USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Лучани вшанували поета, чиїх слів досі бояться вороги

22 Травня 2018 13:55
Постать, яка стала уособленням сили всього українства та чиї слова впродовж понад сотні років лишаються актуальними для українців, які відстоюють свою незалежність: про найвидатнішого поета України Тараса Шевченка згадували лучани під час заходів до річниці його перепоховання.

Річницю перепоховання великого сина України, легендарного поета Тараса Шевченка відзначили 22 травня у Луцьку на майдані перед Східноєвропейським національним університетом.

Присутнім нагадали, що жоден поет світу не зрівняється у величі самозреченої відданості рідному народові з Тарасом Шевченком. Його поезія – це гімн боротьби за свободу, могутня зброя, що досі вселяє убивчий страх в ворогів. Він і нині єднає український народ і українство усього світу. Тарас Шевченко прожив небагато, лише 47 років, помер у Санкт-Петербурзі. За день до смерті він попросив свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб поховання відбулося у Каневі. 8 травня розпочалася остання дорога Тараса на землю, яка його зродила, в Україну. 22 травня у Каневі, у місці, звідки видно «і лани широкополі, і Дніпро, і кручі», знайшов свій вічний спочинок цей великий син України.


Панахиду за Тарасом Шевченком відслужили священики УПЦ КП. Представник духовенства зауважив, що Чернеча, а пізніше Тарасова гора стала Єрусалимом національного паломництва. Після 22 травня прокотилася маса звільнень з робіт та навчальних закладів, вироки тощо: влада боялася цього паломництва і визнання щирого героя. 40 років тому, 21 січня 1978 року Олекса Гірник влаштував самоспалення на Тарасовій горі, пояснивши це тим, що Україна повинна бути соборною і самостійною від заходу до сходу. 40 років потому сини України знову гинуть, щоб держава була самостійною, соборною і незалежною. Слова Шевченка актуальні для всіх поколінь – як його сучасникам, так і сучасним українцям. Якщо пам'ять про нього буде вічною, українцям вдасться бути переможцями і над гріхом, і над ворогами.


Голова Волинської організації Національної спілки письменників України Ольга Ляснюк зазначила, що її Шевченко – з великим почуттям гумору, великий оптиміст, адже песимістом йому не давало бути життя. Вона нагадала, що вірші Шевченка перекладені більше ніж 100 мов світу, у тому числі, китайською, японською та есперанто. Цей факт засвідчує, що Тарас Шевченко – геній не тільки української землі, він вийшов на планетарний рівень. Він не припиняє надихати майстрів слова та інших майстрів.


Портрет чоловіка у смушевій шапці, з її слів – не зовсім той образ, що мав би увійти в нашу пам'ять, адже, як свідчать історичні джерела, він був ще тим модником. Не муміфікувати пам'ять, але пам’ятати закликала вона лучан, відзначивши, що найкращою пам’яттю про Шевченка буде те, що кожен сьогодні візьме до рук «Кобзар», прочитає, а краще вивчить напам’ять один зі віршів, таким чином віддавши шану генієві.

Завершили захід виконанням Державного Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Газда Показати IP 22 Травня 2018 14:17
Луцьк потерпає у пилюці і смітті. З кожним роком грязніший, а влада піариться по святам. Цій толпі да по вінику в руки.
Степан (Крымчанин) Показати IP 22 Травня 2018 14:41
Яки вороги? Хто боїться? Шевченка вивчають в російських школах. Цей матеріал в програмі.
Активіст Показати IP 22 Травня 2018 15:40
Совак. Учні, студенти і бюджетники, тим більше в робочий день і робочий час.
скептик до Активіст Показати IP 22 Травня 2018 16:05
день перепоховання якось у вихідні не обирають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus