USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцька міськрада хоче відреставрувати будівлю у Старому місті через державно-приватне партнерство, громадська організація – проти

27 Січня 2023 17:25
Луцька міська рада хоче реставрувати архітектурну пам’ятку за кошти інвесторів у Старому місті через процедуру державно-приватного партнерства. Однак проти цього виступає громадська організація «Семиярусна гора», яка просить зберегти створений нею наприкінці літа простір. При тому, що організація була попереджена, що територія Гостинного двору Прайзлерів була надана їй тимчасово.

Громадські слухання «Доцільність здійснення державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управлінням нежитловим приміщенням на вулиці Кафедральній,4» проводили 27 січня. Загалом участь у слуханнях взяло 447 осіб.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини заступниця міського голови Ірина Чебелюк розповіла, що спочатку слухання були ініційовані громадської організацією «Семиярусна гора», яка зібрала підписи жителів громади. Однак в процесі їхнього опрацювання було з’ясовано, що 270 підписів не відповідає вимогам статуту громади. Відповідно вони були відхилені. Але оскільки громадська організація звинувачує міську раду в непрозорості, то Луцькрада сама вирішила ініціювати ці громадські слухання.

Посадовиця повідомила, що процедура державного-приватного партнерства розпочалася в 2018 році та відбувається прозоро, адже всі рішення опубліковані на сайті міської ради.

«Будинок на Кафедральній, 4 – це пам’ятка архітектури, яка потребує особливого відношення та особливої реставрації. Чому саме державно-приватне партнерство? Ця процедура максимально збереже бюджет громади, для якого сума реставрації непосильна. Лише укріплення приміщення може вартувати 100 тисяч доларів. Тому було прийнято рішення саме про такий шлях.

Закон про державно-приватне партнерство прийнятий ще у 2012 році. Але за десять років його удосконалили, прийнято низку змін та нормативних документів, які регулюють цю діяльність. Відповідно говорити про те, що ця процедура є непрозорою, не варто. Вона передбачає п’ять етапів. На сьогоднішній день Луцька міська рада підходить лише до другого етапу державно- приватного партнерства – створення техніко-економічного обґрунтування. Лише після цього буде оголошено конкурс для інвесторів, переможець якого вимушений буде виконати вимогу міської ради. Коли буде визначений переможець, будуть опрацьовані його можливості, і лише тоді відбудеться підписання договору. Це не швидкий шлях», – наголосила Ірина Чебелюк.
Також вона відзначила, що залучити зараз грантові європейські кошти не є можливим. А за процедурою державно-приватного партнерства об’єкт не переходить у приватну власність інвестора, який вкладає кошти, він залишається у власності громади.

«Залучення грантових коштів – про яке всі говорять... Скажу відверто, що єдиний проєкт, який нам вдалося зробити за такою процедурою протягом останніх років, – Вежа Чорторийських. На жаль, на сьогоднішній день, коли в країні війна, не все так просто з європейськими коштами. Не кожен буде вкладати гроші в такі об’єкти. Тому ми намагаємося зберегти пам’ятку архітектури, що потребує швидких кроків. Відзначу, що й Офіс Президента дав доручення розглядати саме цю процедури в процесі відбудови України. Наприклад, на відбудову зруйнованої школи державі потрібно 100 мільйонів, які не можуть бути виділені одномоментно. А якщо буде застосована процедура державно-приватного партнерства, є шанси, що за рік об’єкт буде відбудований та використовуватиметься громадою. Також плюс, що об’єкт не переходить у приватну власність інвестора, який вкладає кошти, він залишається у власності громади. Тому це краще, ніж продати пам’ятку архітектури з аукціону», – відзначила Ірина Чебелюк.

Серед питань, які були винесені на слухання, – доцільність проведення відкритого конкурсу на реставрацію. Однак очільник громадської організації «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин запропонував включити до порядку денного питання про доцільність збереження публічного простору, який було створеного волонтерами влітку цього року у внутрішньому дворику будівлі. Проте включення цього питання до порядку денного присутні учасники громадських слухань не підтримали.
Загалом же громадська організація просила відмовитися від процедури державно-приватного партнерства, натомість організувати відкритий архітектурний конкурс для реставрації Гостинного двору за сприяння Національної спілки архітекторів України.

Але, як поінформувала Ірина Чебелюк, територія для створення простору громадській організації «Семиярусна гора» була надана на тимчасове користування із застереженнями, що з 2018 року триває процедура державно-приватного партнерства.

«Громадська організація була поінформована, що це тимчасовий процес, в майбутньому, коли готуватимуться документи, вони повинні були забрати всі свої речі. Відповідно було прохання щодо встановлення об’єктів, які можуть бути легко перенесені. Наприклад, було прохання не садити дерева в ґрунт, а посадити в дерев’яні ящики, однак громадська організація зробила наперекір, не почувши прохання влади», – зауважила заступниця міського голови.

Відзначимо, що громадські слухання перервала повітряна тривога. Про дату та час продовження слухань обіцяють повідомити додатково. Рішення ж, прийняті під час слухань, носять для міської ради рекомендаційний характер.

Нагадаємо, у січні 2018 року пам’ятку архітектури, будинок на вулиці Кафедральній, 4, взяли на баланс міської ради. У 2020 році стало відомо, що Луцька міська рада хоче провести інвестиційний конкурс, на якому планувала віддати приміщення в оренду на 20 років, щоб інвестор відреставрував її відповідно до усіх встановлених норм, та відкрив там готель, кафе, ресторан.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А Показати IP 27 Січня 2023 18:15
чого хочуть лучани? Наприклад,щоб навели лад з колишнім "Будинком офіцерів", щоб перестали латати дорогу так, як сьогдня біля Лялькового( стало гірше ніж до ремонту)...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus