USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лучани вшанували «батька, який повернувся з далекого краю до свого дому». Фото

22 Травня 2019 12:45
Концертною програмою за участю народного колективу, панахидою та покладанням квітів до пам’ятника Кобзарю лучани вшанували світлу пам'ять найвидатнішого поета України Тараса Шевченка, чиї пророчі слова протягом більше сотні років не втрачають своєї актуальності.

158-му річницю перепоховання праху великого поета на Чернечій горі поблизу Канева в Луцьку відзначили 22 травня на площі перед Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки.

Ведуча заходу зазначила, що жоден поет світу не зрівняється у відданості рідному народу з Тарасом Шевченком.

Письменник прожив небагато – 9 березня у 47-річному віці він помер у Санкт-Петербурзі. За день до смерті просив, аби його поховали в Каневі.
«У такі ж травневі дні розпочалася сумна процесія, яка супроводжувала труну поета. 8 травня домовину залізницею доправили до Москви, далі возами через низку сіл і містечок її довезли до Києва. А Києвом, випрягши коней, студенти Університету Святого Володимира провезли його до церкви Різдва Христового на Подолі. Була навіть думка поховати Шевченка в Києві. Та вірний друг поета Григорій Честахівський відстояв його мрію про тихе пристанище і спокій коло Канева. На пароплаві «Кременчук» із Києва прах Шевченка потрапив до Канева.

22 травня в Успенському соборі було відслужено панахиду, і як згадує Григорій Честахівський, «винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою, замість волів впрігся люд хрещений і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому». Туди ж перенесли дерев’яний хрест, який був встановлений на могилі.

Пройшло 158 років і щороку в день перепоховання до могили Кобзаря з різних куточків світу приїжджають і приходять люди, щоб засвідчити пам'ять про батька України. Щороку волиняни приходять до пам’ятників Тарасу Шевченку, щоб схилитися у шанобі перед величчю генія. І це стало доброю традицією», – нагадали присутнім.
Згодом у пам'ять про великого поета відслужили панахиду, а присутні змогли покласти квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, встановленого перед головним корпусом Східноєвропейського національного університету.
Окрім того, 5 років тому 22 травня сталася трагедія під Волновахою, де від нападу проросійських сепаратистів загинули 17 військовослужбовців 51-ї окремої механізованої бригади.

Світлу пам'ять загиблих на сході України присутні вшанували хвилиною мовчання.

Завершили захід виконанням Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus