USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Сонячні люди»: які вони насправді?

21 Березня 2016 18:00
21 березня – Всесвітній День людей із синдромом Дауна – особливих і сонячних, яскравих і дуже відкритих. Ці люди – частина суспільства, тому належить відкинути міфи і стереотипи та приймати їх такими, як вони є. Здавалось би, все у них гаразд, та третя хромосома, яка потрапила у двадцять першу пару хромосом має особливі наслідки на розвиток дитячого організму.

Назва синдрому пов’язана з прізвищем лікаря Джона Дауна, який вперше у ХІХ столітті дослідив його, а не із перекладом слова «даун» з англійської. Ці діти - особливі. Вони мають характерну зовнішність і багато супутніх хвороб, та завдяки любові і праці близьких, оточення вони прекрасно ростуть і розвиваються. Про це повідомили у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Чим більше буде в дитину вкладено, то більш вона буде пристосована, більше буде навчатися, зможе читати і писати, робити все те, що можуть звичайні діти», - зазначила голова організації батьків дітей із синдромом Дауна Олена Мельник.

Як приклад - лучанин сонячний студент Богдан Кравчук. Його історія прогриміла у ЗМІ обласного і всеукраїнського рівня минулого року, коли юнак із синдромом Дауна успішно склав ЗНО і вступив до Східноєвропейського національного університету на історичний факультет.

Довгий час людей із таким діагнозом уникали і намагалися ізолювати від суспільства.

«Це взагалі найжорсткіший міф, якого, на жаль, дотримувалися попередні роки в нашій країні - уникати сонячних діток. Дуже добре, що зараз змінюється таке ставлення до дітей. Адже коли вони можуть навчатися разом зі здоровими, це дає їм дуже багато, вони швидше розвиваються», - зазначає Олена Мельник.

Агресія і неврівноваженість, яку приписували людям із синдромом Дауна – також хибний стереотип, нічим не підкріплений. Історія не знає таких злочинців. Навпаки, у таких людей можна вчитися тепла і щирості, яку вони випромінюють.

Сонячні діти народжуються у родинах різного статусу та рівня достатку. Міф про те, що це трапляється лише в асоціальних сім’ях, також давно розвіяний.

«Це якісь просто збій при процесі запліднення, скажімо так. І це – незалежно від того, який спосіб життя ведуть батьки», - зауважує Олена.

Сонячні люди живуть серед нас, вони виховуються у звичайних дитсадках, можуть навчатися у звичайних школах і навіть вишах. За кордоном такі люди можуть створювати сім’ї. В Україні це ще поки що не виписано законодавством. Тому все ще попереду.

Нещодавно обласна організація батьків із синдромом Дауна відзначала 10 років від заснування. Вони – навчаються і демонструють таланти, займаються із фахівцями і розважаються, організовують найрізноманітніші заходи.

Організація радо співпрацює з волонтерами і благодійними організаціями. Від початку свого утворення Фонд «Тільки разом» ( першопочатково – «Новий Луцьк» ) підтримував сонячних діток.

«Звичайно, потрібні люди, які б нам допомагали. У 2012 році ми звернулися з листом у Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» про сенсорну кімнату. Те, що її зробили було великим подарунком. Діти застрибували у басейн з кульками і щиро раділи», - розповідає мама «сонячної» дитини Тетяна Сухачевська.

Відтоді допомога стала традиційно, а дружба між меценатом та організацією міцнішала. Це і підтримка заходів, занять, і відпочинок у Буковелі. Адже робити добро – почесно і приємно, а ще – це могутня зброя проти лихого та підступного. Долучаймося до добра, і можливо, нам зло й не стрічатиметься.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ху Показати IP 21 Березня 2016 23:00
В правительстве тоже солнечные дети?
ааа до ху Показати IP 22 Березня 2016 08:26
Не ображайте сонячниї дітей. Вони нічого поганого не зробили, щоб їх з урядом порівнювати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus