USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Рак молочної залози не болить: волинські мамологи закликають жінок відкласти буденні справи і прийти на огляд

4 Лютого 2024 11:34
У Всесвітній день боротьби з раком, який відзначають 4 лютого, мамологи Обласного медичного центру онкології КП «Волинська обласна клінічна лікарня» нагадують, що рак молочної залози – в лідерах за діагностикою в пацієнтів, і закликають відкласти поточні справи та запланувати візит до лікаря.

Нагадаємо, онкологи найчастіше виявляють у пацієнтів рак жіночих статевих органів і молочної залози, рак шлунково-кишкового тракту, рак органів дихання і рак чоловічих статевих органів.

Таку небезпечну хворобу, як рак молочної залози, багато хто вважає жіночою, але насправді хворіють і чоловіки. Щороку ця недуга забирає тисячі життів.

На жаль, рак молочної залози серед жіночого населення – це причина №1 смертності.

Читати ще: Волинський хірург-мамолог розповів, як вберегтись від раку молочної залози

За статистикою, щороку в Україні близько 15 тисяч жінок хворіють на цю небезпечну недугу. Приблизно п’ять тисяч пацієнток помирають.

Підступність цієї хвороби полягає в тому, що вона не болить. Саме тому волинські мамологи наголошують, що потрібно проявити відповідальність за своє здоров’я, відкласти буденні справи та пройти регулярний медичний огляд, наприклад, зробити мамографію чи УЗД-обстеження.
Читати ще: Луцький онколог: «Наші пацієнти ведуть ще й особисту війну – з раком»

Привернути увагу жінки мають хворобливі місячні чи біль у грудях. Інші симптоми, які можуть свідчити про розвиток раку молочної залози: прозорі або кров’янисті виділення з грудей; зміна кольору або структури шкіри грудей; ущільнення або новоутворення в молочних залозах; ерозії, кірочки, лусочки, виразки в зоні соска; збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів; втягнення соска, що свідчить про занедбаність процесу.

Жінка перебуває в групі ризику, якщо в неї є: родичі першої лінії (мама, бабуся, сестра, тітка), які хворіли на рак молочної залози; відсутність вагітностей і пологів; перша вагітність у 30+; вік понад 40 років; ранній початок менструацій (у віці до 12 років); пізня менопауза (після 55 років); безперервне вживання гормональних контрацептивів протягом тривалого часу, а також гормональної замісної терапії в менопаузі; цукровий діабет; надмірна вага та ожиріння; куріння; зловживання алкоголем; гіпертонічна хвороба; перенесений раніше рак грудей або яєчника; вплив джерел радіації.

Читати ще: Лікування раку грудей: волинський центр онкології придбав унікальне обладнання

За рекомендаціями Центру громадського здоров’я МОЗ України, для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя та вчасно проходити огляд мамолога (не рідше ніж один раз на один-два роки). Жінкам 40+ необхідно здійснювати мамографічні обстеження кожні два роки.

Усім жінкам віком 20+ варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus