USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцькрада звернеться до ВР щодо посилення відповідальності за торгівлю наркотиками

25 Травня 2021 11:49
Луцька міська рада хоче звернутися до Верховної Ради України, аби посилити кримінальну відповідальність у сфері обігу наркотичних речовин. Звернення обумовлене ситуацією з закладками, яка нещодавно трапилася у селі Княгининок.

Про це йшлося під час засідання комісії міської ради з питань законності 25 травня.

Як повідомила керівниця юридичного департаменту Наталія Юрченко, проєкт рішення був підготовлений юридичним департаментом за дорученням міського голови.

Необхідність подання звернення викликана тенденцією до збільшення рівня наркотизації населення в Україні та подальшого загострення проблем, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів, а також потребою в захисті суспільства, здоров’я та інтересів громадян від їх негативного впливу.

Як ідеться у зверненні, за 4 місяці 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 203 кримінальних провадження у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речових та їх аналогів на території Волинської області. Вилучено понад сім кілограмів наркотичних засобів та психотропних речовин, зокрема канабісу, макової соломки, амфетаміну. Наразі популярним є продаж наркотиків через інтернет.

Суспільного резонансу набули події, які нещодавно відбулися на території Луцької міської територіальної громади. Точкою розповсюдження наркотичних засобів (місцем для закладок) став яблуневий сад у селі Княгининок.

Відтак у зверненні проситимуть внести до Кримінального кодексу України наступні зміни:

1. Статтю 307 викласти у наступній редакції:

«Стаття 307. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів - караються позбавленням волі на строк від шести до восьми років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила одне із кримінальних правопорушень, передбачених статтями 308-310, 312, 314, 315, 317 цього Кодексу, або із залученням неповнолітнього, а також збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у місцях, що призначені для проведення навчальних, спортивних і культурних заходів, та в інших місцях масового перебування громадян, або збут чи передача цих речовин у місця позбавлення волі, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах чи особливо небезпечні наркотичні засоби або психотропні речовини, - караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах, або вчинені із залученням малолітнього або щодо малолітнього, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

4. Особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю кримінальних правопорушень, пов'язаних з їх незаконним обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання (частина перша цієї статті, частина перша статті 309 цього Кодексу)».

2. Частини 1,2 статті 309 викласти у наступній редакції:

«1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту - караються виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

2. Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб чи протягом року після засудження за цією статтею або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах, - караються позбавленням волі на строк до трьох років».

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Оксана Показати IP 25 Травня 2021 14:35
Вже в Рованцях та навала
007 Показати IP 25 Травня 2021 15:57
А чому б за одно не звернутись з офіційним зверненням до місцевої поліції , хай пояснять чому погано працюють?
Народна прокуратура Показати IP 25 Травня 2021 17:12
До 007. Звинувачувати правоохороонців у поганій роботі в Україні завжди було модно, але наспаравді це те ж саме, що звинувачувати водія ДЕУ в тому, що він не перемагає на змаганнях автогонщиків. Причина лише одна - Кримінальний процесуальний кодекс авторства Портнова, який позбавив правоохоронців повноважень, а також можливості діяти швидко і всеохоплююче (за дозволом на будь-яку дію потрібно звертатись до суду з цілою купою різних паперів і часом тижнями чекати рішення, і ще не іфакт, що таий дозвіл отримаєш). Але нічого з цього звернення не вийде, бо зараз у "молодих реформаторів" модна інша думка - легалізація наркотиків

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus