USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Людина-легенда: сьогодні Андрію Федецькому могло б виповнитися 62 роки

5 Серпня 2020 13:01
Андрію Федецькому сьогодні могло б виповнитися 62 роки. Вислів «людина-легенда» саме про нього.

Про це йдеться у дописі журналіста Юрія Конкевича на сторінці Fan-project Volyn у фейсбуці.

Андрій Стефанович Федецький входив до «золотого» складу футбольного клубу «Волинь», був дуже близьким для кількох поколінь вболівальників, був «своєю» зіркою, яка зіграла понад пів тисячі матчів за «Торпедо» й «Волинь».

«Він застав перші роки «Торпедо» після п’ятирічки армійської команди, пограв в Маркевича після дворічного відрядження в «Металіст», виграв Другу лігу, а після Польщі встиг пограти і в українській вищій лізі. Майже 20-річну кар’єру наш Марадона закінчив у свої 38 років.

Чому люди не йдуть на футбол? Хто пам’ятає ті забиті вщент «авангарди», почне припускати: от, мовляв, футбол був єдиною віддушиною спраглого до видовищ робітничого люду в провінційних містечках.

Ще варіанти, крім того, що не було інших розваг?

Футбол і спорт в цілому популяризувалися, звеличувалися у культ. Ця версія також має право на існування.

Але відповідь простіша: було на кого ходити. Це не скиглення за минулим, але спогад про нього – футболісти переважно здрібнилися, розмилися та уніфікувалися в нашому modern football.

Чи можна уявити сьогодні, як Федецький зі своїм другом Володимиром Диким розігрують пенальті 5 серпня 1994 року у матчі із «Зорею» (3:1). Це днюха і Стефановича, і дружини Дикого. Петрович легенько віддав пас вперед, а Федецький, який одночасно рвонув до м’яча, забив!

Причина тодішніх повних стадіонів – це і малий Артем Федецький, який з 2-3 місяців вже був на «Авангарді» – у дитячому возику.

Справжній футбол тоді – це й сила волі Федецького сказати «ні» пропозиції зіграти за «Спартак». У 1982 році Стефановича кликали в Москву, але спротивився його батько, який пройшов у 1950-ті табори, бо вночі якось відремонтував чоботи хлопцям з лісу.

«Вони мені життя зіпсували, а ти, курва, до Москви хочеш податися?». І Андрій поїхав до Харкова, а потім повернувся до Луцька.

Федецькому доля відміряла 60 років. Тоді, в серпні 2018 у нього стався інсульт, від наслідків якого Андрій Стефанович не оклигав.

Читати ще: Пам'ять про легенду: 5 історій про Андрія Федецького

Дуже горджуся одним з цих фото – липень 2014 року.

На іншому – три покоління Федецьких/ Адріан, Артем, Андрій. І всі футболісти, літо 2012 року», – йдеться у дописі.
Нагадаємо, Андрій Федецький помер 23 серпня 2018 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 6 Серпня 2020 19:43
Супер футболіст, супер Людина... вічна пам'ять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus