USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Лучани з ОСББ економлять тисячі гривень на опаленні та утепленні будинків

17 Вересня 2019 19:26
Луцькі ОСББ у співпраці з міською радою реалізують масштабні проєкти, які економлять тисячі гривень кожному власнику квартири.

Також, використовуючи програми підтримки ОСББ, у багатоквартирних будинках встановлюють ІТП, перекривають покрівлю, замінюють внутрішньобудинкові комунікації, утеплюють будинки та під’їзди. Нинішня команда Луцької міської ради залучає максимально можливі обсяги фінансування для розвитку ОСББ, продовжуючи лідирувати в Україні у сфері створення та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Як впроваджуються енергозберігаючі та ремонтні роботи у будинках ОСББ, оглянули перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, депутат Луцької міської ради Юрій Безпятко, виконувач обов’язків директора Департаменту ЖКГ Луцької міської ради Надія Коленда, заступник директора ДЖКГ Микола Осіюк.
На вулиці Генерала Шухевича, 3 (ОСББ «Магнолія Луцьк») здійснено капітальний ремонт покрівлі за програмою співфінансування 70/30%. Тут із загальної суми проєкту, яка становить більше 277 тис. грн, 70% вартості робіт оплачено з міського бюджету, а саме – більше 194 тис. грн.

Мешканці дуже задоволені результатом, адже в цьому будинку стара покрівля давно перебувала в аварійному стані. Сьогодні вона повністю відремонтована, встановлено зливову каналізацію, здійснено заміну вікон у під’їздах. І лише створення ОСББ дало можливість реалізувати цей проєкт із мінімально можливими витратами з боку мешканців будинку.

«Ми бачимо, що й у старих будинках люди проявляють активність, організовуються і мають результат. Луцька міська рада надає необхідну підтримку, також у Департаменті ЖКГ забезпечують супровід та допомогу в процесі створення та діяльності ОСББ. І надалі продовжимо збільшувати обсяги фінансування програм підтримки ОСББ. Укотре зауважу: успіх ОСББ залежить від активності мешканців та правильного вибору голови. При хорошій організації та виваженому підході, створення ОСББ виправдовує себе досить швидко і ефективно», – зауважив Григорій Недопад.
На вул. Липинського, 5 утеплено фасад частини будинку, який тепер не тільки має чудовий вигляд, але і зберігає тепло, дає можливість людям грітися й економити водночас, адже після утеплення втрати тепла стають значно меншими. На реалізацію проєкту теж залучено частину коштів із міського бюджету за програмою енергозбереження, що передбачає погашення відсотків «тіла» кредиту.

Утеплення і модернізація фасаду тривають у будинку на вул. Конякіна, 23. Уже зараз можна оцінити, наскільки привабливо виглядатиме будівля, а також відчути різницю в температурах: у квартирах стало значно тепліше навіть за відсутності обігріву, а отже взимку на опаленні можна буде суттєво зекономити.

«Утеплення будинку на вул. Конякіна, 23 виконується з використанням мінеральної вати, що є кращим варіантом для таких цілей. Орієнтовно до кінця жовтня будинок має бути повністю готовий, – каже Григорій Недопад. – Загалом програми підтримки ОСББ у Луцьку розвиваються, залучено дуже багато об’єктів. Свого часу я брав участь у брифінгу по збільшенню фінансування програми «теплих кредитів» на всеукраїнському рівні, разом із асоціацією міст України та керівником Ради голів ОСББ Луцька Романом Бондаруком. Після нашого звернення було виділено додатково близько 380 млн грн на фінансування програм енергоефективності».
«Модернізація будинку стала можливою саме завдяки підтримці держави і Луцької міської ради, – розповіла Віра Максимюк, голова ОСББ «Конякіна, 23». – Держава нам компенсує більше 50% вартості матеріалів, а Луцька міська рада – близько 30% вартості проєкту. Це дуже суттєва підтримка. Люди не скидаються на утеплення, а лише сплачують кошти в ремонтний фонд, з якого ми і оплачуємо роботи. У місяць виходить близько 600 грн з квартири. Саме із утепленням і встановленням ІТП вдається забезпечити максимальну економію на опаленні. Минулої зими я у своїй квартирі взагалі батареї майже не вмикала, адже зима була теплою, а утеплення забезпечувало достатнє збереження тепла для обігріву».

Ще в минулому році було встановлено індивідуальний тепловий пункт в ОСББ «Конякіна, 25». Цікаво, що встановлювали ІТП вже після початку опалювального сезону, а сама процедура втручання в мережу зайняла лише один день.

«Завдяки встановленню ІТП кожна квартира зекономила більше 3 тис грн за два місяці, – розповідає мешканка будинку, голова ОСББ Тетяна Ковальчук. – Ми запустили ІТП у грудні, при опалювальному сезоні. Відключили систему опалення всього на день. Наш ІТП має і автоматичне регулювання температур, тобто їх не потрібно налаштовувати вручну, тепловий пункт посилює обігрів у будинку з посиленням холодів і послаблює його при потеплінні. Вартість ІТП ми заклали в ремонтний фонд будинку. Також частину фінансування забезпечила Луцька міська рада. В цілому люди дуже задоволені результатом, адже економія на опаленні просто вражаюча».
«У місті триває активна реалізація програм підтримки ОСББ, – зауважив Ігор Поліщук. – Якщо в 2016 році сума коштів, виділених на фінансування цих програм, складала до 3 млн грн, то цьогоріч вона становила вже більше 15 млн грн, тобто зросла більше ніж у 5 разів. Ми побачили, що в будинках відбуваються реальні зміни і люди це відчувають. Навіть у старих будинках, яким уже по 50 років, у так званих «хрущовках», де переважно живуть люди пенсійного віку, все одно вдається реалізувати масштабні проєкти, капітально ремонтують дахи, утеплюють фасади. Крім суттєвої економії модернізація фасадів вирішує і естетичну сторону питання, адже капітально відремонтовані фасади виглядають гарно і сучасно. Люди замінюють мережі, встановлюють ІТП, вікна і двері, тобто спектр можливостей при створенні ОСББ досить широкий, і небайдужі люди ці можливості активно використовують».

По пр. Молоді 9, 9а, 9б здійснено капітальний ремонт покрівлі із вистеленням євроруберойду. Такий дах без проблем слугуватиме десятиліття. За словами голови ОСББ Петра Бойка, раніше цей дах перебував у жахливому стані, покрівля постійно текла і створювала незручності мешканцям. І лише після створення ОСББ і залучення фінансування проблему вирішено.

Оглянули також результати діяльності ОСББ на проспекті Відродження, 8а. Тут, окрім встановлення ІТП, здійснено повну заміну вікон та дверей у сходових клітках та під’їзді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Руслана Показати IP 24 Вересня 2019 18:59
Об"єднання співвласників - це найоптимальніший варіант для управління своїм багатоквартирним будинком. Добре, якщо така активна та відповідальна людина є в будинку. Ось наприклад у нас , на Федорова 2 а ми створили ОСББ Волинянка власними зусиллями з 1 липня маємо свій рахунок у банку , куди надходять кошти від мешканців за утримання будинку. Ми вже підрахували що затрати, від ЖЕК№11 були дуже великими , а результатів небагато. Наше ОСББ отримало економію за ел/енергію на сходових клітках в сумі 1730 грн(!)в місяць, також економію по аварійному обслуговуванню 1660 грн(!) в місяць, нам дешевше обходиться свій двірник на 1555 грн, своя прибиральниця - на 1170 грн. , дератизація - на 46 грн в місяць дешевше. Ще ЖЕК №11 списував на нас прибирання підвалів-310 грн, техобслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем загального користування-5212 грн, обслуговування димовентиляційних каналів-446 грн, поточний ремонт конструктивних елементів-535 грн. Загальна ЕКОНОМІЯ в місяць ОСББ ВОЛИНЯНКИ - це 12664 грн(!)в місяць . От що значить знати скільки надходить, а скільки витрачається! Наш тариф 5 грн за 1 м.кв. з 2 по 9 поверхи , та 4 грн за 1 м.кв. для перших поверхів (без ліфта) . Люди у нас дружні, бо живемо разом 24 роки! Створюйте ОСББ самостійно, це не складно, головне порахувати свою економію, навіть без зовнішнього утеплення. У нас є група ОСББ Волинянка , заходьте , читайте. Про Фонд Енергоефективності є багато інформації у фейсбуці - сторінка фонду про все розповідає. Підпишіться і будете знати. Керівник ОСББ Руслана КУрадовець

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus