USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Лікуємо лише основне захворювання»: як у нових умовах працює волинський госпіталь ветеранів

18 Жовтня 2021 12:19
Волинський обласний госпіталь ветеранів працює з 1989 року. Починаючи з лікування ветеранів Другої світової війни, ветеранів війни в Афганістані, новий потік пацієнтів заклад отримав у 2014 році, коли постала потреба у лікуванні військовослужбовців, які поверталися із зони АТО.

Комплексні медогляли для цих пацієнтів не передбачені

Цього року заклад опинився у складному фінансовому становищі через те, що він працює в таких же умовах, як і інші лікарні – контрактуючись через НСЗУ. Все б нічого, але окремого пакету для ветеранів АТО чи їх реабілітації, який би включав комплексне лікування, службою здоров’я не передбачено.

«Раніше для ветеранів АТО ми розробили цілий комплекс лікування і реабілітації. Коли вони до нас поступали, ми проводили комплексний медичний огляд, лікували основне захворювання, супутні, і починали лікувати їх поступово. 65 грн на день, які виділялися на одного пацієнта нам вистачало. З ними і психологи займалися, і зубопротезування було. Але тепер це все розбите за окремими пакетами, за якими ми контрактуємося з НСЗУ, і ми лікуємо лише за основним захворюванням. Комплексні медогляди для цих пацієнтів не передбачені. А про психологічну реабілітацію не йде мова взагалі», – розповідає директорка госпіталю Тетяна Масікова.

Вона пригадує: про потребу психологічної реабілітації таких пацієнтів навіть не треба було говорити, тривожні стани, посттравматичні синдроми були помітні неозброєним оком. Досі пам’ятає, як пацієнти, які прибули після Іловайського котла, здригалися від гучних звуків і будь-який з них міг асоціюватися з перебуванням на полі бою. Пацієнти відвідували різні лікувальні процедури, зокрема, електросон, лікувальні ванни, інгаляції, магнітно-лазерне лікування, озокеритолікування, кінезотерапію та інші.

Тобто, якщо військовослужбовець прийшов із пораненням, йому могли пролікувати не лише безпосередньо поранення, а й, приміром, діагностовану виразку шлунку, яку той отримав внаслідок перебування у аскетичних польових умовах. Або ж допомагали впоратися з посттравматичним синдромом.

Платні послуги ввели, але великих заробітків немає

Усі прохання звернути увагу на необхідність включити до пакетів НСЗУ медичні послуги пов’язані з лікуванням і реабілітацією ветеранів війни, залишилися без відповіді.

Для того, аби заклад вижив у таких умовах, довелося скоротити частину персоналу і ввести платні послуги. Щоправда, такий захід не надто рятує.

Читати ще: Волинський госпіталь ветеранів війни скорочує персонал і вводить платні послуги

«Ми не заробляємо великих коштів на платних послугах, бо контингент наших пацієнтів – це люди не надто платоспроможні. Багато з них – старшого віку, пацієнти, які у нас раніше лікувалися, а це люди, віком 60+. Якщо якась процедура не входить в протокол лікування основного захворювання, і вони можуть її оплатити, – тоді її виконуємо», – пояснює Тетяна Масікова.

Нині у закладі з 170 ліжок зайняті 145. З них 38 – ветерани АТО/ООС. Більшість пацієнтів – люди старшого віку, які важчі за своїм соматичним станом, ніж хворі молодого віку, але фінансування однакове. Навіть коефіцієнт на вік, який передбачений на первинній ланці, де сімейний лікар одержує доплату тільки за те, що з ним уклала декларацію людина віком понад 65 років, нам не передбачена, зауважує директорка госпіталю.

«Ми маємо багато важких хворих старшого віку. НСЗУ відповідає, що оплачують за складність. Сама операція – це одна справа, а виходити пацієнта після протезування суглобу, якому 92 роки (ми і такі операції робимо) набагато важче. Ми раніше мали імідж закладу з лікування людей старшого віку, і вони й зараз йдуть до нас, але нам від цього не легше, бо оплачують однаково, чи хворому 20 років, чи йому 95. Тому ми опинилися в такому складному становищі», – розповідала Тетяна Масікова, пояснюючи потреби введення платних послуг.

Водночас у закладі потужна база і чимало напрацювань з лікування остеомієлітів, протезування, лікування численних травм, у тому числі й після ДТП, та реабілітація у післяопераційний період.

«Ми з 1989 року займаємось лікуванням остеомієлітів. Починали з лікування вогнепальних остеомієлітів у ветеранів Другої світової війни. Маючи великий досвід та тісні контакти з інститутом ортопедії і травматології, ми починали працювати з пацієнтами після ДТП, з гематогенними остеомієлітами. Крім того займаємось протезуванням суглобів», – провадить керівниця закладу.

НСЗУ каже, що не ділить пацієнтів на категорії

Натомість у НСЗУ переконують: служба не розділяє пацієнтів на окремі соціальні категорії.

«Кожен громадянин має право на якісну безоплатну медичну допомогу. Національна служба здоров’я України надає можливість обрати кращу лікарню, незалежно від статусу та місця проживання пацієнта, та оплачує його лікування закладам, які мають договір з НСЗУ. У Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачені медичні послуги з реабілітації у межах трьох пакетів: «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату», «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи» та «Амбулаторна медична допомога, що включає медичну реабілітацію», – йдеться в інформації на сайті служби здоров’я.

Однією з основних вимог для укладення договору з НСЗУ у 2021 році стало створення безбар’єрного доступу до медзакладів людям з інвалідністю. Госпіталі ветеранів війни повинні були подбати про те, аби зробити медичну допомогу ще доступнішою для кожного пацієнта.

Усі госпіталі країни - в аналогічній ситуації

Нагадаємо, народна депутатка України від Волині Ірина Констанкевич відзначила, що обсяг фінансування госпіталів ветеранів війни, яких в Україні 28, – недостатній. Загалом за рік у госпіталях можуть пролікуватися, отримати послуги фізичної та психологічної реабілітації понад 150 тисяч ветеранів. Однак, у 2020 році шпиталі прийняли лише 30 тисяч пацієнтів.

Все тому, що у запропонованих НСЗУ пакетах медпослуг відсутні такі, що надаються ветеранам безкоштовно, зокрема, стоматологічні, фізіотерапевтичні послуги, зубне протезування, психологічна реабілітація та інші. В обласних бюджетах коштів на утримання цих закладів немає. До прикладу, на забезпечення нормальної роботи Волинського обласного госпіталю ветеранів війни у 2021 році необхідно було 35 мільйонів гривень.

Питання обговорили на останньому засіданні ТСК ВРУ з питань правового статусу ветеранів війни. Для розв’язання цієї ситуації запропонували створити комплексну програму, яка передбачатиме фінансування госпіталів за рахунок коштів із державного бюджету. Другий шлях вирішення питання – створення окремого пакету медичних послуг для ветеранів війни (аби ветерани мали змогу лікуватися не лише в госпіталях, а й зверталися до інших медичних установ). Проте наразі ситуація так і залишається у такому ж вигляді, як вона була на початку року.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Voker Показати IP 18 Жовтня 2021 13:35
Поки кабінет міністрів сам..не посідить в окопах...змін не буде...
ABC до Voker Показати IP 18 Жовтня 2021 23:01
Можна і не в окопах. Просто посидів кілька років. Бажано, не у ВІП-камерах.
17 Показати IP 18 Жовтня 2021 17:11
Міністри не для того посади виборювали, щоб по окопах сидіти. Окопи для нас.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus