USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Луцьк – серед лідерів за кількістю створених ОСББ в Україні

16 Лютого 2019 09:00
У нашому місті нараховується 377 ОСББ у 413 будинках. Міська влада підтримує ініціативи лучан до об’єднання, адже, як показує досвід, – це найефективніший метод господарювання у багатоквартирному будинку.

Про це йдеться на сайті міськради.

«Розвиток ОСББ – одне із пріоритетних завдань для нинішньої команди міської ради. І вже сьогодні ми бачимо хороший результат – Луцьк займає лідируючі позиції в державі за темпами створення ОСББ та реалізації програм їх підтримки», – каже виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.

Створюючи ОСББ, мешканці стають справжніми власниками своїх помешкань, за ними краще доглядають, дбайливіше та відповідальніше ставляться до зробленого.

Щодо підтримки їх діяльності, у Луцьку продовжують успішно працювати дві Програми. Фінансування їх зросло у п’ять разів і минулого року сягнуло майже 12 млн грн.

Одна з них – «Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька на 2015-2019 роки» передбачає фінансування з міського бюджету у розмірі 70% вартості проектів для реалізації заходів з капітального ремонту конструктивних елементів будинків, де діють ОСББ. Участь об’єднання у фінансуванні – 30%.

Бюджет програми у 2018 році – 3 млн грн. 10 ОСББ було визнано переможцями конкурсу та отримувачами бюджетних коштів на проведення капітальних ремонтів покрівель у своїх будинках, 7 – на проведення робіт з капітального ремонту внутрішньобудинкових мереж.

«І якщо раніше чимало людей із пересторогою ставилися до створення та діяльності ОСББ, то сьогодні вони бачать ті разючі зміни, що відбуваються в їхніх оселях. Міська рада щороку збільшує фінансування програм розвитку ОСББ, і надалі збережемо цю тенденцію», – зазначив перший заступник міського голови Григорій Недопад.

Навіть у будинках, яким по 40 років, сьогодні є приклади успішного створення і діяльності ОСББ за програмою підтримки 70% на 30%. До прикладу, ОСББ «Залізничник, 53», в якому більшість – люди пенсійного віку. Тут капітально відремонтовано покрівлю, здійснено заміну вікон, проведено ряд ремонтних робіт. 30% вартості робіт, які сплачують мешканці, значною мірою перекриваються коштами, які вони вносили за утримання будинку.
В ОСББ «Інтернаціоналіст» здійснено повну заміну оснащення та комунікацій, встановлено нові мережі, які забезпечать тепло і економію у будинку, замінено вікна та двері у під’їздах і на сушках. В ОСББ «Злагода-довіра» встановлено індивідуальний тепловий пункт та проведено ряд інших робіт. В ОСББ «Київський майдан, 3» та «Київський майдан, 5» здійснено капітальний ремонт покрівель, а отже дахи там більше не протікатимуть. Схожих позитивних прикладів у місті стає дедалі більше.
З 2013 по 2017 у Луцьку успішно діяла ще одна програма – Програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами. Учасниками були 72 ОСББ, які залучили кредитні кошти на впровадження енергоефективних заходів у своїх будинках і яким відшкодовуються відсотки за цими кредитами. За 2017 рік відшкодовано понад 3,4 млн грн. З 2018 року діє нова Програма відшкодування частини суми кредитів ОСББ та ЖБК міста Луцька, залучених на впровадження в будинках енергоефективних заходів на 2018-2020 роки.
Ця програма передбачає відшкодування частини суми кредитів, які залучають ОСББ та ЖБК на впровадження в житловому фонді енергоефективних заходів у розмірі до 30 % та відшкодування відсотків за залученими кредитними коштами на енергоефективні заходи, які отримали ОСББ в попередні 2013-2017 роки.

Бюджет Програми у 2018 році становив 9 млн грн. З міського бюджету відшкодовано 8,7 млн грн, з них: 63 позичальникам – 3,5 млн грн відсотків за залученими кредитами; для 43 ОСББ – 5,2 млн грн тіла кредиту.
Завдяки залученим кредитним коштам минулоріч 43 ОСББ провели в своїх будинках енергоефективні заходи: 13 – встановило ІТП, 8 ОСББ встановили ІТП і замінили вікна та двері вхідної групи, 19 – здійснили тільки заміну вікон та дверей місць загального користування, у двох будинках утеплили фасад, ще в одному – проведено модернізацію внутрішньобудинкової системи електропостачання.

Відчутна допомога ОСББ і ЖБК у нашому місті надається і за програмою Капітального ремонту житлового фонду на 2015-2019 роки, якою передбачено проведення робіт з капітального ремонту ліфтів та встановлення засобів обліку теплової енергії в житлових будинках міста. Зокрема, передбачено здійснення робіт з капремонту ліфтів на умовах співфінансування: 70% фінансується із місцевого бюджету, а 30% – залучаються кошти ОСББ чи ЖБК. У минулому році в 7 ОСББ проведено капремонти ліфтів, на що з бюджету виділено понад 815 тис. грн.
Цією ж Програмою передбачено встановлення засобів обліку теплової енергії для ОСББ та ЖБК нашого міста (на умовах 50/50, де 50 % – кошти місцевого бюджету). У 2018 році у 5 об’єднаннях встановлено засоби обліку теплової енергії та залучено понад 228 тис. грн з міського бюджету.
«В сучасних умовах ОСББ – найбільш раціональний спосіб керівництва будинком. Мешканці самі визначають, скільки коштів витрачати на будинок, куди їх спрямовувати. Ми підтримуємо цю ініціативу. Надалі будемо тільки збільшувати фінансування, адже щороку створюються нові ОСББ, які теж хочуть взяти участь у програмах підтримки. Ми бачимо, що люди задоволені: є і економія коштів завдяки ІТП та енергозберігаючим вікнам, реальний ефект від ремонту дахів, утеплення фасадів, заміни мереж. Поки є такі можливості і такі вигідні для мешканців програми підтримки, варто ними користуватися», – вважає радник міського голови Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus