USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанам на презентації фільму про Малевича показали перформанс відомого модельєра

1 Червня 2019 09:00
У Луцьку з нагоди 140-річчя з дня народження видатного художника Казимира Малевича відбулася презентація фільму «Малевич: народжений в Україні». Під час заходу лучани спілкувалися з режисером Володимиром Луцьким та продюсером картини Олегом Щербиною. Передував показу фільму перформанс модельєра Федора Возіанова.

Презентували фільм учора, 31 травня, у СОК «Адреналін Сіті».

Захід розпочався із стилізованого перфомансу, під час якого «Квадрат Малевича» ставав одягом для семи моделей.

«Першу колекцію, яку присвятив Малевичу, я зробив у 2009 році і з того часу захоплююся його творчістю, заглиблююсь у неї. Як і кожен митець, Казимир Малевич багатогранний, а тому, коли вивчаєш його роботи, кожна з них викликає унікальні почуття. Для мене, як модельєра, це дуже важливо», – розповідає Федір Возіанов.

Режисер стрічки «Малевич: народжений в Україні» каже, що вона документальна, із художніми акцентами, легка для сприйняття та зрозуміла.

«Наша мета – не лише показати життя та творчість Малевича, а за допомогою візуальних засобів продемонструвати, яким саме художником він був, його космічне мислення. За допомогою графіки ми хочемо показати глядачам, як мислить художник.

У фільмі звучать і вірші автора. Багато кому про нього відомо як про художника, а от як про поета, філософа – ні. До того ж, мало кому відомо, що Малевич народився у Києві, він – українець!» – наголошує Володимир Луцький. Та додає, що під час кастингів намагалися обрати експертів, тобто тих людей, які не лише володіють акторською майстерністю, а й таких, хто добре знайомий із творчістю Малевича.

«Звичайно, у центрі історії – Тетяна Філевська. Вона стала своєрідним провідником глядача в дивовижний світ Малевича. Наші герої – люди, які у своїй справі продовжують ідеї генія. Також у Києві ми знайшли унікальний театр – паперовий, який через паперові фігури зображає світ художника, – його фрагмент є у фільмі», – розповідає режисер.

Продюсер картини Олег Щербина розповідає, що, працюючи над фільмом, автори зіштовхнулися з двома серйозними векторами, оскільки Малевич – надзвичайно велика фігура розказати про його життя, філософію, творчість за один фільм дуже складно і практично неможливо. Тому потрібно було виокремити акценти. А другий нюанс – брак матеріалів, які відображають діяльність і творчість автора.

«Два будинки у Києві, де народився і жив у дитинстві Казимир Малевич, на жаль, зруйновані, картин офіційно в Україні немає, вважається що є декілька в приватних музеях. І єдиний фрагмент хроніки, який ми знайшли, – у Москві, ми його використали у фільмі. Тому було складно зобразити візуальну частину фільму. Побували на Харківщині, де пройшло його дитинство, де зберігся будинок, завод, на якому працював його батько. Ми їздили й у Варшаву, Берлін, де відбувалася єдина його виставка за кордоном. Загалом, фільм розрахований на будь-кого, хто хоче дізнатися більше про Малевича, зрозуміти його глибинну філософію», – говорить Олег Щербина.

Також продюсер додає, що навмисне обрали одну лінію життя митця, зокрема йдеться про український аспект Малевича. У фільмі розповідають про його народження, дитинство в Україні.

«Малевич перебрався до Росії уже в зрілому віці, йому було майже 20. На той час він був повністю сформований як особистість, як художник в Україні. Саме це є найважливішим, про що ми хотіли розказати – про українського Малевича. І друга лінія – це витоки авангардного світового мистецтва через Малевича в українському народному фольклорі, що абсолютно прямо доведено з прикладами та ілюстраціями. Ми показуємо, що сучасне авангардне мистецтво має витоки з українського фольклору», – розповідає продюсер.

Довідка: Казимір Малевич – український художник-авангардист, визначний діяч українського авангарду, засновник супрематизму, педагог, теоретик мистецтва. Він – один із найвпізнаваніших художників світу, автор славнозвісного «Чорного квадрата».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus