USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Лучанина засудили за контрабанду старовинних монет

19 Вересня 2011 12:14
Лучанина, який незаконно продавав старовинні монети за кордон, засудили до 5 років позбавлення волі.
Чоловік не мав відповідних дозволів, а отже, згідно із законом його бізнес трактується як контрабанда історичних та культурних цінностей. Про це повідомили в УМВС України у Закарпатській області
33-річний Олександр постійної роботи не мав. Останні кілька років він займався пошуком, колекціонуванням та продажем старовинних монет. Клієнтів на свій товар знаходив через мережу Інтернет.
У такий спосіб познайомився з громадянином Чехії Міланом, який також займається колекціонуванням монет. Чех запропонував українцеві продавати йому старовинні монети.
Торік у лютому Олександр зібрав колекцію із 36 старовинних монет, які рекомендованим листом відправив у Чехію на адресу Мілана. Зробив це через відділення поштового зв’язку в Луцьку.
Однак до Чехії монети не дійшли. У відділі митного оформлення митного поста «Чоп залізничний» інспектор виявив відправлені українцем у Чехію монети.
Враховуючи, що для переміщення старовинних грошових знаків за кордон через митний кордон України потрібен відповідний дозвіл, рекомендований лист із монетами повернули відправнику з відміткою Чопської митниці: «Не підлягає пропуску через митний кордон України».
Монети повернулися назад у Луцьк. Проте їх відправник вирішив піти іншим шляхом, аби доставити до адресата свій вантаж за будь-яку ціну. Олександр схитрував: у підручнику з фізики для 10-го класу вирізав отвір розміром 10 на 14 сантиметрів, у який помістив пакунок з монетами.
Книжку поклав у конверт, на якому вказав відомості вигаданого відправника – жителя Волинської області. А одержувачем вантажу мала бути донька згаданого чеха Мілана.
За задумом волинянина, це нібито виглядало правдоподібно: знадобився чеській школярці український підручник для навчання – от його й висилають.
У березні 2010 року через відділення поштового зв’язку в Луцьку Олександр таки відправив свою «бандероль» рекомендованим листом. Але митники Чопської митниці за допомогою спеціальних технічних засобів виявили приховані 36 старовинних монет.
За фактом спроби контрабандного переправлення історичних та культурних цінностей порушили кримінальну справу. Слідство швидко з’ясувало обставини злочину, вийшовши на Олександра.
Після завершення слідства справу передали в суд, і вироком Ужгородського міськрайонного суду в квітні цього року волинянина засудили на п’ять років позбавлення волі з конфіскацією предметів контрабанди – згаданих 36 старовинних монет.
Однак у тюрму він не сів: чоловікові дали іспитовий термін 3 роки, упродовж яких він повинен періодично з’являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої інспекції.
Олександр не був раніше судимий. Свого часу здобув вищу освіту, одружений, має на утриманні малолітню дитину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Maksym Показати IP 19 Вересня 2011 17:26
теж мені злочинця знайшли! Та всю ту митницю пересадити можна за набагато більші злочини , ніж цього хлопця! Ну кому тут потрібні ці монети??? А так хоч потрапили в колекцію до якоїсь нормальної людини.
Місцевий Показати IP 19 Вересня 2011 22:21
На рахунок пошуку монет: немає нічого поганого в тому, щоб викопувати старовинні монети із землі, яку обробляють для сільського господарювання. Звичайно, домовившись з власником землі! Ліпше зібрати колекції, хай навіть приватні, ніж дати їм згнити. Хтось скаже, пролежали 300 років, пролежать іще - НЕПРАВДА, останнє десятиліття використовуються ТАКІ добрива, що трактор залишений на полі згниє, не те що монета. А про музеї ліпше мовчіть, в наших музеях картини зі світовим ім'ям зникають... Хлопця шкода, але культурну спадщину вивозити не можна!!! Інша річ, що можновладці ці монети "фурами" вивозять :(
Спасибо жителям Донбаса Показати IP 20 Вересня 2011 16:13
Из Польши и других стран Европы можно вывозить любые монеты - и это цивилизовано. Пора и у нас принимать такие же законы ! А не запрещать комуфляж например ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus