USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Любитівську ОТГ хочуть повернути на карту Волині

12 Листопада 2018 09:27
Децентралізаційна карта області не має «білих плям», але не всі сільські ради, як то, наприклад, Любитівська, що на Ковельщині, погоджуються із затвердженими змінами до Перспективного плану формування територій громад.

Річ у тім, що Любитівська ОТГ була у Перспективному плану до 2017-го, втім, утворити її, як із об’єктивних, так із з суб’єктивних причин, на жаль, не спромоглися. Тож торік Кабмін визнав цю ОТГ неспроможною надавши статусу «білої плями», а цьогоріч, згідно із затвердженими останніми змінами до Перспективного плану Волині, Любитівську сільраду віднесли до Колодяжненської ОТГ, інформує Волинське РВ АМУ.

Така перспектива любитівців не надто потішила, тож у них визріла ідея вдруге спробувати створити свою ОТГ. Щоб оцінити наскільки це можливо, багаторічний сільський голова Віктор Павлов, запросив до Любитова з виїзною консультацією Василя Грома та Валентина Малиновського, консультантів Асоціації міст України, що діють на Волині в межах проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID.



Консультант з правових питань Валентин Малиновський наголосив, що є два варіанти розвитку подій – приєднуватися, згідно з Перспективним планом, до Колодяжненської ОТГ чи відновлювати свою. Втім, щодо другого варіанту, він попередив любитівців, що створити Любитівську ОТГ у форматі, який був до 2017 року їм не вдасться. Хоч і мають непогано збережену інфраструктуру, гарне географічне розташування, дещо у власній скарбниці, для визнання спроможною не вистачає населення. Здійснити задумане вдасться тоді, коли переконають Зеленську сільраду Ковельського району господарювати спільно, а згодом підсилять себе ще й #Озерянською громадою, що на Турійщині.

У такому форматі Любитівська ОТГ мала б понад 5 тисяч 700 осіб населення і непогану податкову базу, але всі процедури внесення до Перспективного плану та об’єднання треба встигнути пройти якнайшвидше, щоб у квітні чи хоча б у жовтні 2019-го провести вибори.



Консультант з бюджетних питань Василь Гром, вважає, що задля збереження і відродження інфраструктури Любитова, варто було б створити одну велику ОТГ із населенням у 10 тисяч осіб, але колодяжненці випередили сусідів. Втім, за його підрахунками громада у форматі із Зеленою та Озерянами, має право на існування. Вона в фінансовому плані буде на рівні з Колодяжненською ОТГ, а головними її козирям для розвитку можуть стати земля, добре збережена інфраструктура, наявність залізниці та близькість до міжнародної траси, що веде в Європу.

– Підґрунтя фінансової спроможністі Любитівської ОТГ у форматі – Любитівська, Зеленська та Озерянська сільради – якщо взяти до уваги всі фінансові складові: майнові податки, єдиний податок, ПДФО та інше не гірше, а то й краще, ніж у сусідів, бо не так пахне бензином, – зауважив Гром. – Тож усе у ваших руках, від вас залежить, щоб мрія жити у Любитівській ОТГ не стала блефом.



Тамара ЗУБЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus