастазів, то не видаляємо інші лімфовузли – забираємо тільки пухлину і сторожовий лімфатичний вузол.

Тобто, біопсія допомагає уникнути масштабного хірургічного втручання з видаленням багатьох лімфовузлів. У такому разі жінці не доведеться стикнутися з травматичними наслідками операції, як-от лімфодема руки, що виникає через порушення відтоку лімфи», – прокоментував Володимир Федорчук.
Читати ще: «Рак не вирок. Головне – вчасно прийти до лікаря», – волинський онкохірург

Як вберегтися?

Біопсія сторожового лімфатичного вузла – стандартна процедура в багатьох країнах у випадку раку молочної залози на ранніх стадіях розвитку. Тому так важливо своєчасно виявити онкологічне захворювання.

Рак молочної залози на першій-другій стадіях має безсимптомний перебіг і не завдає болю. Привернути увагу жінки мають хворобливі місячні чи біль у грудях.

Інші симптоми, які можуть свідчити про розвиток раку молочної залози: прозорі або кров’янисті виділення з грудей; зміна кольору або структури шкіри грудей; ущільнення або новоутворення в молочних залозах; ерозії, кірочки, лусочки, виразки в зоні соска; збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів; втягнення соска, що свідчить про занедбаність процесу.

Жінка перебуває в групі ризику, якщо в неї є: родичі першої лінії (мама, бабуся, сестра, тітка), які хворіли на рак молочної залози; відсутність вагітностей і пологів; перша вагітність у 30+; вік понад 40 років; ранній початок менструацій (у віці до 12 років); пізня менопауза (після 55 років); безперервне вживання гормональних контрацептивів протягом тривалого часу, а також гормональної замісної терапії в менопаузі; цукровий діабет; надмірна вага та ожиріння; куріння; зловживання алкоголем; гіпертонічна хвороба; перенесений раніше рак грудей або яєчника; вплив джерел радіації.

Читати ще: Волинський хірург-мамолог розповів, як вберегтись від раку молочної залози

За рекомендаціями Центру громадського здоров’я МОЗ України, для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя та вчасно проходити огляд мамолога (не рідше ніж один раз на один-два роки). Жінкам 40+ необхідно здійснювати мамографічні обстеження кожні два роки.

Усім жінкам віком 20+ варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus