USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк має унікальні успіхи у створенні ОСББ завдяки Фонду Ігоря Палиці

18 Грудня 2017 21:10
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» підсумував виконання двох масштабних проектів «Сприяння розвитку ОСББ» та «Сприяння розвитку ОСН». За два з половиною роки Фонд Ігоря Палиці допоміг об’єднатися, зареєструвати та ефективно управляти третині ОСББ Луцька, а також підтримував їх у модернізації. Завдяки спільним зусиллям нині Луцьк - серед лідерів міст в Україні за створеними ОСББ.

Підсумок програм відбувся 15 грудня в Луцьку за участю представників Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та голів правлінь ОСББ, керівників ОСН.

На початку зустрічі перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк зауважила, що передумовою створення програм стали масові звернення людей за допомогою.

ПЕРЕДУМОВИ СТВОРЕННЯ ПРОЕКТІВ

«Фонд працює вже шість з половиною років, завоював довіру в лучан і у 2015 році в головний офіс почали приходити дуже багато людей за допомогою. Питання були настільки різноманітні, що стало зрозумілим - головного офісу замало. Ігор Петрович поставив перед фондом завдання створити майданчики для спілкування, щоб вони були зручними, доступними для лучан і були в різних мікрорайонах.

Так ми створили 8 офісів розвитку кварталу, для роботи в яких відібрали 30 людей, навчили їх, організували робочі місця. Далі виник проект підтримки ОСББ, адже звернень було безліч і їх можна було окремо об’єднати для більш ефективної підтримки. Ми створили школу лідера ОСББ, передавали один одному досвід, навчали енергозбереженню, ефективному управлінню, запрошували експертів. Потім допомогли головам ОСББ об’єднатися в громадську організацію, яка представляє їхні інтереси в органах державної влади. Вже восени 2017 року кількість звернень на офіси зменшилася практично до нуля, тому ми зрозуміли, що прийшов час закривати їх та наступив етап завершення й цих проектів», - звернулася до присутніх Лариса Тарасюк.
ПРОЕКТ «СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ОСББ»

Результатом реалізації проекту «Сприяння розвитку ОСББ» у Луцьку стали 120 ОСББ, які допоміг створити Фонд Ігоря Палиці (відшкодовував реєстраційні витрати, надавалася юридична підтримка), ще 29 ОСББ отримали фінансову підтримку, також 37 ОСББ отримали кошти, щоб долучитися до Програми сприяння діяльності ОСББ на території міста Луцька, а це - залучення 4,5 мільйонів інвестицій, впровадження енергоощадних заходів.

Також керівник проектів Олена Оліфірович додала, що на умовах співфінансування змогли реалізувати понад сто проектів для багатоквартирних будинків.

«У рамках проектів потрібно було знайти відповідальних, ініціативних людей, які готові були нести відповідальність за спільну власність, щоб модернізувати будинки. Ми надавали благодійну допомогу, навчали людей, допомагали їм самоорганізовуватися. Як результат, маємо значне збільшення кількості ОСББ в Луцьку та створення громадської організації «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька». Загалом вартість витрат по проектах сягає 2 мільйона гривень», - розповіла Олена Оліфірович.
Подякувала Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримку і голова правління ОСББ «Тринадцятий будинок» Марія Рідзель.

«Ми створили ОСББ 1 лютого 2016 року на вулиці Шота Руставелі 13б і 13в. Зараз дуже задоволені своїм кроком і нинішніми результатами. Адже менше як за рік нам вдалося зробити для нашого будинку більше, ніж тут робилося за 30 років. Ми повністю перекрили дах завдяки допомозі Фонду Ігоря Палиці і програмі Луцької міської ради «30 на 70», також замінили частину труб, впровадили енергоощадні заходи й маємо ще чимало амбітних планів, щоб зробити з нашого будинку «лялечку». Ініціатив і намірів у нас багато, дякуємо Ігорю Палиці за підтримку й сподіваємося на співпрацю в майбутньому», - зазначила Марія Рідзель.

За останні два роки відбулося різке зростання кількості створених ОСББ. Зі слів голови правління ОСББ на вулиці Карпенка-Карого, 9, члена правління ГО «Рада голів правлінь ОСББ Луцька» Валерія Корпача, такий прорив стався завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці, просвітницькій роботі та програмам підтримки із Луцької міської ради.

«Зазвичай коштів на те, щоб будинок довести до ладу, немає, бо необхідні суми величезні. Коли ще будинки багатоквартирні, то їм легше, а коли в будинку мало квартир, то приходиться важко. Особливо складний період починається, коли ОСББ лише створюється, бо тоді не знаєш, за що братися, все в занедбаному стані. Для початку ми допомагаємо обстежити будинок, складаємо список робіт, які першочергово необхідно виконати, а далі допомагаємо з пошуком фінансування: підняти внески мешканців, здати в оренду чи взяти участь у програмах підтримки. От саме таку програму підтримки й запропонував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Для багатьох він став просто знахідкою та ковтком свіжого повітря. Проаналізувавши розвиток ОСББ в Луцьку за останні два роки, я бачу, що їхня кількість зросла майже вдвічі, а це позитивний результат», - наголосив пан Валерій.
ПРОЕКТ «СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ОСН»

За сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» створили чотири органи самоорганізації населення: «Вуличний комітет «Качалова 2015», «Квартальний комітет «Віра в краще», «Вуличний комітет «Гущанський», «Вуличний комітет «Вересневе».

Завдяки створенню органу самоорганізації населення мешканці вуличного чи квартального комітету можуть впливати на поліпшення умов проживання, брати участь в обговоренні проектів рішень спільно з депутатами міської ради, контролювати якість надання комунальних послуг, брати участь у конкурсах місцевих ініціатив від громади.

Так, «Вуличний комітет «Качалова 2015» взяв участь у «Програмі підтримки ОСН Луцька на 2017-2020 роки», у рамках якої було здійснено реконструкцію мереж зовнішнього освітлення на вулицях Лєскова, Качалова та провулку Качалова. Загальна вартість проекту становить 100,8 тисячі гривень. Частку громади, що її передбачає програма, профінансував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Квартальний комітет «Віра в краще» теж зміг долучитися до проекту міськради й добитися ремонту дорожнього покриття вулиці Ставки. Загальна вартість робіт – 424 тисячі гривень, з яких 400 тисяч профінансовано міським бюджетом, 24 тисячі - обов’язковий внесок мешканців, 15 тисяч оплатив Фонд Ігоря Палиці.

Щодо мешканців «Вуличний комітет «Гущанський», то їх перемогою стало те, що після сорокарічної темряви вулицю Гущанську повністю освітлено.

Бажане отримав і вуличний комітет «Вересневе», де здійснено каналізування вулиці Веселої.

ЛУЦЬК – ЛІДИРУЄ В УКРАЇНІ ЗА РЕФОРМУВАННЯМ СФЕРИ ЖКГ

Вітаючи присутніх із високими досягненнями, радник Луцького міського голови, депутат Ігор Поліщук наголосив, що завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці та Луцької міської ради на сьогоднішній день Луцьк займає в Україні одне з провідних місць по кількості створених ОСББ у співвідношенні до кількості населення.

«У співпраці з Фондом ми зробили велику роботу. У Луцьку діє близько 360 ОСББ, 120 з них були створені за допомогою Фонду. Луцьк – в авангарді змін, реформи ЖКГ. Міська рада усвідомлює та підтримує ОСББ – виділяє фінансування на реалізацію цих програм. Зокрема цього року було виділено 8 мільйонів гривень на фінансування Програми сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, яка діє у Луцьку. А також 4,7 мільйона гривень виділили на фінансування програми щодо відшкодування відсотків за кредитними договорами. Це майже в 5 разів більше, ніж було виділено в 2016 році.

В нас є великі плани і на наступний рік. У бюджеті вже закладено 5 мільйонів на продовження відшкодування тих відсотків, які платить ОСББ за кредитними договорами, які уклали раніше. Надалі ми будемо відшкодовувати тіло кредиту. На фінансування нової програми в нас вже передбачено 3 мільйона гривень і 8 мільйонів плануємо на фінансування «Програми сприяння розвитку ОСББ на території м. Луцька на 2015-2019 роки». Фактично, разом ми матимемо 16 мільйонів, що на 3,5 мільйона гривень більше, ніж у цьому році.

Хочу подякувати за вашу роботу, за те, що ви є ініціативними, що вболіваєте за місце, в якому живете. Хочу подякувати Фонду та безпосередньо Ігорю Палиці за те, що він виділяв фінансування на створення ОСББ, підтримку їхньої діяльності, вирішення проблем, які виникали в процесі діяльності самого ОСББ. Я впевнений, що Луцьк і надалі буде зберігати перші місця в цій галузі», - наголосив Ігор Поліщук.

Та додав, що успіхи міста Луцька неодноразово відзначали на рівні Кабінету Міністрів України, урядових органів влади центрального рівня, а досвід лучан вже запозичують у інших містах України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus