USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Любешівська ОТГ: великі плани великої громади

12 Листопада 2018 17:26
Любешівська ОТГ утворилася 30 листопада 2017 року. Північний райцентр Волині об’єднав навколо себе 37 (!) населених пунктів, у яких проживають майже 30 тис. людей. За словами експертів, така ОТГ – одна з найбільших в Україні, адже її територія становить 83% адміністративної території району. Які зміни відбулися у новоствореній громаді протягом року, представники ЗМІ Волині дізнавалися у рамках прес-туру, зініційованого Волинським регіональнимвідділенням Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС».

Спочатку – бюджет і програма розвитку

Голова Любешівської селищної ради Олег Кух охоче ділиться досвідом управління новою адміністративною одиницею. За плечима молодого керівника – робота на керівних посадах в апараті районної влади. Очільник громади визнає: попередня модель кардинально відрізнялася від теперішньої.

"Головна проблема, яку нам належало вирішити наприкінці минулого року – прийняти збалансований бюджет на 2018 рік. Часу було обмаль, та ми впоралися із цим завданням. На сьогодні управлінська структура ОТГ сформована і укомплектована фахівцями. Команда працює, наче годинниковий механізм: злагоджено і професійно", – каже голова селищної ради.

Перші працівники за результатами конкурсів були призначені 13 лютого. А 23 березня депутати затвердили перший стратегічно важливий документ – програму розвитку на 2018-2020 роки. Олег Кух запевняє, що громада фінансово спроможна, може, хоче і має намір управляти всіма сферами: соціальною, медичною, освітньою та іншими.


"Уряд має з громадою прямі бюджетні відносини. Скеровуючи відповідні субвенції до бюджету ОТГ, Кабмін планує, що громада матиме абсолютно всі установи, необхідні для повноцінного функціонування", – каже очільник громади. З його слів, вони готові взяти на себе утримання не лише первинного, а й вторинного рівня медицини.

Медицина Любешівщини не пасе задніх

Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Любешівської селищної ради» із 1 жовтня працює із Національною службою охорони здоров’я. Керівник підприємства Наталія Ланевич пригадує: щоб пришвидшити реорганізацію, довелося проводити додаткові сесії селищної ради. За жовтень медпрацівники уже отримали першу підвищену зарплату.

На сьогодні на території ОТГ діють 45 лікарських закладів. Це 6 амбулаторій і 39 ФАПів. Внаслідок оптимізації довелося об’єднати 12 ФАПів у тих населених пунктах, де проживають менше 300 людей. Згідно з наказом головного лікаря, туди виїжджають медичні працівники.

У ЦПМСД працюють 22 лікарі і 75 медичних працівників. Навантаження на одного лікаря – 1800 пацієнтів. Жителі ОТГ вже уклали 32 тис 510 декларацій із сімейними лікарями. Це – 88% жителів району.

Ще одне вагоме досягнення центру – ліцензія на зберігання, перевезення та отримання наркотичних засобів. Онкохворі жителі громади відтепер зможуть отримати знеболювальні ліки у райцентрі, а не у Луцьку.

"Постійно покращується матеріально-технічна база АЗПСМ, відбуваються ремонти у ФАПах. За кошти державної субвенції в окремих селах будують нові ФАПи. Медична галузь розвивається, тому від нас не виїжджають медики", – зазначає Наталія Ланевич.

Єдиний недолік у роботі Любешівської первинки – відсутність приміщення ЦПМСД. Під час реформування і розділення медицини на «первинку» і «вторинку» у районі не зовсім правильно розподілили робочі приміщення. І впорядкувати це питання наразі не вдається.

Для оздоровлення людей із обмеженими можливостями у Любешові діє відділення соціально-медичної профілактики місцевого терцентру. У його структурі – фізіотерапевтичний кабінет і соляна кімната. До послуг підопічних – лазер, магніт, УВЧ, електрокардіограф, фізкультурно-тренажерний комплекс, масажне крісло, дошка Євмінова.

Комунальне господарство має свою техніку

У 2018 році Любешівська ОТГ отримала інфраструктурну субвенцію у сумі 12 млн 603 тис грн. Після дискусій, на які першочергові об’єкти вкласти ці кошти, скерували їх у засоби виробництва. Адже вирішення нагальних питань ускладнювала відсутність проектно-кошторисної документації. Тому депутати вирішили придбати комунальну техніку, яка працюватиме на громаду і дозволить здешевити виконання робіт. У розпорядженні відділу ЖКГ вже надійшли новенькі автогрейдер, самоскид МАЗ, фронтальний навантажувач, автовишка, трактор МТЗ та сміттєвоз із відвалом для очищення від снігу. Ці транспортні засоби будуть обслуговувати усі населені пункти ОТГ.

У пріоритеті – ремонт і освітлення доріг

На території Любешівського району знаходиться 580 км доріг. 330 км обслуговує служба автодоріг та ОДА, 250 км перебуває на балансі комунальної власності. Майже 90 км доріг – із грунтовим покриттям. Цьогоріч прогрейдерували майже всі сільські дороги, зробили поточний ремонт дорожного покриття в Залізниці. На умовах співфінансування триває капремонт доріг до сіл Деревок та Цир. Майже 6 км покриття вартує понад 24 млн грн. На наступний рік запланований капремонт дороги у село Зарудче. Згідно з ПКД, вартість робіт – майже 4 млн грн.

"У 2018 році активно запрацював дорожній фонд, з якого наша громада отримала 17 млн грн. Активно почали працювати з проектантами над виготовленням кошторисів. На сьогодні маємо базу і напрацювання. Кошти із соцеконому зможемо використовувати навіть у грудні, проводячи вуличне освітлення. Нині вулиці освітлюються у 21 населеному пункті, загальна протяжність – 56 кілометрів", – каже заступник начальника відділу ЖКГ, капітального будівництва та інфраструктури Любешівської селищної ради Віталій Герасимчук.

У райцентрі ведуть роз’яснювальну роботу із мешканцями багатоквартирних будинків. Влада дозволила списати із балансу комунального підприємства такі будинки, спонукавши власників житла думати про його утримання. Як результат – у Любешові з’явилося перше ОСББ.

Освітня галузь працює на розвиток

На території ОТГ успішно діють школи і садочки. Кожен старостинський округ має свою громадську організацію, яка займається проектною діяльністю і допомагає залучати міжнародні кошти. Василь Кух, начальник відділу освіти, заступник начальника управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради, запевнив: освітянська галузь була готова до реформування. Усі освітні заклади впевнено почали навчальний рік, не було проблем із підготовкою до опалювального сезону.

"Школи громади очолюють креативні директори. Вони активно співпрацюють із зарубіжними партнерами і колегами.

Учнів та вчителів підвозять 6 шкільних автобусів. У райцентрі діє три позашкільні навчальні заклади – музична школа, будинок дитячо-юнацької творчості та інклюзивно-ресурсний центр", – зазначає чиновник.

Василь Кух підкреслює, що освітня галузь працює не нас самозбереження, а на розвиток. Освітньої субвенції для ОТГ не бракує, педагоги отримують гідні зарплати.

Великі плани великої громади

Щоб налагодити діяльність структурних підрозділів, за 10 місяців селищна рада провела 19 сесій. До кінця року прогнозують іще щонайменше три. Така необхідність є, каже Олег Кух, адже треба розглянути чимало питань.

"Ми стикаємося із ситуаціями, які ніхто не проходив і шукаємо шляхи вирішення. Поки знаходимо вихід, однак відчуваємо брак законодавчої бази на рівні держави щодо функціонування такої громади, як у нас", – каже голова селищної ради.

Нині депутатський корпус активно працює над створенням стратегії розвитку, без якої не можна рухатися вперед. Громада активно розвивається і бачить перспективи. У найближчих планах керівництва – реорганізація бібліотечних установ і творення центру дозвілля і культури.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus