USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Лучани відзначили 204 річницю від дня народження Тараса Шевченка. Фото

9 Березня 2018 13:42
204 року тому народилася найвеличніша постать в історії українського народу, найвідоміший український поет та національний пророк Тарас Шевченко. Тому цього дня у всьому світі українці відзначають річницю з дня його народження.

Урочисте покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку з нагоди річниці від дня народження Кобзаря відбулося 9 березня в обласному центрі Волині.

Так, аби поклонитися великому Кобзарю прийшли політики, громадські діячі та просто небайдужі лучани. До початку заходу кожен охочий міг підійти до мікрофона та зачитати безсмертні твори Тараса Шевченка.

Читати ще: Сьогодні в Києві, прочитавши вірші Шевченка, можна проїхати в метро безкоштовно

Як розповіла кандидат історичних наук Галина Панишко, на початку 19 століття благодатна земля Черкащини подарувала нам найбільший скарб – Кобзаря Тарас Шевченка.

«Ось уже 204 роки, як українці звіряють кожен крок свого життя з великим пророком. Тарас Шевченко є представником інтелігенції. Його постаттю захоплювалися представники досліджень різного напрямку, зокрема літераторів він цікавив різножанровістю своїх творів, цінними для дослідників є його щоденники, істориків він приваблював тим, що звеличував ратні подвиги князів та гетьманів, борців за волю України.

Часто сучасники задають питання, чи був Шевченко політиком. Можна стверджувати, що за політичну діяльність у складі Кирило-Мифодіївського товариства був засуджений на заслання. Шевченка ми можемо називати людиною світу, адже в кожному місті України йому спорудженні пам’ятники, також він увіковічений на всіх континентах», - зауважила Галина Панишко.
Опісля цього, всі охочі змогли покласти квіти до підніжжя пам’ятника.
Лучанка Галина Патута, яка була заслана з родиною Сибір, пригадує, що в 1945 році в педучилищі, яке було створене в Луцьку після війни, організували вечір пам’яті Тараса Шевченка.

«Мені розповідали, що мій брат Юрій Патута читав «Розриту могилу» на вечорі пам’яті Тараса Шевченка. Я тоді була дуже малою, мій брат на 7 років старший від мене – тоді йому було 16. Окрім нього, твори Шевченка читали й інші студенти, після цього мою родину та інші родини відправили до Сибіру», - поділилася Галина Патута.


Серед інших, пам’ять великого українського поета Тараса Шевченка вшанували народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич спільно із головою Волинської обласної організації політичної партії «Українське Об'єднання Патріотів – УКРОП», депутатом Волиньради Вячеславом Рубльовим. Партійці поклали квіти до пам’ятника Кобзаря та пригадали перші вірші Шевченка.

«Згадуючи про Тараса Шевченка, перший вірш, який спадає на думку це присвята йому. Ми його вивчили, коли вже в незалежній Україні відбувалися перші шевченківські дні. Це вірш Дмитра Павличка, написаний у 1964 році. «Отче наш, Тарасе всемогущий, Що створив нас генієм своїм, На моїй землі як правда сущий, Б’ющий у неправду, наче грім Ти, як небо, став широкоплечо Над літами, що упали в грузь; Віку двадцять першого предтечо, Я до тебе одного молюсь», – пригадує Вячеслав Рубльов.

«Вранці я перечитала «Кавказ» – поему-вирок російській імперській сутності. Діагноз точно встановлено ще у середині 19 століття. А ми, напевно, чи то не зрозуміли, чи то злегковажили поетовим словом «и плачуся, и день, и нощь, о побиенних»...Якби ми вчились так як треба, то не було б анексованого Криму, не було б окупованого Сходу, не була б роз‘ятреної болем України, – каже нардеп Ірина Констанкевич. – Тарас Шевченко, без сумніву, уже давно поза рамками лише геніального поета і маляра, він митець з пророчим мисленням. Шевченко є високим моральним авторитетом, людиною яка своїм життям формувала духовні цінності української нації, поетом сучасним і разом з тим прогностичним. Про Тараса Шевченка багато написано, сказано, але кожен із нас має пройти свій шлях до його текстів, до його життя. Я йду уже багато років, з дитинства якось перебирала біль малого хлопчини-кріпака, і тоді, коли «тринадцятий минав», і тоді як писався перший «Кобзар», вражали й поеми словами, образами».



«Шевченко зробив дуже багато для розвитку і становлення української культури і вважаю, що саме він – духовний лідер української нації. Саме він стояв у витоків української держави, він заклав підґрунтя для майбутнього розвитку нашої нації», – підкреслив Вячеслав Рубльов.



Варто зазначити, що з «Кобзарями» до пам’ятника Тарасу Шевченка прийшли 88 лучан, тож організатори відзначили наймолодшого та найстаршого учасників акції «Мій «Кобзар», вручивши номінантам сучасні видання «Кобзаря».
Завершилося дійством виконанням Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus