USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лучанин із синдромом Дауна, який став істориком, отримав роботу, стипендію та відпочинок у Буковелі

19 Липня 2019 15:45
Лучанин Богдан Кравчук став першою людиною в Україні з синдромом Дауна, яка отримала вищу освіту. «Сонячний історик» понад усе любить свій фах, може годинами розповідати про історію та донедавна мріяв знайти роботу. Тепер це – реальність, адже юнак отримав перше робоче місце, а також стипендію від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». А щоб відпочити після екзаменів та набратися сил юному історику та його мамі подарували відпочинок в туристичному комплексі «Буковель».

Синдром Дауна не завадив хлопцеві здобути диплом про вищу освіту. Навчання на факультеті історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – для Богдана позаду.

Однак питання про працевлаштування лишалося відкритим. Але – недовго. Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця зустрівся з особливим випускником і його мамою – Євгенією Кінах, аби повідомити радісну новину – для хлопця є робота за фахом, екскурсоводом у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти.
Мамі Богдана Євгенії Кінах запропонували поділитись своїм досвідом виховання з іншими батьками «сонячних» діток та допомогти освітянам адаптувати навчальний процес для них.

У розмові з головою Волиньради Богдан Кравчук розповів про свій улюблений період в історії – період Київської Русі. А також зазначив, що вже має ідеї для екскурсій.
За наполегливість в навчанні Богдан отримуватиме постійну щомісячну стипендію від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» в розмірі 3 тисяч гривень. А для того, щоб відпочити після екзаменів та набратися сил Фонд подарував йому та його мамі сертифікат на відпочинок в «Буковелі».
Це стало приємною несподіванкою як для Богдана, так і для його мами, які подякували за допомогу Ігорю Палиці.

«Я такого не очікувала, якщо чесно, надзвичайно вдячна як мама. Як я зрозуміла, саме Ігор Петрович зіграв основну роль в працевлаштуванні Богдана. Хай воздасться йому, я безмежно вдячна. Більше того, він пообіцяв, що і надалі куруватиме Богдана, забезпечить літературою», – зазначила Євгенія Кінах.
Вже через два дні Богдан прийшов писати заяву про прийом на роботу на своє перше робоче місце. З 7 серпня він працюватиме на пів ставки екскурсоводом у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти.
Ректор навчального закладу Петро Олешко розповів, що історію Богдана він дізнався від його викладачів, після чого вирішив запропонувати роботу хлопцю, який так захоплюється історією.

Богдан працюватиме в музеї історії освіти Волині, де вже познайомився зі своїх безпосереднім керівником – завідувачем музею Аллою Янковенко.
«Ось робоче місце Богдана, яке, щоправда, треба привести до ладу. Богдан відпочине в Буковелі, набереться сил та вже 7 серпня буде його перший робочий день», – каже Петро Олешко.
Сам же Богдан зізнається, що хвилюється, отримавши таку відповідальну роботу. Проте до всього ставиться з оптимізмом – переконує, що все буде добре.
Батькам, які виховують дітей з синдромом Дауна мама Богдана Євгенія Кінах побажала безмежно їх любити та підтримувати:

«Любити дитину такою, як вона є, виховувати, працювати. Має дитина хист – кинути всі зусилля і працювати над цим. Моя дитина має інтерес до історії і я зробила все, що могла, аби він поступив, вчився і займався своїм улюбленим предметом.

Суспільству треба трошки обернутись лицем до цих дітей, не відсторонюватись. Не можуть ці діти бути на узбіччі: якщо вони будуть в соціумі, то вони розвиватимуться. А якщо ізолювати, то вони деградуватимуть», – резюмує мама.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ігор Показати IP 19 Липня 2019 16:11
Молодці!
Всезнайко до Ігор Показати IP 19 Липня 2019 16:35
Не туди тицьнув, хотів на + нажати...
лучанин Показати IP 19 Липня 2019 16:36
якби так кожен робив з чиновників.
К.лучанин Показати IP 19 Липня 2019 17:03
Великий вклад у розвиток Богдана зробив його дідусь лікар КРАВЧУК. Він заклав дитині оцей фундамент, любов до історії. Він бачив оці вади дитини і розумів що дитині треба знайти своє місце в житті і не помилився. Мама , звичайно, теж докладала немало зусиль. Але дідусь ,який був мудрим чоловіком, зробив старт!
Ввв Показати IP 19 Липня 2019 21:42
Головне почати...успіхів..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus