USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

«Люди в селі не живуть – виживають»: як на Волині стартував сезон збору картоплі

10 Вересня 2023 13:16
Картоплі садять менше, бо немає збуту та достойної ціни. Корів продають, бо молоко забирають за копійки – по сім гривень за літр. У селі Берегове Рожищенської громади стартував сезон збору картоплі. Місцеві не втішені, бо, схоже, і цей рік не порадує ціною на популярний коренеплід. Зараз картоплю в селян забирають за чотири-п’ять гривень за кілограм.

Торік картоплю в селян скуповували за безцінь – за три гривні за кілограм, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Окрім того, збути картоплю стало важче.

«Раніше садили гектари. Ми брали землю в оренду, щоб посадити й мати що здати. До 2014 року приїжджали і з Донецька, і з Луганська, і з Дніпропетровська, і з Криму, і з Херсону. Машини брали все: картоплю, капусту, моркву, буряк. І в нас була охота садити, тому що це було вигідно. Ми важко працювали. А сьогодні село йде в мінус», – говорить жителька села Берегове Любов Куденчук.

У Володимира Шварца – два гектари картоплі. Продає її на ринку. Там можна збути за вигіднішою ціною. Торік, однак, усю картоплю продати не встиг.

«На ринок я зараз вивозив по 12 гривень. Вийде продати три мішки картоплі, ящик моркви, то добре. Але багато йде на дорогу. Щойно поїхав і п’ять тисяч викинув на запчастини до комбайна… В мінус ідемо. На ринок трохи вивезу, а потім куди дівати?» – каже чоловік.

Щоби мати вигоду з картоплі, Ольга Пастух переробляє її на картоплянку й продає в Луцьку.

«Я картоплю не здаю оптовикам, а продаю сама. Я всю картоплю переробляю на картоплянку і продаю за 80 гривень за кілограм. Доводиться постояти ніч, попекти, аби вранці продати», – говорить вона.

Читати ще: Очікують понад мільйон тонн урожаю: на Волині розпочався збір картоплі

Додає, що сезон картоплі тільки-но стартував. У сусідньому селі на днях була вантажівка. Забирала в людей картоплю за п’ять гривень за кілограм.

«Машина загрузилася за два дні – 20 тонн. Хоча собівартість картоплі на сьогодні – сім гривень, а не п’ять. Щоб вернути те, що вложив», – наголошує Ольга Пастух.
Місцеві зазначають, що в селі люди стали не лише менше садити картоплі, а й тримати менше корів.

«Колись у пункті приймали сім тонн молока на день. Звозили з усіх сіл. Зараз 300 кілограмів на Рожище. У черзі було 70 голів, а залишилося 30-35. Кожен місяць потрібно пасти», – каже Володимир Шварц.

Молоко забирають за сім гривень за літр.

Цього року держава давала дотацію тим, хто тримає три й більше корів – по п’ять тисяч гривень за одну. Але не всі її отримали.

«Я не получив. Подавав бумаги. Сказали, що вже пізно», – нарікає Володимир Шварц.

«У мене було п’ять корів. Тепер – одна. Тяжко стало. Ми ж старіємо. Своєї техніки немає. Наймати дорого. Чоловік має групу по інвалідності. 2500 гривень. Усе. Мені 59 років. Я ще на пенсію не йду, хоча в мене 29 років стажу. Працювала в клубі. От і виживи. Люди в селі не живуть, а виживають», – додає Любов Куденчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Андерсон Показати IP 10 Вересня 2023 14:00
Тому й все село в місті, але особливої працьовитості в тих селян не помічав. Хитродупість - так, того не займеш
Анонім до Андерсон Показати IP 10 Вересня 2023 15:52
Ти брехлива свиня навіть незнаєш, що таке працьовитість і якби не закриті кордони ніхто б у ваші міста не приїжджав працювати за 10 тис грн.
Андерсон до Анонім Показати IP 11 Вересня 2023 11:50
Ну так, де менше робити та більше платять. Ти селянин, те саме говориш тільки сільськими словами та з образами!
Анонім до Андерсон Показати IP 11 Вересня 2023 16:21
Якщо завтра не стане селян, ти будеш хр*н ссати. І замість картоплі будеш жерти сп*рму.
Андерсон до Анонім Показати IP 11 Вересня 2023 18:32
а так ви це робите замість міщан? зникните нам прийдеться чи що?
Степан Показати IP 10 Вересня 2023 16:00
Хочете ціну перекрийте дороги як Полякі роблять. Щоб не завозили!!!
Коля Показати IP 10 Вересня 2023 16:26
В селі треба важко працювати .
Динозавр Показати IP 10 Вересня 2023 18:22
Є анекдот про совєтське с/г. Що мішало йому бути прибутковим - 4 причини - зима весна літо і осінь. читаєш зараз весь цей брєд - про те що були часи, колись ціни були хороші і збут був хороший... Панове - зараз 21 століття. Скажіть, чому в Німеччині 1 літр молока коштує в супермаркеті 1 євро ? Чому там менше 200 чи 300 корів ніхто не тримає бо це економічно невигідно ? Чому на Заході активно використовують дрони і супутникові знімки для внесення добрив ? Тому що дуже велика конкуренція на ринку. Це спонукає виробників переходити до сучасних методів ведення бізнесу. Так- треба Джон Діри з GPS керуванням. Вчітся в німців, бельгійців і голандців. Думаєте, металургам легко конкурувати, чи фамацевтам ? Чи ІТ спеціалістам ? Треба жити реаліями 21 -го століття, а не кониками орати і плакатись що ціна маленька....
Тиранозавравр до Динозавр Показати IP 10 Вересня 2023 22:46
Чому Захід блокує агропродукцію України? Хотів би побачити міміку німців від картоплі собівартістю 7грн. Вчитися чи захищати власного виробника сг. продукції?
скептик до Тиранозавравр Показати IP 11 Вересня 2023 12:35
а я хотів би побачити міміку німця, якби йому заплатили 150 євро за місяць роботи або 50 євро пенсії
скептик Показати IP 10 Вересня 2023 19:49
ПО ВЕЛИКОМУ РАХУНКУ у всьому винні комуняки. майно колгоспів розікрали. землю забороняли продавати. все розраховували, що приватні господарі з двома коровами і трьома свиньми все витягнуть. до пори-до часу це працювало. але такий бізнес завідомо нерентабельний, тому він зійшов на пси. і бажаючих ним займатись стає все менше і менше. а тепер організовувати щось на селі вже нема кому. люди повтікали від того щастя. чекайте далі німця, поляка, голандця. він прийде (може колись) і все налагодить. а влада буде тільки з протягнутою рукою стояти і чекати, коли їй хтось копійчину в бюджет кине. ОБИРАЙТЕ ДАЛІ СЛУГ НАРОДУ. вони вас накормлять
Were до скептик Показати IP 10 Вересня 2023 23:17
Скучаєш за шоколадником?
скептик до Were Показати IP 11 Вересня 2023 12:30
а ти сумуєш за серисери. робив-не робив а зряплату одержав. та ще й вкрав стільки само. тепер ..юхи народу крадуть в десятки разів більше від своєї немаленької зряплати
Товариш Показати IP 10 Вересня 2023 20:17
Соромно читати отих динозаврів. Нерозуміете суть проблем не друкуй чого не пережив на собі.
скептик до Товариш Показати IP 10 Вересня 2023 23:34
есть таваріщі, каториє нам, таваріщі, савсєм нє таваріщі. це ти про що пукнув у воду ?
Я-динозавр до Товариш Показати IP 11 Вересня 2023 14:46
Суть проблеми, товарісч, в тому, що в сучасному світі конкуренція рухає світом. Якщо хочеш вижити- впроваджуй передові технології, шукай засоби, прявляй креативність і буде тобі щастя. Для почату подивись відосики про те, як вирощують картоплю німці чи голандці. Ніхто в 21-му столітті на 6-ти сотках, вручну, або з мінімальною механізацією, картоплю не вирощує. Якщо є ностальгія за сирисири - КНДР або расея тобі в помощ.
скептик до Я-динозавр Показати IP 11 Вересня 2023 19:23
мдяяяя.... важко бути тупоголовим. я ж про це і написав, чи в динозаврів поки дійде від тугого вуха до голови з мізерним мозочком, то вже і рік пройде
Я-динозавр до Товариш Показати IP 11 Вересня 2023 14:46
Суть проблеми, товарісч, в тому, що в сучасному світі конкуренція рухає світом. Якщо хочеш вижити- впроваджуй передові технології, шукай засоби, прявляй креативність і буде тобі щастя. Для почату подивись відосики про те, як вирощують картоплю німці чи голандці. Ніхто в 21-му столітті на 6-ти сотках, вручну, або з мінімальною механізацією, картоплю не вирощує. Якщо є ностальгія за сирисири - КНДР або расея тобі в помощ.
Анонім Показати IP 10 Вересня 2023 22:43
масло, сир, морозиво роблять наші 'молочники' не з молочних вершків, а з гідрогенізованих рослинних жирів. Це не тільки не корисно, але й шкідливо. Кормити дітей такими 'молочними' продуктами, або наприклад, тортиками з такими кремами, є злочином. Держава нічого не робить для того, щоб примусити виробників не фальшувати життєво важливі для людей продукти харчування. По селах корів мало, бо молокозаводам молоко не потрібне, бо є дешева хімія і можливість безкарно обдурювати покупців. Це ганебна ситуація, діти розплачуватимуться хворобами, коли підростуть, через злочинну байдужість дорослих, а зараз селяни не мають заробітку.
Анонім до Анонім Показати IP 11 Вересня 2023 16:21
Вживання трансжирів може призвести до: розвитку серцево-судинних захворювань, гормональних порушень, розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань, ослаблення імунітету, появи алергічних реакцій, порушень репродуктивної функції у чоловіків.
скептик до Анонім Показати IP 11 Вересня 2023 19:26
бо селяни з 90-х років вважали, що маючи 2-х корів і 3-х свиней вони побудують хати собі і своїм дітям, вивчать їх, куплять кожному по мерседесу і кожного року всі разом будуть відпочивати на канарах.
Ніхто Показати IP 11 Вересня 2023 11:38
Відкрили ринок збуту для європи....отримуйте результат. Кінець українській агропромисловості....
скептик до Ніхто Показати IP 11 Вересня 2023 12:36
не купуй. ніхто не примушує
Ніхто до скептик Показати IP 11 Вересня 2023 18:49
Хоть купуй хоть не купуй,всеодно будем мати Х#Й
Ххх Показати IP 11 Вересня 2023 20:55
Чому за кордоном, продукти коштують дешево, бо Євросоюз дає дотації с. Г. Виробникам. А, в нас, все роблять для того, щоб закупівельними цінами загнати в борги селян, і за безцінь купити землю. Гадаєте мої слова за пару років.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus